Leszögeződött, megrendezésre kerül - 2018.11.09
Hallgassa meg
Újabb nyelvi vitákba vetették magukat a Szószátyár műsorvezetői, Kálmán László és Nádasdy Ádám. A két nyelvész klubrádiós kollégák vitájába is beleszólt.

Sajnos úgy alakult, hogy a magyar nyelvben nincs jól meghonosodott, általánosan bevett személytelen szerkezet, vagyis viszonylag nehéz elegánsan, minden fül számára megnyugtató módon eltüntetni a cselekvőt az ige mellől, miközben az nem mindig fontos, vagy eleve azonosíthatatlan.

Ez sok vitához csatározáshoz vezetett, és vezet ma is, egy időben a nyelvművelők az összes személytelen szerkezetet üldözték, de a súlyos germanizmus vádjával illetetteket aztán különösen. „El van tájolva” – egy ilyenre sokan, és hamar felkaphatják a fejüket, pedig lehet, hogy nem is germanizmus, ezért jól használtatik, és a kritikusok vezetődtek tévútra. És miért ne lehetne jó az is, ha valaki azt mondja, írja, hogy „a könyv elején le van szögezve”, vagy „megrendezésre kerül”? De mi van a "leszögeződött" igével?

A Szószátyár nyelvész műsorvezetői, Kálmán László és Nádasdy Ádám a személytelen, illetve a passzív, vagyis szenvedő szerkezet magyar nyelvi megjelenését elemezték, meg azt, egyáltalán érdemes-e helyes és káros formákról beszélni. Mi a különbség, ha egy nyelvész mond ítéletet a nyelvi változásokról, illetve változatokról, vagy ha egy szerkesztő?

A műsorvezetők ezen túl több – vagy sokabb? – más vitás kérdést is kiveséztek, például helyretették a Klubrádió két másik műsorvezetőjét, Pálinkás Szűts Róbertet és Pikó Andrást, akik azon vitatkoztak volt, vajon hogyan kell írni és mondani idegen szóval azt, hogy fölöslegesen gyötör.

A Szószátyár november 7-ei, szerdai adásának hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Gálvölgyi János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »