Sűrűn ajánlják Orbánt az amerikai választók figyelmébe - 2018.11.06
Közvetlenül az Egyesült Államok félidős választásai előtt több amerikai médium is foglalkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyolc éve épülő rendszerével. Az egyik kíni hírportál pedig arról ír, hamarosan kínai diplomát lehet szerezni a Corvinuson. Az ukrajnai sajtóban is téma Magyarország, pontosabban a magyar nagykövet távozása posztjáról. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
Csaknem tízperces összefoglalót mutatott be az amerikai közszolgálati televízió, a PBS Magyarország sérült demokráciájáról – ahogy ezt Michael Ignatieff CEU-rektor megfogalmazta, jellemezve a jelenlegi rendszert. A felsőoktatási intézmény vezetőjén kívül a riportban megszólal Kovács Zoltán kormányszóvivő és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki bizottság társelnöke is.

A PBS sorra veszi azokat a történéseket, kormányzati intézkedéseket, amelyek Orbán Viktor miniszterelnököt a legnépszerűbb európai populista vezetővé emelték: így a riportban szó van a menekült- és a Soros-ellenes politikáról, a kerítésépítésről, a civilekre vonatkozó törvényekről, a média átszabásáról és a CEU kiseprűzéséről.

Pisztoly a fejhez

Michael Ignatieff elmondta, úgy érzi magát, mint akinek a fejéhez pisztolyt szegeztek. A rektor szerint miközben a CEU nem kérdőjelezi meg Orbán megválasztását, hisz az demokratikusan zajlott, a magyar kormányfő mégis azt hiszi, hogy az egyetem kampányt folytat ellene. Ez nevetséges, mondja a CEU rektora, aki két dolgot szeretne csupán: tanszabadságot és Budapesten maradni.

Ignatieff szerint azonban nem árt óvatosnak lenni, mert a magyar állam nem totalitárius rendszer, és nem is fasiszta. Orbánt modern politikusként írta le, akinek van füle a nép hangját meghallani, és akinek kiváló szónoki képességei vannak. Használja a közösségi hálót, a saját kormányzati médiáját és a nap 24 órájában ő határozza meg a közéleti diskurzus témáját. Orbán ugyanazt csinálja Magyarországon, amit Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokban.

Magyarország a jövő

A rektor arról is beszélt, úgy látja, Magyarország most minden bizonnyal olyan jelkép, ami a jövő irányát mutatja, úgyhogy Ignatieff azt javasolja az amerikaiaknak, okuljanak abból, ami Orbán rendszerében történik, hogy megelőzhessék a bajt.

Az üzenetnek különleges aktualitás ad, hogy Amerikában november 6-án, kedden tartják az ország jövője szempontjából sorsdöntőnek tartott félidős törvényhozási választásokat. Ekkor a szavazók a Kongresszust alkotó képviselőház tagjairól, valamint a szenátus egy részének mandátumairól döntenek. A nagyjából az elnöki ciklus felénél rendezett voksolások alkalmával a 435 fős képviselőház összes helyéről szavazhatnak a polgárok, a 100 tagú szenátusnak azonban ilyenkor csak a harmadáról.

Történelmi leckét ad az Orbán-kormány

A Huffington Post azt állítja, épp a CEU ügye az, ami a legegyértelműbben bizonyítja, hogy a magyarországi demokrácia teljes hanyatlásnak indult. A mostani magyar kormányzat jóval a Brexit és jóval Trump megválasztása előtt, még nyolc évvel ezelőtt indult, és azóta folyamatosan épül Magyarországon az egypártrendszer.

Az amerikai félidős választások előtt a tudósítás szintén arra figyelmeztet, hogy a magyar Soros-ellenes kampány történelmi lecke az amerikaiak számára.

Szolgalelkűnek kell lenned

Ha azt akarod megtudni, a média megtámadása milyen jövőt ígér a demokráciának, akkor látogass el Magyarországra – ajánlja a New York Times publicistája. Orbán először csak bírálta azokat a médiumokat, amelyek őt kritizálták, aztán megszerezte őket és most egy gázszerelő Magyarország média mogulja. Ötszáz médium van Orbánék birtokában, míg 2015-ben huszonhárom felett gyakorolt ellenőrzést.

A magyar kormánypártnak, a Fidesznek ráadásul nem elég, ha lojális vagy hozzá, de szolgalelkűnek is kell lenned, utasításait kérdések és kételyek nélkül kell teljesítened – mondta New York Timesnak a Magyar Hang meginterjúvolt lapigazgatója, Lukács Csaba.

A Magyar Hang főszerkesztője, György Zsombor pedig azt mondta az amerikai lapnak, tíz évvel ezelőtt nem gondolták volna, hogy a mostanihoz hasonló dolgok eshetnek majd meg Magyarországon. Ennél erősebbnek hitték a magyar demokráciát.

Kínai diploma a Corvinuson

A kínai Fudan Egyetem a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdi meg külföldi mester fokozatú oktatását 2019 őszétől – adta hírül az angol nyelvű Shine kínai portál. A képzéseket angolul tartják, és a diákok a két ország gazdaságát, kereskedelmét fogják behatóbban tanulmányozni. Két diplomát kapnak a végzősök: magyar BA és kínai mester diplomát.

A Fudan rektorhelyettese abban reménykedik, hogy olyan tehetségeket fog kinevelni az oktatási program, akik hidat építenek a két ország kereskedelmi forgalmához.

A Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) tiszteletbeli vendégeként Magyarország olyan termékeket állít ki a november 5-10-ig tartó sanghaji vásárban, amelyekkel a világ második legnagyobb importőrének a piacára akar betörni: bor, sajt, sonka és általában a minőségi, helyenként luxus agráripari termékek – írja a Xinhua kínai hírügynökség.

Megy az ukrajnai magyar nagykövet

Keskeny Ernő, miután kitöltötte mandátumát, befejezi Ukrajnában nagyköveti tevékenységét – adta hírül az UkrInfo, amely ennek kapcsán Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszer-helyettes közösségi bejegyzését ismerteti.

Az ukrán politikus méltatja a volt magyar nagykövetet, mondván, hogy a két ország közti elmérgesedett viszony ellenére Keskeny igyekezett mindig kompromisszumos megoldást találni.

(Csernyánszky Judit/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pálinkás Szűts Róbert
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »