Külső segítség Orbán európai megkoronázásához - 2018.08.21
Hallgassa meg
Több szempontból is sokat remélhet Orbán Viktor magyar miniszterelnök Steve Bannon amerikai politikai stratéga európai működésétől – erről ír a New York Times. Igaz, a lap elemzője szerint a két populista nagy tervei végül nem fognak összejönni. A nemzetközi sajtó ennél többet cikkezett egy másik nagy kísérletről, a '68-ban elbukott prágai tavaszról. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.
Ötven éve, hogy a Szovjetunió vezette Varsói Szerződés országainak, köztük Magyarországnak a hadereje katonai erővel szétzúzta a csehszlovák reformkommunista kísérletet, az úgynevezett prágai tavaszt. Az eseményre a nemzetközi sajtó számos írásban visszatekint, a Der Standard arról ír, milyen emléke maradt fenn az annak idején „emberarcú szocializmusként” emlegetett próbálkozásnak.

Mit kezdjenek vele?

A bécsi lap szerint a mai cseh társadalom csak nagyon keveset tud kezdeni 1968 örökségével. Az, aki a prágai tavaszra gondol, annak többnyire éppenséggel a kísérlet végkimenetele, augusztus 21. reggele jut az eszébe, amikor a prágai rádió még el nem foglalt székházából azt az üzenetet küldték: megtámadtak minket, ne hagyjátok provokálni magatokat, el kell kerülni a vérontást.

Nem ugyanaz a két '68

Az osztrák lap újságírója Martin Franc történészt kérdezte egyebek közt arról, hogy mennyire lehet párhuzamba állítani a csehszlovák 68-at a nyugati 68-cal. A válasz szerint alapvető eltérést mutatott a két jelenségnek a fogyasztáshoz való viszonya. A prágai tavasz gazdasági reformjai a fogyasztási színvonal emelését célozták, a szocialista rendszer keretei által adott lehetőségeken belül. Nyugat-Európában ezzel szemben a 68-as reformmozgalmak éppenséggel a fogyasztói társadalom bírálatával kapcsolódtak össze.
Ugyanazok a dolgok gyökeresen más üzenetet hordoztak. A farmernadrág, a jeans például, ami Nyugaton a fiatalok öltözködési szubkultúrájának a részévé vált, a szocialista Csehszlovákia számos iskolájában tiltott viselet volt, mert nyugati luxusterméknek tekintették.

'89 nagyon más

A Der Standard cikke kitér arra, hogy az 1989-es bársonyos forradalom már alig mutatott bármilyen ideológiai folytonosságot 1968-cal: új elit emelkedett fel, azok a liberális közgazdászok, akiknek a hangadója a későbbi cseh államfő, Václav Klaus volt, és akik azonnal siettek elhatárolódni az emberarcú szocializmus 1968-as álmától. '89 ily módon '68 antitézisévé vált.

Eltűnt a törpepapagája

Az osztrák lap felidézi Michal Viewegh. cseh író Kutyának való mesés évek című regényét, amelyben a kis Kvido a Varsói Szerződés csapatainak bevonulása reggelén nagypapájával sorra járja a buszmegállókat, és mindenhol kiragaszt egy cetlit. Az olvasó önkéntelenül arra gondol, hogy a cédulákon az állhat, ami az azt követő napokban a prágai házfalakon volt látható, vagyis hogy a pokolba küldték el a megszállókat. De nem, a kis Kvido cetlije arról szólt, hogy eltűnt a törpepapagája.

Akinek a tudatában ma a prágai tavasz nem több, mint kommunisták konfliktusa más kommunistákkal, amely ellentét augusztus 21-én logikus módon lezárult, az úgy van ezzel az egésszel, mint Kvido az elrepült és soha meg nem talált törpepapagájjal: maradt róla valami halvány színes emlék, amelynek nyoma veszett a történelem robajában – írja a Der Standard.

Bannon, Orbán és a kulturális forradalom

Steve Bannon, amerikai szélsőjobboldali politikai stratégát – Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadóját – és az ugyancsak szélsőjobboldali, liberálisból lett ultrakonzervatív Orbán Viktor magyar miniszterelnököt nem csupán az kapcsolja össze, hogy mindketten elpusztítandó ellenfélnek tekintik az Európai Uniót.
Az is közös bennük, hogy mindketten hisznek abban, a populista lázadás kulturális forradalmat eredményezhet – írja Ivan Krasztev bolgár politikatudós a New York Times hétfői számában megjelent kommentárjában.

Egy kis ország vezetője lehet a királyuk

Krasztev szerint Orbán több taktikai előnyt is remélhet a Bannonnel való együttműködéstől. Először is Bannon segíthet meggyőzni a nyugat-európai populistákat: semmi baj nincs azzal, ha egy kicsiny kelet-európai ország vezetője válik mozgalmuk vezetőjévé. Bannon támogatása nyomán Orbánt mint Trump európai emberét lehet megkoronázni.

Másodszor Bannon jelenléte megvédheti az európai szélsőjobbot attól a gyanútól, hogy az euroszkeptikusok egyszerűen Putyin bábjai.

Segíthet átvinni migránsos üzenetet

Harmadrészt nagyon hasznos lehet Bannon kampányoló képessége, a fősodorbeli média elleni háborúskodásának a tapasztalata. Krasztev felhívja a figyelmet a Pew közvélemény-kutató intézet nemrégiben végzett felmérésének azon eredményére, miszerint a mainstream médiával szembeni bizalmatlanság az európai populista szavazó jellemző megkülönböztető vonása.

Negyedrészt pedig Orbánnak szüksége van Bannonre ahhoz, hogy meggyőzzék az európaiakat, csak a szélsőjobboldal érti igazán a bevándorlás problémáját.

Megvalósíthatatlan vállalkozás

Hogy aztán mindezek a számítások bejöhetnek-e? Erre már felettébb kétkedő választ ad a New York Times hasábjain az ismert bolgár liberális elemző. Szerinte az európai szélsőjobboldal egyesítésére tett kísérlet megvalósíthatatlan vállalkozásnak bizonyulhat. Az amerikai Bannon európai kezdeményezésére máris inkább az a reakció a szélsőjobboldalon, hogy nem vagyunk Amerikában, nem akarunk nemzetek feletti entitást létrehozni.

Továbbá: az euroszkeptiusok ugyan kiugróan szerepeltek az utóbbi idők európai választásain, felmérések azonban azt mutatják, hogy ez mozgósítja az Európa-párti erőket is.

(Kárpáti Iván/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Neuman Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »