Két magyar diplomata kísérte Gruevszkit - 2018.11.16
Nemcsak Albániából Montenegróig, hanem Montenegrótól Szerbiáig is magyar követségi autóban utazott a volt macedón kormányfő.
Nikola Gruevszki november 11-én, 22 óra 16 perckor hagyta el Montenegrót, Szerbiába egy 55A05 jelzésű autó szállította – idézi a Népszava a Vijestit. A podgoricai lap szerint a jogerősen elítélt volt macedón kormányfő mellett a kocsiban ült Császár Zoltán, a podgoricai magyar külképviselet első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul. 

A montenegrói belügyminisztérium megerősítette, Gruevszki rövid ideig az ország területén tartózkodott, de a podgoricai hatóságok minden tekintetben jogszerűen cselekedtek. Csütörtökön este az albán rendőrség is megerősítette, hogy az országból haladt át Gruevszki Montenegróba Magyarország tiranai nagykövetségének gépkocsijával. A Népszava kereste a montenegrói magyar konzulátust.

A kormány szerint Gruevski a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően, jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A Miniszterelnökség szerint ugyanakkor a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevszkit abban, hogy kijusson Macedóniából.

A sajtóban megjelent feltételezésekkel és álhírekkel ellentétben Magyarország kormánya és a magyar hatóságok semmilyen formában nem segítették Nikola Gruevski Macedóniából való kijutását.
Gruevski egy magyar külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot akar kérni, a kormány szerint pedig a magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy ezt Budapesten, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalban tegye meg. A hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban – az eljárás lezárásáig – a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.

Közben az is kiderült, hogy a Magyarországon menedékjogot kérő volt macedón kormányfő, az összes bankszámláját kiürítette mielőtt elmenekült hazájából – írta az Alsat-M macedón tévéadó a honlapján.

A hazájában hivatali visszaélés (egy kétszázmillió forintot érő Mercedes beszerzése körüli korrupció) miatt két év börtönre ítélt egykori miniszterelnök már szeptemberben elkezdte kiüríteni a számláit, vagyis akkor, amikor sajtótájékoztatón azzal vádolta meg a macedón kormányt, hogy politikai üldöztetés folytatnak ellene.

Arra nem tért ki a cikk, hogy mennyi pénz lehetett a korábbi politikus számláin, ám azt hozzátették, hogy bár ez az információ nem hivatalos, az ügyészség megerősítette a Nezavisen című lapnak, hogy a szóban forgó bankszámlák egyenlege nulla.

A 24.hu így foglalta össze a történteket: https://24.hu/belfold/2018/11/16/igy-jutott-magyarorszagra-gruevszki/


(24.hu)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Fon Gabi
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »