Ez még csak a kezdet, duplázni fognak a poloskák - 2018.10.12
Hallgassa meg
A Magyarországot megszálló invazív poloskafajok mostani áradata nem alkalmi jelenség, sőt, a jövőben nem csak évente egyszer terítik be a kerteket, gyümölcsösöket, lakásokat – mindent –, hanem lesz ráadás is.
Egyelőre nem tudunk mit kezdeni az elmúlt években Magyarországon is elszaporodott nálunk tehát újnak számító poloskákkal – erről a Magyar Rovartani Társaság alelnöke, Merkl Ottó beszélt a Klubrádiónak.

A mostani szezonban kétfajta rovar árasztja el környezetünket, így a lakásokat is, a vándorpoloska és a márványospoloska. Ezek néhány év alatt szaporodtak el rettenetesen Magyarországon is, és ez valószínű így is marad jó darabig.

Eredeti hazájukban, Afrikában és Ázsiában főleg a fürkészdarazsak tartják kordában a populációjukat, nálunk azonban nincs természetes ellenségük. Ez azért is probléma, mert a poloskák egyáltalán nem válogatósak, bármilyen növényen megtelepednek, és nagyon gyorsan nőnek, minél melegebb az idő annál jobban. Előbb-utóbb eljutunk oda, hogy Magyarországon évente már nem csak egyszer, hanem kétszer lesz poloskainvázió – figyelmeztetett az entomológus.

Ezekkel az állatokkal a fő gond, hogy kártevők, a vándorpoloska például egy kiskert paradicsomtermését száz százalékban képes hazavágni – fogalmazott a rovarász. A márványospoloska pedig a lombkoronákban tenyészik, ahol a gyümölcsöket tizedeli.

A kellő védekezés hiányát Merkl Ottó azzal indokolta, hogy az idegen fajok csak nagyon rövid ideje vannak még itt, a szakemberek pedig épp, hogy csak „összekapták” magukat mostanra, amikor kiderült, milyen mértékben tudnak nálunk is elszaporodni vándor és a márványos poloskák.

Az is nehezíti a gyors fellépést ellenük, hogy a védekezés nem épp egyszerű, mert azok a vegyszerek, amelyek esetükben hatásosak, minden más rovart is elpusztítanak. Alkalmas kemikáliát pedig rengeteg pénzbe és időbe telik kifejleszteni ellenük. Másrészt amikor igazán védekezi kellene, épp érik a termés, vagyis permetezni már nem lehet. Jelenleg tehát nem lehet mást tenni, mint szúnyoghálókat kifeszíteni, hogy távol tartsuk őket – javasolta a szakember.

A rovarász megjegyezte, az invázió egy-két héten belül megszűnik, az első fagyok vetnek neki véget, legközelebb így jövő tavasszal találkozhatunk a poloskákkal.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bóta Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »