Bejött a zuglóiak ötlete Brüsszelben - 2018.10.18
Hallgassa meg
Egy budapesti projekt is bekerült a Régiók Hetén az Európai Bizottság által támogatottak közé. Budapest XIV. kerülete innovatív bérlakásprogramot indíthat 4,5 millió eurós uniós támogatással. A Klubrádió beszámolója a brüsszeli Régiók hetéről, ahol szó volt a magyar kormány korrupciós ügyeiről is.
A hírekből tudjuk, az EU-ban is tisztában vannak már azzal, hogy Magyarországon gyakran a miniszterelnök családjához vagy közeli barátaihoz vándorolnak uniós pénzek. A múlt héten, október 8-11-e között Brüsszelben rendezett Régiók Hetén is lehetett olyanokkal találkozni, akik tudtak a kétes ügyekről.

A Régiók Európai Bizottságába delegált magyar csoport vezetője, Ribányi József szerint azonban egyszerűen annyiról van szó, hogy minden országnak vannak erősségei és hibái. A fideszes delegációvezető azt mondta, azok az EU-s támogatások, amelyekre ő rálát, kifejezetten hasznos fejlesztésekre mennek el.

A legnagyobb rendezvény

A régiók és városok európai hetét (Open Days) évente rendezik, a négynapos, brüsszeli központú eseményen a régiós és városi tisztviselők, valamint szakértők találkozhatnak egymással tapasztalatcserére. A rendezvény emellett az EU kohéziós politikájának fejlesztésével kapcsolatos politikai kommunikáció elismert fóruma is. Ez a legnagyobb ilyen jellegű európai nyilvános rendezvény.

A Régiók Európai Bizottsága pedig egy uniós tanácsadó szerv, amelynek tagjai az EU-országok helyi, illetve a regionális önkormányzati képviselői közül kerülnek ki. Az Európai Bizottságnak, az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is konzultálnia kell a szervezettel a helyi és regionális önkormányzatokat érintő témákról.

Nem lehetetlen feladat

Brüsszeli forrásból a Klubrádió úgy értesült, az Európai Bizottság által egyelőre visszatartott uniós források – amelyek miatt az államháztartási hiány is megnőtt –, akár idén Magyarországra juthatnak. Ehhez azonban a kormánynak mihamarabb megfelelő dokumentumokat kell produkálnia, ami forrásaink szerint nem lehetetlen feladat.

Talán meglepő, de Magyarország nincs azon országok között, amelyek a legtöbb uniós támogatástól esnek el különböző okokból. Lényegesen rosszabbul teljesít például Románia és Szlovákia. A románok furcsa módon éppen a korrupcióellenes ügyészség miatt, ugyanis egyre kevesebb intézmény meri vállalni az uniós pénzek elköltését, és az ezzel járó felelősséget.

Nyert a magyar program

A Régiók Hetének magyar szempontból örömteli pillanata volt, amikor egy budapesti projekt bekerült az Európai Bizottság által támogatottak közé. Zugló, vagyis Budapest XIV. kerülete innovatív bérlakásprogramot indíthat 4,5 millió eurós uniós támogatással.

A projektről a kerület alpolgármestere, Szabó Rebeka az ünnepélyes bejelentés után a Klubrádiónak azt mondta, Zugló illusztris társaságba került, mások mellett Párizs, Manchester, Brüsszel és Barcelona is forráshoz jutott egy-egy jellemzően zöld projekt megvalósításához.

Szabó Rebeka megjegyezte, jelzésértékű, hogy éppen akkor nyernek bérlakásprogram létrehozására pénzt, amikor a kormány szerinte lakhatási válságot idéz elő.

(Galavits Patrik/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Göczey Zsuzsa
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »