Nagyon lehúzták a magyarok New York-i operaelőadását - 2018.11.06
Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájának árnya mintha még az Operaház amerikai Bán bán-előadására is rávetülne – véli a New York Times publicistája. A kormányfőt egy másik írásában is előveszi a lap, amely óva inti az amerikaiakat a magyar rezsim által járt úttól. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
Magyarországon, Litvániában és Görögországban is tesztelték az iBorderCtrl-System nevű határellenőrzési rendszert, amely a tervek szerint intelligens robot módjára rendkívüli gyorsan és hatékonyan végezi majd a beléptetést, illetve szűrést az európai uniós határokon.

Az új 4,5 millió eurós projekt, amely a migrációs válságra adott egyik lehetséges válasz, a Horizont 2020 nevű uniós kutatás-fejlesztési és innovációs program része – írta a német Telepolis tudományos rovata.

Avatar védené a határt

Az új eljárásban az Európai Unión kívüli állampolgároknak utazásuk előtt számos információt kellene szolgáltatniuk magukról elektronikusan. Miután regisztráltak, meg kellene adniuk több személyes és gépkocsijukra vonatkozó adatukat a programnak, valamint egy avatarként működő hazugságvizsgáló géppel is beszélgetniük kellene. A robot 38 -féle mikrogesztikulációt tud vizsgálni, és ennek eredménye alapján próbálná megállapítani, hogy igazat mond-e a határátlépést tervező személy, vagy sem.

A rendszer fejlesztésében részt vesz Lengyelország, Spanyolország és Németország is. Amerikában hasonlót készítettek, de azt emberi jogi szervezetek élesen bírálták, diszkriminatívnak és muszlimellenesnek tartott szempontjai miatt a program befejezését követelték. Ráadásul a viselkedésazonosító módszert nemcsak megbízhatatlannak nevezték, de tudományosan megalapozatlannak is.

Elege lett

A New York Times a magyar Operaház társulatának, benne a Magyar Nemzeti Balett New York-i bemutatkozásáról számol be, amelyet különösen nagy várakozás előzött meg, hiszen Orbán Viktor magyar miniszterelnök nevét ma már a tengeren túl is mindenhol visszhangozzák.

Az október 30-án kezdődött és november 11-ig tartó turné három-három opera- és balett előadásból, valamint két gálaestből áll a Koch Theaterben és a Carnegie Hallban. A vendégjátékra 350 fős magyar művészeti és technikai stáb utazott ki az amerikai nagyvárosba.

Noha az volt a kérés, hogy politikát ne vigyenek a színpadra, a múlt keddi díszelőadás alkalmával Bogyay Katalin, magyar ENSZ-nagykövet – azonkívül, hogy hálát adott a közönség soraiban ülő Áder János magyar államfőnek és Placido Domingo világhírű operaénekesnek – a kormánynak is külön köszönetet mondott. Utóbbit azzal indokolta, hogy szerinte az orbáni vezetés támogatása nélkül biztosan nem jött volna létre a Bánk bán-előadás a Koch Theaterben. A színház New York legismertebb és legjelentősebb kulturális központja, a Lincoln Center része.

A New York Times kritikusánál azonban nem aratott sikert a darab. Az ítész sokallta, sőt egy idő után már elege is lett a kórus által szerinte sűrűn előadott patrióta betétdalokból. Lehúzta magát az előadást is, amelyből úgy érezte, hiányzott a fókuszáltság és az energia.

Üres bölcső

Több külföldi beszámoló is foglalkozott a Magyarországon újonnan indított, családvédelemről szóló nemzeti konzultációval. Az osztrák közszolgálati média (ORF) azt emelte ki, hogy a magyar kormány ezzel is az uniós menekültpolitikával szembeni ellenállását kívánja még egyértelműbbé tenni.

Az ORF szerint a politikai vezetés azt akarja demonstrálni, hogy az ország belső forrásaira és lehetőségeire akar építeni a népesedési, illetve munkaerő-piaci problémák megoldásában. Az osztrák közszolgálati média idézi Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, aki szerint Magyarország jövőjét kizárólag a magyar gyerekek jelenthetik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője Európát, ahol nem születik elég gyerek, üres bölcsőhöz hasonlította.

Nem ugyanazt az Orbánt látják

A török politikai vezetés és Orbán Viktor kormányzatának megítélésében egészen biztos, hogy lényegi különbség van az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázók között – írja az Euractiv uniós portál.
Az Európai Néppárt (EPP) egyik pályázója, a bajor Manfred Weber be akarja fejezni a Törökországgal megkezdett uniós tárgyalásokat, ezzel lezárva a partnerségi programot, és világossá tenné, hogy török uniós tagságról egyelőre szó sem lehet. Másképp véli ezt a másik néppárti pályázó, a volt finn, liberális kormányfő, Alexander Stubb.

Ugyancsak nézeteltérés van köztük Orbán Viktor kormányzásának a megítélésében is. A finn jelölt szerint Orbán túllépett minden határon, ezért nincs helye az Európai Néppárt frakciójában, ami feltehetően a májusi uniós választások után is az Európai Parlament legnagyobb képviselő csoportja marad. Igaz, korántsem mindegy, hogy annak egységét milyen belső tömörülések osztják majd meg.

Nem mellesleg az EPP-n belül megosztottságra lehet számítani az ENSZ menekültügyi paktumát illetően is, hisz Magyarország mellett Ausztria és a V4-ek sem akarják azt aláírni decemberben. Ellenben várhatóan csak 2019-ben, az ENSZ szokásos éves közgyűlésen fogják véglegesíteni a tervezetet, aminek eredményeképpen akár visszakozhatnak is a most ellenkezők – véli az Euractiv.

Orbáni mélységek felé süllyednek

A New York Times publicisztikában vesézi ki Orbán rendszerét, s arra a következtetésre jut, ez az a modell, amitől az amerikaiaknak félniük kell, most, hogy épp itt vannak a félidős törvényhozási választások.
A cikkíró szerint a republikánusok egy részén már kiütöttek az orbánizmus jegyei: a kongresszus mindkét házában többségben lévő párt szinte szóról szóra ugyanazt a gyakorlatot követi, amit Orbán már meghonosított a magyar autokráciában. A törvényeket nem bocsátják vitára, az igazságszolgáltatásba konszenzus nélkül a saját embereiket ültetik, átrajzolják a választási térképet, terjesztik a gyűlöletet, a félelmet és a rasszizmust.

Ezen kívül Donald Trump amerikai elnöknek ugyanúgy vannak korrupciós ügyei és orosz kapcsolatai, mint Orbánnak, nem beszélve a média, a migráció és Soros György megítélésében mutatkozó hasonlóságokról.
A Budapestről nemrég hazatárt szerző, David Leonhardt szerint az amerikai demokrácia látványosan csúszik lefelé, az orbáni autokrácia szintjére.

(Csernyánszkí Judit/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Eisen-Kiss Erika
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »