EurActiv: Orbán kesztyűt dobott a Néppártnak - 2018.10.19
A brüsszeli hírportál, az EurActiv úgy tudja, Orbán az EU-csúcs előtt tartott néppárti tanácskozáson közölte: tagja kíván maradni a Néppártnak, de nem fog változni, olyannak kell őt elfogadni, amilyen. A Washington Post pedig a szaúdi újságíró vélhető meggyilkolása kapcsán közölt kommentárjában azt írja, Trump a világ összes önkényurának engedélyt adott az emberölésre. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
A nemzetközi média – így a brit Reuters, a francia AFP, illetve a német dpa hírügynökség – az MTI tudósítása alapján beszámol a csütörtöki, október 18-ai Rogán-nyilatkozatról, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök támogatja Manfred Weber bajor CSU-politikust abban a törekvésében, hogy ő legyen az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára a jövő májusi európai parlamenti választások nyomán.

Rogán azzal indokolta főnöke választását, hogy Weber a Néppárt kereszténydemokrata szárnyához, míg riválisa, a finn Alexander Stubb a pártcsalád liberális szárnyához tartozik. Orbán – írja a dpa – a jelek szerint nem vette rossz néven, hogy Weber a múlt hónapban azok mellé állt, akik kezdeményezték a magyar kormány elleni jogállamisági eljárás megindítását az Európai Unió alapszerződésének 7. cikke alapján.

Egyelőre hiába kérték Orbánt

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása ugyanakkor brüsszeli beszámolójában emlékeztet arra is, hogy az előző napon az Európai Néppárt tisztségviselői még azt mondták: Weber megszerezte az összes néppárti kormányfő támogatását, kivéve Orbán Viktorét.

A Politico emlékeztet arra, hogy Weber – szemben az Orbán illiberalizmusát kereken elutasító finn politikussal – a párbeszéd szükségességét hangsúlyozta. A magyar kormánnyal szemben Weber által nyilvánosan megfogalmazott két követelés azonban – a Közép-európai Egyetem budapesti jövőjének a biztosítása, valamint a civil társadalom zaklatásának a beszüntetése – mindmáig nem teljesült, írja az amerikai portál.

A többség valahogy a Néppártban tartaná a Fideszt

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál az EU-csúcs előtt tartott néppárti tanácskozásról szóló beszámolójában – jól értesült forrásra hivatkozva – azt írja, hogy Orbán Viktor kesztyűt dobott pártcsaládja elé, és kihívóan közölte: tagja kíván maradni a Néppártnak, de nem fog változni, olyannak kell őt elfogadni, amilyen.

Az EurActiv úgy tudja, hogy a néppárti vezetők többsége olyan megoldást akar, ami az egység és nem a szakítás irányába mutat.

Engedély a gyilkolásra

Kommentárt közölt a Washington Post Dzsamal Hasogdzsi eltűnése és valószínű meggyilkolása kapcsán. Az amerikai száműzetésbe vonult szaúdi újságíró rendszeres szerzője volt a lapnak, amely kommentárjában Donald Trump amerikai elnököt is felelőssé teszi az ügy kapcsán, azt írja, az Egyesült Államok vezetője a földgolyó összes önkényurának engedélyt adott az emberölésre.

A Washington Post szerint korunk az autoriter vezetők, a populisták és a nacionalisták korszaka, bármerre tekintünk, illiberálisok könyörtelen hatalomgyakorlását látjuk. A szerző Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai, Bassár el-Aszad szíriai és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök módszereire hívja fel a figyelmet, valamint arra, hogy aláássák a demokráciát Lengyelországban, Magyarországon, Nicaraguában, és hamarosan talán Brazíliában is. És ott van Szaúd-Arábia, ahol a trónörökös válogatás nélkül bombáztatja Jement, elraboltatja a libanoni miniszterelnököt, és most állítólag meggyilkoltatta és feldaraboltatta Hasogdzsit.

Ezért a tendenciáért, amit az elnyomás terjedése jellemez, a Washington Post szerint természetesen nem kizárólag az Egyesült Államok a felelős, de nem is lehet elvonatkoztatni attól, hogy Washington felhagyott a demokrácia elősegítésével a világban. A szabadságért folytatott amerikai küzdelem – írja a kommentátor – akkor kezdett halványulni, amikor az iraki háború megmutatta az erővel kikényszerített nemzetépítés magas árát.

Nem érte, ellene

Barack Obama korábbi amerikai elnök még hitt az emberi jogok támogatásában, de már óvatosabb volt a külföldi beavatkozást illetően, mint elődje, George Bush. Most azonban – írja a Washington Post – Donald Trump nem hogy nem harcol a szabadságért, hanem éppenséggel minden jel szerint a szabadság ellen küzd.

Ez az az elnök, aki nagyszerűnek nevezte azt a Hszi Csin-pinget, aki egész életre szóló vezetőnek nyilvánította magát, Dutertéről azt mondta, hogy hihetetlen teljesítményt nyújt a kábítószerprobléma ügyében, gratulált Erdogannak a csalással megnyert népszavazáshoz, amely megölte a török demokráciát, és kedveli Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt.

Trumpnak a Washington Post szerint egyáltalán nem számít, hogy a diktátorok hogyan bánnak más népekkel. Így aztán aligha meglepő, hogy az elnök hajlamos hitelt adni annak a szaúdi fedőtörténetnek hogy az újságíró megöléséért a trónörökös helyett elvetemült gyilkosok lehetnek a felelősök – mint ahogy annak is hitelt adott, hogy Putyin tagadta az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást.

Jó manapság diktátornak lenni, és rossz dolog, ha az ember disszidens – vonja le a végkövetkeztetést az amerikai lap kommentátora.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Gergely Zsófia
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »