Orbán rezsimje egyre bizalomgerjesztőbb - 2018.10.10
Hallgassa meg
A demokrácia folyamatosan morzsolódik, az illiberális kormányok népszerűsége pedig csak nő és nő Magyarországon, Lengyelországban, valamint Törökországban is – erről ír a Financial Times. Erre rímel a Washington Post cikke, amely az orosz befolyás kelet-európai növekedésének okait vizsgálja. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
Növekszik a magyar, a lengyel és a török illiberális kormányzatba vetett állampolgári bizalom – ismerteti a londoni Financial Times a német Bertelsmann Alapítvány október 9-én, kedden közzétett, felmérésen alapuló jelentésének legfőbb megállapítását.

Magyarország a végeken

A Bertelsmann a jelenség okát abban látja, hogy az említett társadalmakban nem eléggé erősen gyökereztek meg az alapvető demokratikus értékek. A 41 ipari országra kiterjedő felmérés összességében is meglehetősen sötét képet fest arról, hogy milyen a demokratikus normák helyzete a nyugati világban: 26 országban állapították meg a demokrácia szintjének a romlását a Bertelsmann által 2014-ben végzett hasonló felmérés óta.

Egy országban nem látszik változás, és csak 14 országban javult a helyzet. A demokrácia minőségét illetően az első öt helyen a négy skandináv ország – Svédország, Finnország, Norvégia és Dánia, valamint Németország található. A 41-es mezőnyben az alsó öt ország Lengyelország, Románia, Mexikó, Magyarország és Törökország.

A legdrámaibb zuhanás a lengyeleknél figyelhető meg: az ország a négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest 29 helyet esett, és most a 37., ami a jelentés összeállítói szerint annak tudható be, hogy a 2015-ben megválasztott, konzervatív nacionalista, Jog és Igazságosság (PiS) nevű párt nyíltan megsérti a demokratikus normákat és a jogállamiság követelményeit.

A magyar görbe kevésbé meredek

Eközben – olvasható az ismertetésben – az ENSZ úgynevezett boldogságjelentése, amit ebben az évben márciusban tettek közzé, azt mutatja, hogy a 2017-es kikérdezés szerint a lengyelek 50 százaléka bízott a kormányban, ami hatalmas emelkedést jelent a tíz évvel korábbi 19 százalékhoz képest.

Törökországban, ahol az elmúlt években drasztikusan romlott a demokratikus, alkotmányos rend állapota, tavaly 59 százalék mondta azt, hogy bízik a kormányzatban. Magyarországon szintén bizalomnövekedés mutatkozik, bár a görbe emelkedése kevésbé meredek, mint Lengyelország esetében: a 2007-es 25 százalékról 2017-re 38 százalékosra nőtt a kormányba vetett bizalom.

A Financial Times által ismertetett Bertelsmann-jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a lakosság jelentős hányada mindhárom országban ellenzi a demokrácia erózióját, és ebből következően nagy fokú társadalmi, ideológiai megosztottság mutatkozik.

A magyar helyzet az oroszok kezére játszik

A Washington Post az AP amerikai hírügynökség azon beszámolóját közli, mely szerint az orosz befolyás a Balkánon, a Baltikumban és Közép-Európában is egyre nő. A cikk áttekintése szerint Bosznia-Hercegovinában a Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott, szeparatista irányvonalat követő szerb vezető, Milorad Dodik sikerét hozták a hét végén tartott választások, Lettországban pedig szintén egy oroszbarát párt végzett az első helyen a parlamenti választáson – igaz, a kormányalakítással alighanem nehézségei lesznek.

Miközben az orosz befolyás a Balkánon a legszembetűnőbb, a populizmus közép-európai szárnyalása szintén Moszkva kezére játszik Magyarországon, Ausztriában, illetve a Cseh Köztársaságban – olvasható a Washington Post által közölt AP-helyzetképben.

Oroszországnak a Balkánnal kapcsolatban e beszámoló szerint az a fő gondja, hogy igyekszik megakadályozni a térség országainak NATO-csatlakozását. Ebben segítségére van a régióhoz fűződő, hagyományos pánszláv, illetve ortodox keresztény kapcsolatrendszer, valamint az ezekben az országokban tapasztalható nagyfokú nepotizmus és korrupció, ami akadályozza a nyugati demokráciákhoz való szorosabb kapcsolódást.

Megint baj lehet a Balkánon

Az Európai Unió – olvasható a cikkben – éveken át elhanyagolta a Balkánt, mert lefoglalták a saját problémái, az adósságválság, a bevándorlás, illetve a brit kilépési folyamat. Uniós tisztségviselők viszont most attól tartanak, hogy a Balkán újra konfliktusövezetté válhat, ha sürgősen nem karolják fel.

E félelmek – írja az AP és annak nyomán a Washington Post – nem alaptalanok. Újra éleződőben van például a Szerbia és a korábban Szerbiához tartozó, tőle 2008-ban elszakadt, saját függetlenségét kikiáltó Koszovó közötti feszültség. Belgrád növelte csapatainak harckészültségi fokát, miközben Koszovó különleges rendőri erőket vezényelt az északi, szerbek lakta országrészbe.

Könnyű dolguk van

Oroszországnak könnyű dolga van a szerbek körében, hiszen támogatja a Szerbiától a NATO katonai támogatásával elszakított Koszovóra vonatkozó szerb igényeket.

A bonyolult államszerkezetű Bosznia-Hercegovinán belül a boszniai szerbek köztársasága ma az orosz érdekek védvára – szólaltatja meg az AP Bsko Jaksic szerb politikai elemzőt.

Ami pedig Macedóniát illeti, ott a Nyugat az ország NATO-csatlakozását szeretné siettetni, miután Szkopje és Athén megállapodott, hogy Görögország északi szomszédját Észak-Macedóniára nevezik át. Csakhogy az erről rendezett, szeptember 30-i népszavazás az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett, így most felerősödtek a félelmek, hogy Macedónia destabilizálódhat.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Böcskei Balázs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »