Maga liberális? Mert én nem szeretem a cigányokat, melegeket, migránsokat ... - 2018.10.12
Hallgassa meg
A magyar vidék hangját is megpróbálta bemutatni terjedelmes magyarországi beszámolójában az EurActiv. Az APA hírügynökség pedig arról tudósít, hogy az európai szociáldemokraták Heller Ágnessel készülnek a populisták ellen. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
Az Orbán-rezsim uralta Magyarország közhangulatából adott ízelítőt riportjában EurActiv című brüsszeli uniós hírportál, amely magyar embereket szólított meg, hgy kikérje a véleményüket.

„Maga liberális? Mert én nem szeretem a cigányokat, a melegeket és a migránsokat” – idéz budapesti riportjában az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál egy Dorina nevű hölgyet, aki Zsófiával együtt kozmetikai bemutatóra utazott a fővárosba. Az újságíró mintegy „a vidék hangjaként” szólaltatja meg őket, annak illusztrálására, hogy az ország nagy részében hatásosan működik a Soros György befeketítésén ügyködő Fidesz propagandagépezete, az óriásplakátok erdeje és az ellenőrzés alatt tartott regionális sajtó.

Az nem jó

„Amit Soros művel a CEU-val, meg egész Európában, az nem jó dolog” – mondja Zsófia az EurActiv munkatársának. A rendkívül terjedelmes cikk a Közép-európai Egyetem ügyét fontosságában kiemeli az Orbán Viktor magyar miniszterelnök illiberális rendszere által gerjesztett konfliktustémák közül. Ezt részben annak alapján teszi, hogy a CEU esetleges bezárása ellen sokkal nagyobb tömeges tiltakozást tudott szervezni az ellenzék, mint más ügyekben.

Utolsó védvonal

Az 1991-ben Soros György által alapított, a nyílt és demokratikus társadalom előmozdítására törekvő oktatási intézmény az orbáni illiberális állammal szembeni ellenállás fénylő jelképe, az ellenállás utolsó védvonala, az igazságszolgáltatás néhány megmaradt szigetével együtt – idéz az EurActiv magyaroktól hallott véleményeket.

Orbán számára azonban – teszi hozzá – szintén jelkép ez az egyetem, mégpedig Soros erődítménye az országon belül. És a magyar-amerikai befektető – Orbán politikai iránytűje szerint – a legsúlyosabb fenyegetést jelenti a keresztény Európára nézve.

Öröm az ürömben

Az EurActiv szerint a CEU esetleges bezárásáról szóló kormányzati döntés fenyegető réme képes összehozni egymással a különböző ellenzéki csoportokat, és ez lehet az öröm az ürömben, a reménysugár az illiberális Magyarországon.

A cikk kitér arra: az ellenzék kulcsfontosságúnak tartja a jövő évi önkormányzati választásokat abból a szempontból, hogy képesek-e egységes frontot alkotni, és megtörni az orbáni narratívát.

Gyengülhetnek motorok

Az ellenzék sikerében – olvasható a cikkben – szerepet játszhat a gazdaság is. Az EurActiv idézi Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezetőjét, aki szerint az elmúlt időszakban tapasztalt növekedés mindhárom motorja – a globális fellendülés, az uniós támogatás, illetve a béremelés – jövő évtől halványulni kezd.

Vértes szerint az országba beáramló pénzt nem az ország átalakítására, a szerkezeti változtatásokra fordították, hanem bizonyos csoportok és Orbán szövetségesei gazdagodtak belőle. Orbán sok rossz döntést hozott, amivel rontott a helyzeten, és ezek közül a legfontosabb rossz döntés az oktatással kapcsolatos jogalkotás volt – vélekedik Vértes András.

Marad az osztrák ellenőrzés a magyar határon

Az osztrák sajtó beszámol arról, hogy immár hivatalos döntés született, és erről a brüsszeli Európai Bizottság megkapta az írásbeli tájékoztatást, miszerint Ausztria újabb fél évvel, vagyis jövő év májusig meghosszabbítja az egy hónap múlva, november 11-ikén lejáró határellenőrzési eljárásrendet a magyar és a szlovén határon. A menedékkérők száma ugyan jelentősen visszaesett, de továbbra is túl magasnak számít – indokolják a döntést.

Hellerrel készült az európai baloldal

Szintén az APA hírügynökség számol be arról, hogy október 11-én, csütörtök este Bécsben osztrák és más európai szociáldemokraták részvételével tartottak tanácskozást a jövő májusi európai parlamenti választásokra való felkészülés jegyében. A fő hangsúlyt – miként arra a rendezvény jelszava is utalt – a demokrácia és a jogállam megvédésére helyezi most a szociáldemokrácia.

A szónokok a jobboldali populista és nacionalista veszélyre hívták fel a figyelmet, és azt hangoztatták, hogy Európa válaszút előtt áll.

Felszólalt Heller Ágnes filozófus, aki az osztrák hírügynökség ismertetése szerint egyebek közt arról beszélt: nem csupán megőrizni kell az Európai Uniót, hanem meg is kell azt javítani. A történelem bebizonyította, hogy Európában nem magától értetődik a demokrácia – mondta Heller.

Amikor Orbán a neofasisztáknak hálálkodott

Udo Bullman, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának német elnöke beszédében feltette a kérdést, vajon miként érezhette magát egy néppárti képviselő akkor, amikor saját pártcsaládjának egyik tagja, Orbán Viktor a görög neofasiszta Arany Hajnalnak mondott köszönetet a támogatásért.

Andreas Schieder, az osztrák törvényhozás szociáldemokrata frakcióvezetője bírálta azt, hogy túl sokáig hallgattak a magyarországi emberi jogsértésekről. Európát – mondta – tovább kell fejleszteni, erősíteni kell a társadalmi összetartozást.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Lay Viktória
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »