Harcos kampányra készülnek a populisták európai ellenfelei - 2018.10.16
Hallgassa meg
Mindenkivel fel akarják venni a harcot, aki rombolja az európai értékeket – nyilatkozta a Klubrádiónak az európai liberálisok hamarosan esedékes EP-választási kampányáról François De Coster francia politikus. A Régiók Európai Bizottsága liberális tagja arról is beszélt, szerinte vannak olyan európai vezetők, akik egyfolytában a migrációról beszélnek, úgy hogy elvetik a közös, uniós megoldásokat, bár pontosan tudják, nemzetállami szinten ez a probléma nem megoldható. Név szerint nem akart üzenni egyik kormánynak sem.

Utalt a populista vezetőkre, de a nevüket nem ejtette ki a kívánatos és a kerülendő európai politizálásról is nyilatkozó francia liberális politikus, François De Coster a Klubrádiónak adott interjújában.

A Régiók Európai Bizottsága francia delegációjának elnökével Galavits Patrik riporter beszélgetett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) választások előtti stratégiájáról.

Galavits Patrik: Néhány héttel ezelőtt az ALDE videót tett közzé a Facebookon, amiben elég jól összefoglalták, mi történik Magyarországon az EU-s forrásokkal. Bemutatták, hogy a miniszterelnök rokonai és barátai hogyan gazdagodnak ezekből a pénzekből, és hogy mennyivel több forráshoz jutnak, mint más pályázók. Ez lesz a liberálisok kampánytémája a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választások előtt? A korrupt és populista Kelet-Európa valamint a nyugati nettó befizetők szembeállítása?

François De Coster: Nem. A kampány az európai polgárok mindennapi életét befolyásoló konkrét javaslatokról fog szólni. Nem szeretnénk kipécézni egyetlen tagállamot sem. Ellenkezőleg: az ALDE és én magam is egy sokkal egységesebb Európáért küzdünk. Azt gondoljuk, hogy a jelen kihívásaira, amik a következő költségvetési ciklus kereteit is meghatározzák, közös megoldásokat kell találnunk. Olyan dolgokról van szó, mint a terrorizmus, a biztonságpolitika és a klímaváltozás. Ezek egyikére sem kínálhat külön-külön egy tagállam megoldást. Ezért szeretnénk átvinni elképzelésünket az egységesebb Európáról, amelyben jobban tudunk együttműködni. Ennek része a szubszidiaritás és a szolidaritás, amelyek alapvető fontosságúak. Tehát a kampány arról fog szólni, hogy visszatérünk-e az Európai Unió alapelveihez. Azon elvekhez, amiket már a Római Szerződésben is lefektettek, hiszen ezek képezték az utóbbi évtizedekben elért sikerek alapját. Hiszek benne, hogy ezekre az értékekre a jövőben is szükségünk lesz, hogy a lehető legtöbbet tehessük az európai polgárokért.

Ugyanakkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor kiálltak a populista Európa mellett, Emmanuel Macron francia elnökkel szemben határozták meg magukat, aki maga is elfogadta ezt a kvázi kihívást. Ha ezt nézem, nehéz azt gondolnom, hogy a liberálisok egyszerűen a régi európai elveket szeretnék újraéleszteni és nem harcot folytatnak a populistákkal.

Mi mindenkivel fel akarjuk venni a harcot, aki rombolja az európai értékeket. Ezek az értékek határozzák meg az európai embereket és a civilizációnkat is.

Úgy gondolja, hogy Matteo Salvini, Orbán Viktor és a velük szimpatizálók ártanak ezeknek az értékeknek?

Nem szeretnék külön üzengetni egyik kormánynak sem, mivel még nem kezdődött el a kampány. Azt viszont tudom, mire lehet tőlünk számítani majd a választások előtt. Ha valakik az általunk képviselt értékek ellen lépnek fel, rosszul teszik. Tehát egyelőre nincs kampány, és nem láthatjuk előre, mit hoz majd.

Beszéljünk a konkrét Európa-képükről. Mit gondol, szükséges valamilyen reform az EU működésében vagy a liberálisok a jelenlegi folyamatok fenntartásában érdekeltek?

Nem valamiféle status quóért dolgozunk. Azt mondjuk, hogy új kihívásokkal nézünk szembe, és ezekre közösen kell felkészülnünk. Bármely ország vezetői, ha azt gondolják, hogy a problémákat egyedül is meg tudják oldani, és ezt kommunikálják, hazudnak. Ki gondolhatja komolyan, hogy lehetséges egyedül megküzdeni a klímaváltozással? Ki tudná segítség nélkül kezelni a migrációs válságot? Vagy akár a terrorizmust? Ez egyszerűen nem igaz, hazugság lenne azt állítani, hogy egyetlen kormány képes lenne minden gondon felülkerekedni. Mi éppen azt hirdetjük, hogy egyesítenünk kell az energiáinkat, mert az előttünk álló kihívások világméretűek, Európának pedig vezető szerepe van a Földön, de egységesen kell cselekednünk.

Említette a migrációs válságot. Úgy gondolja, hogy ez jelenleg is komoly problémát jelent a kontinensnek? Vannak olyan vélemények, amelyek nem tartják ennyire fontosnak. Magyarországon eközben gyakorlatilag folyamatos a kampány, aminek középpontjába a Fidesz a nőket megerőszakoló, munkahelyeket elfoglaló bevándorlókat teszi. Mi a liberálisok javaslata, hogyan kell kezelni Önök szerint a bevándorlással kapcsolatban kialakult helyzetet?

A migráció nagyon fontos kérdés, de nyilvánvalóan nem az egyetlen. Nem szabadna ez alapján tematizálni a közéletet. Ugyanakkor nagy butaság megválaszolatlanul hagyni a problémát. Éppen a migráció mutatja meg, hogy közös, európai szintű cselekvésre van szükség. Amikor a kormány- és államfők azt mondták, hogy az Európába érkezőket szét kell osztani a tagállamok között, azt én egy igazi európai megoldás kezdetének gondoltam. Azt viszont elfogadhatatlannak tartottam, hogy sokan, miután szavukat adták, hogy támogatni fogják a közös megoldást, néhány kormány a döntő pillanatban visszakozni kezdett. Ez pedig nagyon nincsen rendjén. Az adott szónak és a szolidaritásnak súlya kell, hogy legyen a politikában. Én egy olyan francia városból jövök [Calais-ből – a szerk.], amely évente kétezer embert fogad be és látom, hogy az ott élők nem elégszenek meg azzal, ha csak beszélünk a gondokról, elvárják a megoldásokat. A kampányban is látni fogjuk, hogy a politikusok közül sokan csak beszélni fognak a migrációról, de semmiféle megoldást nem kínálnak majd. Mert pontosan tudják, hogy nemzetállami szinten ezt nem lehet kezelni. Ezért lesz hasznos a kampány. Megérthetjük, hogy milyen megoldásokra van szükség. Mert a problémát ismerjük, de nem elég beszédekkel készülnünk.

Szolidaritás alatt azt érti, hogy a Spanyolországba vagy Olaszországba érkező menekülteket szét kell osztani a többi tagállam között?

Ezt nem én mondtam, hanem a kormány- és államfők. Ennek a javaslatnak pedig van is értelme, hiszen jól tudjuk, hogy az Európába irányuló migráció változott az elmúlt években. Jelenleg leginkább délről akarnak bejutni emberek a kontinensre, míg korábban keletről helyeződött ránk nagyobb nyomás. Emiatt van szükség európai szintű megoldásra, hiszen az évek során más és más országok kerülnek nehéz helyzetbe. Újra kell gondolni a dublini rendszert, ami a Tanács döntésén múlik elsősorban. Ott mutathatják meg a döntéshozók, hogy a szolidaritás nem csak egyszerű szólam, hanem ténylegesen meg akarják valósítani. Egész Európát átfogó politikát építünk, az EU pedig nem egy bolt, ahova valaki kedvére bemehet és válogathat a neki tetsző áruk közül, amit meg nem szeret, azt odébb dobja. Az Európai Unió nem csak a piacról szól, ez egy politikai közösség, amelynek értékei vannak, amikkel minden tagállam egyetértett, bármikor is csatlakozott az Unióhoz és tartaniuk is kellene magukat ezen elvekhez. Mindenkinek meg kell értenie, hogy Olaszország, Spanyolország vagy Málta nehéz éveken van túl, ami a migrációs kérdéseket illeti, korábban pedig a kelet-európai országok voltak nyomás alatt. Emiatt pedig például Olaszország gondja részben az egész EU gondja is. Így lesz az európai szellemiség egy politikai közösségé.

Ha ez így is van, és ezt az elképzelésüket át akarják vinni, az nem lesz könnyű. Lengyelország, Magyarország vagy Szlovákia például másképp értelmezi a szolidaritást.

De Ön most a kormányokról beszél, én viszont a polgárokról. És a kampányban én nem a kormányokhoz, hanem az emberekhez szeretnék szólni. Ők döntik el, milyen Európát akarnak. Olyat, amelyik újra határokat húz és leépíti a Római Szerződésben lefektetett elveket? Tehát jelöltként a polgárokhoz szólok. Úgy gondolják, hogy a nemzetállamok egyenként megoldást kínálhatnak a globális kihívásokra? Vagy abban hisznek inkább, hogy ehhez európai léptékben kell gondolkozni? Ha valaki reálisan tekint a jelenlegi helyzetünkre, láthatja, milyen szinten kell kezelni a nehézségeket. Mindenki gondolkodjon el, és ítélje meg maga, mi lehet a megoldás.

A François De Costerrel készített interjú a Hetes Stúdió október 13-ai, szombati adásában hangzott el. A felvételt a cikk elején kattinthatja.

A Régiók Európai Bizottsága -amelynek az interjúadó politikus is tagja – olyan uniós tanácsadó szerv, amelynek tagjai az EU-országok helyi, illetve a regionális önkormányzati képviselői közül kerülnek ki. Az Európai Bizottságnak, az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is konzultálnia kell a szervezettel a helyi és regionális önkormányzatokat érintő témákról. Így az egészségüggyel, oktatással, foglalkoztatással, szociálpolitikával, gazdasági és társadalmi kohézióval, közlekedéssel, energiaüggyel és éghajlatváltozással kapcsolatos jogszabályok kidolgozása során is tárgyalni kell a Régiók Európai Bizottságával.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Törtei Takács Kriszta
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »