Politico: Orbán miatt nem kellene hasítani az EU-t - 2018.11.20
Hallgassa meg
A populizmust nem a magyar miniszterelnök találta fel, az irányzat nem csak Közép-Európában hódít, ezért hamis a liberális Nyugatról és az illiberális Keletről szóló narratíva. A populizmus ellenfeleinek inkább az európai egységről kellene beszélniük – olvasható a Politicóban. A Der Standard pedig arról cikkezik, gyűlölethullámot indított el, hogy Soros találkozott az osztrák kancellárral. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
„Ne a keletet hibáztassuk Európa populizmusáért”– írja a Politicóban Tomás Valásek, a tekintélyes konzervatív amerikai Carnegie Alapítvány brüsszeli intézetének igazgatója, Szlovákia volt NATO-nagykövete.

Kísértés

Az amerikai portál európai kiadásában közölt cikkében a szerző megállapítja, hogy a liberális és az illiberális erők közötti harc lett a fő beszédtéma Európában, és ahogyan egyre hevesebbé válik a jövő májusban esedékes európai parlamenti választások kampánya, sok politikus hajlamos ennek mentén szembeállítani egymással a kontinens két felét.

Megkísérti őket az a lehetőség, hogy a Nyugatot olyan liberális bástyának láttassák, amely ellen a Közép-Európából eredő probléma, az új tagországok populizmusa intézett rohamot. Ilyen értelemben az európai parlamenti választások az unió egységét teszik majd próbára.

Holott – írja Valásek – a populizmust nem Orbán Viktor magyar miniszterelnök találta fel. Ausztriában a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már benn ült a kormányban, amikor Magyarország még csak szépreményű EU-tagjelölt ország volt.

Sztereotípia

A jelenség nem is korlátozódik Közép-Európára. Hogy mégis kialakult ez a sztereotípia, annak a Politico vendégkommentátora szerint több oka van. Az egyik, hogy csak két európai országot kormányoznak ma jobboldali populisták. Lengyelországról és Magyarországról van szó, tehát mindkettő Európa keleti felén található. Olaszország helyzete más, ott a bal- és a jobboldali populisták koalíciója van kormányon.

A másik ok, hogy Orbán maga is hozzájárult ennek a nézetnek a gyakori hangoztatásához, hiszen ő használta az illiberális jelzőt, és ő állította be a liberális és illiberális államok közötti harcot Kelet és Nyugat küzdelmeként, részben azért, hogy a valóságosnál nagyobbnak tüntesse fel saját követőinek a táborát a régión belül.

'68, másképp

Valásek felhívja a figyelmet arra, hogy eltérőek a történelmi tapasztalatok. Míg 1968 Nyugaton liberális forradalom volt, ugyanarra az évre Közép-Európában Csehszlovákia szovjet lerohanása nyomta rá a bélyegét, és az szétzúzta a szocializmus működőképességébe vetett maradék hitet is, amivel egyben kijelölte a kommunistaellenes politikai osztály azóta is érvényesülő jobboldali irányválasztását.

Ebben az összefüggésben értelmet nyer a közép-európaiak ellenállása a menedékkérőkre vonatkozó kötelező kvótákkal szemben: abban keveredik a kívülállók aggodalmaskodása azzal, hogy nem szeretik, ha megmondják nekik, hogyan legyen.

Sajnálkozás és elkülönülés

De a Nyugat is hozzájárult a populista Közép-Európáról szóló narratíva elterjesztéséhez – folytatódik az elemző gondolatmenete.

A régi uniós tagországok sajnálkoznak az EU 2004-es kibővítése fölött, és a liberalizmusnak az egész tömböt átható válságában lehetőséget látnak arra, hogy szorosabbra fűzzék az úgymond hasonlóan gondolkodó országok közösségének belső kötelékeit.

Azzal, hogy Európa gondjait kelet-nyugati keretbe helyezik, a kétszintű tagság megteremtésének alakítják ki a politikai előfeltételeit.

Csapda

Ha azonban a liberálisok valóban meg akarják fékezni a populista hullámot, és az európai projekt szószólói akarnak lenni, akkor el kell kerülniük azt a csapdát, hogy Közép-Európát ütlegelik.

Ha Európa el akarja kerülni a végleges szakadást, akkor a politikai erőt azzal a bölcsességgel kell párosítania, amely felismeri a megosztó kelet-nyugati retorika veszélyeit, és van bátorsága az egység üzenetét hangoztatni – írja a Carnegie Europe szlovák igazgatója.

A Nyugat is tanulhat

Tomás Valásek amellett, hogy sürgeti az időszerű nagy politikai problémák – így például a menekültügy – közös, kompromisszumos európai megoldását, fontosnak tartja azt is, hogy Európa keleti és nyugati fele között ne csak az az egyirányú megismerési folyamat érvényesüljön, hogy a közép-európaiak tanulnak a Nyugattól, hanem alakuljon ki egyensúly ezen a téren is.

Felveti például, hogy a francia-német ARTE tévé mintájára egy kelet-nyugati tévécsatorna létrehozása talán hasznos lehetne.

A populisták nem mindenben tévednek, amikor azt mondják, hogy az EU rosszul működik – ismeri el a Politico-cikk szerzője, aki szerint éppen a jobbítás érdekében lenne fontos egész Európa demokratáinak a mozgósítása.

Halálos fenyegetődzések

A Der Standard című bécsi lap szerint gyűlölködő bejegyzések hullámát váltotta ki az internetes közösségi médiában annak a híre, hogy Soros György vasárnap este találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral, és a Közép-európai Egyetem Budapestről Bécsbe költözése volt megbeszélésük fő témája.

A találkozóról maga Kurz számolt be a Twitteren. A Sorost szidalmazó, esetenként őt ördögként beállító reagálások között burkoltan és közvetett módon halálos fenyegetőzések is akadtak – egyebek közt az FPÖ nyilvános Facebook-csoportjának a bejegyzései között.

A kormány részét alkotó Osztrák Szabadságpártnak hivatalosan és elvben semmi köze nincs a Facebook-csoporthoz.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Ámon Betti
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »