Megint jön Bannon Orbánhoz - 2018.09.24
Ismét felkeresi Steve Bannon, volt amerikai elnöki tanácsadó Orbán Viktor magyar kormányfőt. A cél, hogy erősítsék a Bannon által indított, nacionalista és populista szerveződést, A Mozgalmat, és így készüljenek a jövő évi európai parlamenti választásokra – írja a Politico. A Spectatorban pedig arról jelent meg cikk, hogy a toryk bedőltek Orbánnak, a szerző szimplán idiótának nevezi őket. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

A Politicónak nyilatkozó Steve Bannon, Trump elnök kirúgott stratégája szerint Olaszország ma a politikai univerzum centruma, s ha a Liga és az Öt Csillag koalíciójának kísérlete beválik, akkor az a globális politikát is alapvetően megváltoztatja. Az olasz kormánykoalícióban ugyanis sikerült egyesíteni a baloldalt a jobboldallal, a nacionalizmus és a populizmus pedig kéz a kézben járva erősödik. Bannon az Öt Csillagot populista pártnak tekinti nacionalista jegyekkel, míg a Ligát nacionalista pártnak populista jegyekkel.

A volt amerikai elnöki tanácsadó ismét Európában van, sorbajárja azokat a városokat, ahol számíthat az általa alapított A Mozgalom (The Movement) elnevezésű szerveződés támogatására, hogy jelentékeny véleményvezérként befolyásolhassa a jövő májusi uniós választások kimenetelét.

A sorba Budapest is bekerült, vasárnap repül a cseh fővárosba, Prágába, majd Magyarországra, hogy – a Politico minősítése szerint – a szélsőjobbos Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozzon. Bannon a héten ellátogat természetesen Párizsba is, hogy Marine Le Pen mozgalmával, a Nemzeti Gyűléssel (RN) kidolgozza az együttműködést, akárcsak Berlinbe, ahol a szintén szélsőjobb Alternatíva Németországért Párt (AfD)vezetőivel tárgyal.

Nem biztos, hogy kölcsönös a szimpátia

Olaszországban azonban nem nézi mindenki jó szemmel ténykedését, például Luigi di Maionak, az 5 Csillag vezető politikusának fenntartásai vannak Bannonal szemben, ezért még nem döntött a vele való együttműködésről. Sőt, az olasz miniszterelnök-helyettesi poszt birtokosa attól tart, hogy Bannon szélsőséges nézetei elidegenítik az 5 Csillagtól a párt szavazótáborának egy részét.

Bannon azt vizionálja, hogy A Mozgalom tulajdonképpen az ipari demokrácia modelljét fogja megteremteni, aminek részben a szemtanúi vagyunk az Egyesült Államokban, és reményei szerint kezdeményezése Ázsiában is hódítani fog. Azt nyilatkozta, hogy amit Nigel Farage és pártja, a Brexitért küzdő UKIP elért Nagy-Britanniában, azt valósítja meg most Donald Trump és a Tea Party, az úgynevezett Tea Párt az Egyesült Államokban.

Mint Lenin

Az európai körutat megelőzően Steve Bannont New Yorkban az Open Future Festival (Nyitott Jövő Fesztivál) pódiumbeszélgetésre invitálták, ahol több, Orbán Viktorra vonatkozó kérdést is kapott a nézőközönségtől, és a The Economistnak a hétvégén adott interjújában is beszélt a magyar kormányfőről, akit védelmébe is vett.

A US Spectator is foglalkozik Steve Bannon európai körútjával, amelyen az antiglobalista mozgalom hirdetőjeként lép fel azzal a nem titkolt céllal, hogy „Naggyá tegye ismét Magyarországot, Lengyelországot és Olaszországot”! A szerző a jelenséget bannonizmusnak nevezi, amit szerinte a névadó már-már a marxizmus mintájára kíván megteremteni, s mint annak idején a kommunizmus, most a bannonizmus kísértete járja be Európát.

A cikk roppant szarkasztikus Bannon mozgalmával szemben és azzal az ideológiával, ami a szerző szerint amúgy nem más, mint szimpla nacionalizmus – az idegengyűlöletre, legfőképp a muszlimok gyűlöletére alapozva. A US Spectatorban megjelent írás szerint felszólalásaiban Bannon többször hasonlította magát a Szovjetunió első vezetőjéhez, a kommunista forradalmár Leninhez. Trump elnök volt tanácsadója úgy véli, akárcsak Lenin, ő is meghódítja a világ nagy részét, csak ő a kommunizmus helyett az antiglobalista nacionalizmussal.

Bedőltek Orbánnak

Anne Applebaum, amerikai történész és újságíró Steve Bannont egyenesen az egykori olasz diktátor, Benito Mussolini utódjának nevezi, s a Spectatorba írt cikkében alapvetően azzal foglalkozik, miként kezd teret nyerni az illiberalizmus Európában, s miként csapta be Orbán Viktor a Brexit-pártiakat és járt túl az eszükön. Merthogy kiderült, nemcsak a UKIP tagjai, hanem az Európai Parlament tory képviselői is Orbán Viktor mellé álltak a magyar kormányról tartott európai parlamenti szavazáson – amelyen azonban a többség végül megszavazta az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás kezdeményezését.

A neves amerikai tárcaíró szerint a brit toryk bedőltek Orbánnak, pedig nem kellett volna egy korrupt pártot, a magyar miniszterelnök vezette Fideszt a védőszárnyuk alá venni- Anne Applebaum egyenesen idiótáknak nevezi a brit konzervatív képviselőket, mert azt hiszik, Magyarország is ki fog lépni az Európai Unióból. A szerző szerint ez eszében sincs Orbánnak, hisz a rezsimje számtalan útját-módját megtalálta annak, miként lophatja ki a pénzt az Európai Unióból. Ő nem lesz olyan idióta, hogy a kilépést forszírozza – véli a cikkszerző.

Szijjártó: Úgysem lesznek Magyarország elleni szankciók

Több orosz médium is foglalkozott Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter hétvégi interjújával, amit az orosz kormány által szponzorált angol nyelvű Russia Today tévének adott. Az egyik ilyen csatorna a szintén kormányközeli Szputnyik, amely a Szijjártó-interjút német kiadásban is feldolgozta.

A magyar külügyminiszter a tévénézőket megnyugtatta, hogy nem fognak életbe lépni a Magyarország ellen a jogállamisági eljárás keretében esetleg hozandó uniós szankciók, mert Lengyelország megígérte, hogy megvétózza azokat. S köztudott, Varsó ellen is hasonló eljárás van folyamatban, amit viszont Budapest fog leszavazni. Így nincs miért aggódni.
 
Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek a Brüsszel által tervezett elszigetelésnek, a külügyminiszter megerősítette: egészen biztos, hogy Magyarország nem lép ki az Európai Unióból, mert az erős szövetségben érdekelt.

Európában példátlan a magyar sajtó korlátozása
 
Az orosz médiát elsősorban a Moszkva elleni brüsszeli büntető szankciókra vonatkozó részek érdekelték, amelyekről Szijjártó azt mondta, hogy újra kell tárgyalni annak feltételeit és várható következményeit. Nem kardoskodott a szankciók eltörléséért, de méltányos megítélést vár el az uniós döntéshozóktól.

A New York Times véleménycikkében azt állítja a szerző, Celestine Bohlen, volt budapesti tudósító, hogy sehol Európában nem nyomták el olyan mértékben és drámaian a független médiát, mint Magyarországon: megszüntetve a Népszabadságot és a Magyar Nemzetet. A cikkben idézett Polyák Gábor médiaszakértő ennek hátterét ismerteti, kiemelve, hogy a hirdetési piacon keresztül fojtották meg a független sajtó nagy részét.

(Csernyánszky Judit/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »