Vízimajmok leszármazottait gyanítják a Balatonban, is - 2018.08.16
Hallgassa meg
Majdnem fóka lett az ember, vagy delfin – többen is ezt állítják. Az aktuális strandszezon miatt kiváltképp érdemes lehet elmerülni az emberi evolúció ritkán emlegetett magyarázatában, a vízimajom elméletben. A Tűréshatárban Csányi Vilmos biológus magyarázta el, mit érdemes végiggondolni a különleges elképzelés kapcsán, és mi az, ami tényleg nevetséges a teóriában, illetve annak továbbfűzésében.
A víziemlőssé váló fajok útját járta egy ideig a mai ember elődje, a homo sapiens bizonyos tulajdonságainak magyarázata, hogy vizes környezetben lakó ősöktől származik – mondja a vízimajom elmélet, amit még a múlt század hatvanas éveiben adott elő Alister Hardy zoológus.

A fajunk főemlősökétől eltérő egyes jellegzetességeit magyarázni próbáló teóriára semmilyen régészeti bizonyíték sincs, és szembe megy a jelenleg elfogadott elmélettel, amely szerint az emberi evolúció kizárólag a szárazföldön zajlott.

Csak fantázia

Az embernek valóban több olyan tulajdonsága is van, a többi főemlőstől eltérően, ami alapján – ha az égvilágon semmi mást nem veszünk figyelembe – inkább hihetnénk a delfin, mint a csimpánz rokonának. Nem is a viszonylag csupasz test a legérdekesebb ezek közül, talán inkább az állandó, bőr alatti, vastagnak mondható összefüggő zsírréteg, a lélegzetvétel szabályozásának, illetve víz alatti visszatartásának képessége, illetve az emberi újszülöttek merülési reflexe, ami más főemlősökre nem jellemző. A vízimajom elmélet hívei szerint esetleg az embernek a vízhez való általános vonzódása is az érvek közé sorolható – nem csak a ma élő homo sapiensekről, és nem csak a strandokról van szó.

A tengerbiológus t Alister Hardy teóriája szerint 2-2,5 millió évvel ezelőtt emberősök egy kisebb csoportja véletlenek folytán egy tengeri szigetre jutott, ahol a korábbiakhoz képest teljesen más életfeltételekhez kellett alkalmazkodnia, ami hosszú idő után az említett tulajdonságok kialakulásához vezetett.

Életképes elképzelés

Csányi Vilmos szerint lehet, hogy nem érvényes, ám életképes az elmélet, amely kapcsán megemlítette, hogy még 1923-ban Pápua Új-Guinea környékén angol antropológusok olyan törzset fedeztek fel, amely lagúnákba épített házakban élt, és jelentősen eltért a testfelépítésük a szomszédos, szárazföldön élő emberekétől. Lapos volt a talpuk, hatalmas a deltájuk és másokéhoz képest dupla akkora a tüdőtérfogatuk. Sőt, többüknél állítólag úszóhártya kezdemény is megjelent az ujjak között.

Ennek a népnek a tagjai sok-sok generáción át szinte csak a tengeren éltek, rengeteget tartózkodtak a vízben, amelybe alámerülve fogták a táplálékul szolgáló halakat, a partra pedig csak nagy ritkán mentek ki árut cserélni. Tanulmányozásuknak a második világháború vetetett véget, amely a törzs pusztulását is okozta – tette hozzá Csányi Vilmos. (Más, tengeren élő népek különleges tulajdonságairól a közelmúltban a magyar sajtóban is lehetett olvasni, például itt és itt.)

Ezt azért már ne!

Az elmélet alkotója a tengerbiológus, Alister Hardy, fő népszerűsítője azonban Elaine Morgan, walesi televíziós forgatókönyvíró volt, aki arra is vállalkozott, hogy továbbgondolja a vízimajom-konferenciákon és TED-előadásokon is tárgyalt elméletet. Hardy eleve bizonyítatlan elméleti fejtegetéseire alapozva azt állította, hogy először a nő vált állatból emberré, és csak másodikként a férfi. Vagyis egy vízparton élő nősténymajom lépte át legelőször az emberré válás küszöbét, és az ő fiai már hordozták az ő génjét is.

Csányi Vilmos szerint az aztán már tényleg az a része a vízimajom elméletnek, amely kifejezetten nevetséges. Olyan ugyanis nincs, hogy egy fajnak az egyik neme előreszalad az evolúcióban – ezt még egy nyolcadikos, biológiát tanuló gyereknek is tudnia kellene – tette hozzá.

Az vízimajom elmélet további állításairól és annak bírálatáról a Tűréshatár augusztus 13-ai, hétfői adásának hangfelvételére kattintva tudhat meg többet. Csányi Vilmos etológust Szunyogh Szabolcs riporter interjúvolta.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Burger Lajos
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »