Körbeudvarolják Orbánt - 2018.10.16
Hallgassa meg
Külföldön is téma az utcán élést tiltó magyar törvény, amiről a BBC kritikusan ír. A Die Presse pedig a magyar miniszterelnök és pártja, a Fidesz európai karrierjének várható fejleményeiről közölt cikket. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
A nemzetközi média nagy figyelmet szentel annak, hogy Magyarországon hatályba lépett a hajléktalanok közterületi tartózkodását tiltó törvény. A BBC felhívja a figyelmet arra, hogy Leilani Farha, az ENSZ lakhatási szakértője júniusban az emberi jogokkal ellentétesnek és kegyetlennek minősítette az Orbán Viktor miniszterelnök kormánya által hozott jogszabályt.

Az egész világon mértékadó hírforrásnak tekintett brit közszolgálati műsorszóró beszámolója szerint mintegy 11 ezer hely van az állami hajléktalanszállókon, de szakértők úgy vélekednek, hogy az országban 20 ezer körül lehet a hajléktalanok száma.

Párbeszéd nem volt, ígéret van

A New York Times a Reuters hírügynökség jelentését ismerteti az utcán alvást büntetőjogi eszközökkel tilalmazó, alkotmánymódosításon alapuló, júniusban elfogadott előírásról, amelynek értelmében a rendőrség őrizetbe veheti és személyes ingóságaitól megfoszthatja azt, aki 90 napos időtartamon belül három alkalommal ellenszegül a hajléktalanszállóra való bevonulásra kötelezésnek.

A Reuters megszólaltatja Iványi Gábort, akinek az Oltalom nevű csoportja 600 főnek biztosít szállást Budapesten. Iványi szerint a kormányzat nem folytatott megfelelő párbeszédet a jótékonysági szervezetekkel, mielőtt elfogadta volna az új törvényt.

Szintén ismerteti a hírügynökség Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlament államtitkárának szavait, miszerint a kormány 9 milliárd forintot szán idén a hajléktalanokról való gondoskodásra és további 300 milliót a szálláskapacitás bővítésére.

Szégyen

Vasárnap mintegy ötszázan tiltakoztak a parlament előtt, és a Reutersnek nyilatkozó egyik tüntető, Merényi Ágnes, aki A Város Mindenkié elnevezésű csoport aktivistája, szégyenletesnek mondta, hogy ez az alkotmánymódosítás a legkiszolgáltatottabbakkal szemben ad új eszközöket a rendőrség kezébe.

Mind az előbb említett BBC-beszámoló, mind a Reuters-tudósítás emlékeztet arra, hogy az Európai Parlament a múlt hónapban eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben az emberi jogok helyzete miatt.

Hajléktalanok, menedékkérők, keresztény kultúra

A Washington Post az AP amerikai hírügynökség jelentését közli a témában. Ez egyebek közt kitér arra, hogy a júniusban elfogadott hetedik alkotmánymódosítás a hajléktalanokkal szembeni fellépés mellett az ország keresztény kultúrájának a megőrzését deklarálja célkitűzésnek, valamint jelentős mértékben korlátozza a menedékjog megszerzésének a lehetőségét.

A bécsi Die Presse is beszámol az utcán éjszakázás tilalmának az érvénybe léptetéséről, és kiemeli, hogy a hajléktalanokkal szemben eredetileg 2013-ban elrendelt, és most megszigorított korlátozások értelmében a rendőröknek a hevenyészett kunyhók, bódék kiüríttetéséhez is joguk van.

Rajongás

A Die Presse egy másik magyar vonatkozású cikket is közöl mai számában. Ez arról szól, hogy a magyar kormányfőt „körbeudvarolják” jobboldali szervezetek, miközben az Európai Néppárt hezitál, és halogatja a Fidesz kizárását.

A lap emlékeztet arra, hogy Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője már közvetlenül azt követően, hogy az Európai Parlament jogállamisági eljárást kezdeményezett a magyar kormány ellen, meghívta Orbán Viktort, hogy csatlakozzon az olyan jobboldali pártok szövetségéhez, mint saját pártja, illetve az olasz Liga. Hétfőn aztán a holland jobboldali populista Geert Wilders nyilatkozata jelent meg a Magyar Időkben, miszerint „fantasztikus” lenne az együttműködés Orbánnal.

Még egy lehetőség Orbánnak

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárton, vagyis a Fidesz pártcsaládján belül eközben tovább folyik a vita. Holnap, szerdán összeülnek Brüsszelben a tagpártok vezetői. A Die Presse úgy tudja, hogy a Fidesz kizárása hivatalosan ugyan nincs a napirenden, de megjegyzi, hogy a kérdésről napok óta vitáznak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke leszögezte, hogy Orbánnak nincs többé helye az Európai Néppártban, mert a magyar vezető álláspontja összeegyeztethetetlen a kereszténydemokrácia értékeivel. Juncker ugyanakkor – írja a Die Presse – utalt arra, hogy Orbánnak még mindig van lehetősége álláspontjának a megváltoztatására.

Falaznak neki

A Néppárton belül a Die Presse tudomása szerint a magyar vezető legélesebb bírálói közé tartozik Alexander Stubb, volt finn miniszterelnök, aki pályázik arra, hogy ő legyen a Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére a jövő májusi európai parlamenti választások nyomán.

Sebastian Kurz osztrák kancellár viszont a Frankfurter Allgemeine Sonntagsblatt című német vasárnapi lapnak nyilatkozva ellenezte, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból. Az osztrák szociáldemokraták Európa-politikai szóvivője, Jörg Leichtfried bírálta is az Osztrák Néppártot, mondván, Európa-pártinak mondja magát, ám továbbra is falaz a szociálisan érzéketlen, Európa-ellenes Orbánnak – írja a bécsi Die Presse.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Marton Éva
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »