Formálódik az új főgonosz Orbán következő kampányához - 2018.09.18
Hallgassa meg
Nem kizárt, hogy a jövő évi európai parlamenti választási küzdelemben Orbán Viktor magyar miniszterelnök új ellenséget nevez meg – erről ír a Die Welt. A nemzetközi médiában az is téma, hogy Spéder Zoltán eladta médiatulajdonát, illetve hogy Orbán Viktor szerint az EU alá akarja ásni a határvédelmet. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.
Az AFP francia hírügynökség beszámol arról, hogy kizárták a lengyel tagszervezetet az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózata (angol rövidítéssel: ENCJ) elnevezésű nemzetközi szakmai szervezet munkájából. Ez a testület az uniós tagállamokban különböző elnevezéssel működő igazságügyi testületek, „országos bírói tanácsok” ernyőszervezete.

Nem alkalmas arra, amire létrehozták

A Lengyel Nemzeti Igazságügyi Tanácstól, a KRS-től a most zajló bukaresti ülésen azért vették el a szavazati jogát, majd függesztették fel tagságát, mert az ernyőszervezet megítélése szerint elveszítette önállóságát, nem képes biztosítani a tagszervezetektől elvárt azon szerepet, hogy országában gondoskodjék a bírói függetlenség érvényesüléséről.

A kizárásról szóló közlemény, amelyet az AFP ismertet, utal azokra a nemrég hatályba lépett lengyel igazságügyi reformtörvényekre, amelyek nyomán a KRS már nem képes betölteni funkcióját.

A francia hírügynökség felhívja a figyelmet azokra az új lengyel törvényi előírásokra, amelyek a parlament – tehát politikai testület – kezébe adnak át bírói kinevezési jogosultságokat. Felidézi az AFP azt is, hogy a lengyel kormány ellen az Európai Bizottság döntése nyomán már folyik az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás a jogállamiság veszélyeztetése miatt.

Az ENCJ-ben nincs vétójoguk az egyes tagszervezeteknek: a testületből száz bíró szavazott a felfüggesztésre, hat ellenszavazat és nyolc tartózkodás mellett.

Merkel, a sírásó

Az Európai Parlament által a budapesti kormány ellen kezdeményezett eljárást Orbán Viktor magyar miniszterelnök Angela Merkel német kancellár bűnéül rója fel, és a kormányfő minden eddiginél erőteljesebben vált a nyílt konfrontációra – állapítja meg a Die Welt című konzervatív hamburgi lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky.

A szerző nem tartja kizártnak, hogy Orbán kifejezetten Merkel személyét fogja megcélozni a jövő évi európai parlamenti választási kampány során: őt bélyegzi majd név szerint a menekültpolitikát illetően minden rossz forrásának, illetve a demokratikus nemzetállamok szabadsága sírásójának.

Fontos jogosultsága lesz a CEMP új vevőinek

A nemzetközi média vérkeringésébe a Reuters brit és az AP amerikai hírügynökség jóvoltából bekerült több magyar vonatkozású hír – így az, hogy Spéder Zoltán eladta médiatulajdonát, illetve hogy Orbán Viktor szerint az EU alá akarja ásni a határvédelmet.

A Reuters kiemeli: az Index fölött befolyással bíró CEMP Zrt. megvásárlói azt állították, hogy az ügylet nem érinti a portál helyzetét, Bodolai László, az Indexet kiadó alapítvány vezetője pedig a szerkesztői függetlenség megőrzésről nyilatkozott, ám Polyák Gábor a Mérték Médiaelemző Műhely részéről felhívta a figyelmet arra: a vevők kezébe került az Index hirdetéseinek a kezelése, ami jelentős befolyásoló tényező.

A határőrizet kérdésével kapcsolatban az AP azt írja, hogy a magyar miniszterelnök idézte Angela Merkel német kancellár azon kijelentését, hogy az uniós tagállamoknak le kell mondaniuk nemzeti jogosítványaik egy részéről a Frontex uniós határőrizeti ügynökség javára.

Orbán azonban mellőzte a Merkel következő mondatát, miszerint az EU-országoknak szolidaritást kell tanúsítaniuk, és meg kell osztaniuk egymás közt a migráció terheit, aminek a magyar vezető mindmáig ellenáll – írja az AP.

Mi történt Magyarországgal?

A magyar médiában már jelentős visszhangot kapott, hogy Heller Ágnes – a New York Times hétfői számában – zsarnoknak nevezte Orbán Viktort. Annyit azonban érdemes még kiemelni a „Mi történt Magyarországgal?” című írásból, hogy Heller felhívja a figyelmet arra: liberális demokrácia sohasem létezett Magyarországon.

Most, amikor a jobboldali populizmus életerősebben, mint valaha, valósággal végigsöpör Európán, Orbán abban a helyzetben van, hogy tovább szilárdíthatja a hatalmát. A szabadságelméletek ugyan még ma is vonzóak ott, ahol a liberális demokráciának mélyek a gyökerei, de Európában továbbra is a nacionalizmus a legcsábítóbb ideológia, a kontinens pedig máig nem volt képes olyan európai identitást kialakítani, ami a nemzeti identitás helyére tudna lépni – írja Heller, és hangsúlyozza, hogy az úgynevezett populista pártok, amelyek valójában a nacionalista oligarchia érdekeit képviselik, az európai integráció ellen viselnek hadat.

A New York Times egyébként a magyar filozófus írásának, valamint több más neves szerző cikkének a közlését szeptember 15., a demokrácia nemzetközi napja körülre időzítette. Ennek a meglehetősen kevesek tudatában élő emléknapnak a kapcsán a New York-i újság emlékeztet James Bovard szavaira, miszerint a demokrácia több kellene legyen annál, mint hogy két farkas és egy bárány szavaz arról, mi legyen vacsorára.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Lay Viktória
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »