Politico: Fontos figura lesz Orbán néppárti ellenfele - 2018.11.09
Hallgassa meg
Vesztett az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázók néppárti jelöltversenyében Alexander Stubb, de Orbán nagy bírálója ettől még nagyon fontos szerephez juthat az EU-ban. Ráadásul az sem biztos, hogy végül nem ő lesz Brüsszelben az első ember. A Politico a Néppárt helsinki „díjkiosztóját” elemezte.
Nemzetközi filmfesztiválhoz hasonlítja az Európai Néppárt Helsinkiben tartott kongresszusát a Politico. Az amerikai portál európai kiadása ennek szellemében a díjakat is kiosztotta a maga meglátásai szerint.

Kevéssé ismert szereplőé az Arany Pálma

Így az Arany Pálmát Manfred Weber nyerte el, aki a jobbközép, kereszténydemokrata szellemiségű Néppárt úgynevezett csúcsjelöltje lett. Őt nevezi a pártcsalád az Európai Bizottság elnökének arra az esetre, ha a jövő májusban tartandó európai parlamenti választásokat ez a politikai közösség nyeri meg, és ennek nyomán tehet személyi jelölést az unió központi javaslattevő, végrehajtó testületének vezetői posztjára.

A Politico olvasatában Weber elsősorban kiemelendő tulajdonsága az, hogy kevéssé ismert német politikus. Megírja emellett a portál azt is, hogy az egyes uniós tagállamok vezetőit összefogó testületnek, az Európai Tanácsnak azért lehet még ehhez egy-két szava.

A tagállami csúcsvezetők ugyanis nem szívlelik, ha a pártcsaládok kész tények elé állítják őket, úgy vélik, a választási eredmény valóban fontos szempont, de az uniós intézményrendszer kulcsfontosságú tisztségeinek a betöltésekor teret kell hagyni az ő mérlegeléseiknek, ki nem mondva, alkuszempontjaiknak is.

Vasemberből cár, és még annál is több lehet

A legjobb színészi alakításért járó díjat Alexander Stubb volt finn miniszterelnöknek ítélte oda a Politico. A triatlonozó Ironman – Vasember – volt Weber riválisa a csúcsjelöltségért folytatott versenyben, és az amerikai portál úgy véli, minden esélye megvan arra, hogy kulcsfontosságú európai szerepet tölthessen be.

Ő lehet például a digitális korszak specifikus kihívásaival foglalkozó uniós főilletékes – az amerikaiaktól kölcsönzött kifejezéssel élve a digitális cár. A portál azt is megpendíti, hogy amennyiben Weberrel szemben ellenvetések merülnének fel – pont azért, mert a tagállami csúcsvezetők már csak a presztízs kedvéért sem szeretnék automatikusan elfogadni a pártcsaládok által előre leosztott szerepeket, akkor Stubb neve, mint kompromisszumos megoldás, újra felmerülhet az európai bizottsági elnöki tisztségre is.

Ráadásul a finn politikus – írja a Politico – vonzóbb lehet a liberálisok és a szocialisták számára, mint a konzervatív Weber, aki sok bírálatot kapott azért, mert Magyarország önmagát illiberálisnak nyilvánító miniszterelnökének, Orbán Viktornak a szövetségeseként lépett fel – ellentétben a magyar rezsimet bíráló Stubbal.

Stubb nem bírálta a Néppárt vezetését, nem panaszkodott a döntés miatt, márpedig az EU-ban a vereség elviselésének a képessége a siker kulcsa lehet az amerikai portál szerint.

Mutti a tülekedő világban

A helsinki „díjkiosztáson” a Politico szerint életműdíjban részesült Angela Merkel német kancellár. Lehet ugyan, hogy a német szavazók már ráuntak, Európa-párti konzervatív barátainak körében még mindig ő a legnagyobb sztár.

A német szövetségi kormány CDU-s vezetője Helsinkiben arról beszélt, hogy az EU a béke projektje, a második világháború szörnyűségei szülték, és meg kell őrizni a következő generációk számára is. Ebben a tülekedő világban sokak szemében Merkel marad a nyugati értékek megtestesítője, a Mutti (Anyu) képében megszemélyesített vezető – írja a Politico.

A gonosztevő

A dráma kategóriában a gonosztevő legjobb alakításáért járó díjat a Politico – ha tehetné – Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek ítélné oda, legalábbis a Néppárt kongresszusán elhangzottak alapján.
Macron természetesen nem volt jelen a tanácskozáson, nem tagja a pártcsaládnak, de az egész kongresszuson folyamatosan őt szidták, ő bizonyult a néppárti politikusok legfőbb céltáblájának.

„Nincs szükségem arra, hogy liberálisok, illetve új mozgalmak mondják meg, milyen legyen Európa jövője” – mondta Macronra utalva például Weber.

A tragikomikus

A portál a tragikomédia műfajában is odaítélte a negatív figura legjobb alakításáért járó díjat, mégpedig a néppárti kongresszuson egy videóbejátszás erejéig megjelenített Nigel Farage brit kilépéspárti politikusnak.
Komolyra fordítva, a Politico felhívja a figyelmet arra, hogy Weber a helsinki kongresszuson úgy fogalmazott: Nagy-Britanniának jól érzékelhető politikai árat kell fizetnie az EU elhagyásáért.

A tragikomédia műfaj pozitív hősének alakításáért a kongresszuson a Politico meglátása szerint Michel Barnier érdemelte ki a legfőbb elismerést. Ő az unió főtárgyalója a britekkel a kilépés mikéntjéről és feltételeiről folytatott egyeztetéseken.

A pápa is díjat kapott

A legjobb rendezőnek járó díjat a portál Josef Daulnak, a Néppárt elnökének adta, mondván: ő az a gazdálkodó farmer, aki képes fenntartani a párt egységét, és mindenkiből ki tudja hozni a tőle elvárható legjobb viselkedést.

A Politico a legjobb spirituális tanácsadó címet Ferenc pápának ítélte oda, a legtartósabb örökhagyónak járó kitüntetés pedig – értelemszerűen posztumusz – Helmut Kohlnak jár a portál szerint.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szakonyi Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »