Török katonazenekaréval társítják Orbánék stílusát - 2018.08.15
Hallgassa meg
Agresszív módon teszik túl magukat a visegrádi államok az unió azon szabályain, amelyek betartását egykoron megfogadták – írta a Die Welt. A Financial Times pedig arról cikkezik, hogy az EU szégyellje magát, amiért nem tesz eleget az emberi jogok megsértése ellen a világban, Magyarország esetében pedig vonakodik fellépni a nem kormányzati szervezetek elleni támadások miatt. Nemzetközi lapszemle a Kklubrádióban.
A Die Welt szerint az Európai Unión belül létrejött az úgynevezett „illiberális demokráciák” magja, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – a kormánypárt Fidesz elnökével – valamint a lengyel Jaroslaw Kaczynskival az élen, aki pedig a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője.

A nagy példányszámú, konzervatív német napilap cikkének szerzője, Wolf Lepenies az agresszív nacionalizmust jelöli meg a képződmény legfőbb jellemzőjeként, és kiemeli: a kijelölt ellenségek között ott szerepelnek azok a művészek és tudósok is, akik nem a nemzeti ideológiák, hanem az egyetemes eszmék mellett kötelezik el magukat.
 
Alla turca

A visegrádi államok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – agresszív módon teszik túl magukat az unió azon szabályain és jogi előírásain, amelyeknek a betartását egykoron megfogadták.
A Die Welt szerzője szerint nem pusztán arról van szó, hogy ezek az államok nem hajlandóak közreműködni a menekültáradat megfékezésében. Sokkal inkább a hatalom hosszú távú bebiztosításának vagyunk a szemtanúi, mégpedig török mintára, a jogrendszer és a politikai berendezkedés megváltoztatása révén, a kultúra egy kaptafára húzásával.

(A szerző a cikkben a „török mintára” megfelelőjeként az „alla turca” kifejezést használja, ami utalás Mozart közismert, magyarul Török indulónak hívott zenedarabjára. Az alla turca jelentése, hogy a zenedarabot az ottomán kori török katonazenekarok módjára, illetve stílusában kell játszani.)

Az elemző úgy látja, hogy Bécs befolyásos közvetítő szerepet láthat el Nyugat- és Kelet-Európa között.

Tízezer hallgatót rendeltek haza

Európának Kanada mögé kell állnia Samar Badawi ügyében – írja a londoni Financial Timesban Judy Dempsey, a Carnegie Alapítvány európai intézetének a vezető kutatója, a Strategic Europe elnevezésű kiadvány szerkesztője.

Samar Badawi ismert szaúdi nőjogi aktivista, akit nemrégiben – nem először – őrizetbe vettek hazájának hatóságai. Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter felszólította Szaúd-Arábiát az aktivistanő szabadon engedésére, mire a közel-keleti ország kormányzata úgy bedühödött, hogy kiutasították a kanadai nagykövetet, és hazahívták a sajátjukat. Vele együtt 10 ezer – igen, 10 ezer – Kanadában tanuló szaúdi diákot is, akik eddig busás tandíjat fizettek az észak-amerikai ország egyetemein.

Berlin mélyen hallgat

A Financial Times vendégszerzője azt teszi szóvá, hogy az Európai Unió külpolitikai főképviselőjének, Federica Mogherininek a szóvivője, ahelyett, hogy kiállt volna Kanada mellett, csupán tisztázó tájékoztatást kért Rijádtól.

Az Egyesült Királyság eközben azt hangsúlyozta, hogy mind Kanada, mind Szaúd-Arábia „közeli partnere”, és London mindkettőjüktől önmérsékletet vár el. Berlin mélyen hallgat – azok után, hogy korábban Sigmar Gabriel, volt külügyminiszter bírálóan szólt a szaúdiak libanoni és jemeni „kalandor” fellépéséről, mire Rijádban elutasítóvá váltak a Daimlerrel, a Siemensszel és a Deutsche Bankkal szemben.

Rémült európaiak

Judy Dempsey a cikkben azért is bírálja az uniót, mert nem teszi szóvá az iráni korrupciót és emberi jogok megsértését. Az európaiakat – írja – megrémítette, hogy Donald Trump amerikai elnök újra szankciókkal sújtotta Iránt. Attól tartanak, hogy ez felbátorítja az iráni keményvonalasokat, és Teherán kilép az atomalkuból, amellyel kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodni fog nukleáris fegyver kifejlesztésétől.
Eközben azonban Iránban növekszik a belső ellenállás, a rezsim stabilitása nem mondható garantáltnak – az EU azonban továbbra is hallgat.

A Financial Times szerzője azért is szemrehányást tesz az EU-nak, mert az nem teszi szóvá, hogy az egyiptomi elnök, Abdel Fattáh el-Szíszi újságírók és emberi jogi aktivisták ezreit börtönöztette be. Lehetne aktívabb az unió az oroszországi emberi jogi mozgalmak támogatásában is – teszi hozzá Judy Dempsey.

Szégyellje magát az EU Magyarország miatt is

Rátérve Európára, kitér arra, hogy Romániában tízezrek mentek az utcára, tiltakozva a korrupció ellen. A civil társadalom erőteljes támogatást várna az EU-tól, de az vonakodik. Ugyanez igaz – folytatja a szerző – Magyarországra, ahol célba vették a nem kormányzati szervezeteket. „Az EU szégyenletes módon híján van a hatékonyságnak” – fogalmaz Dempsey.

A cikkszerző szemrehányóan megemlíti azt is, hogy az Európai Néppárt, attól való félelmében, hogy a jövő évi európai parlamenti választások után elveszíti a legnagyobb létszámú frakció státusát, elutasítja, hogy kizárja soraiból a Fideszt, Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali pártját.

Az Európai Bíróság felé tart a lengyel vita

Az EU-ügyeknek is figyelmet szentelő nemzetközi sajtó beszámol arról is, hogy augusztus 14-én, kedden az Európai Bizottság újabb lépést tett a Lengyelország elleni kötelezettségszegési eljárásban, Ez a legfelsőbb bírósággal kapcsolatos, Brüsszel szerint a bírói függetlenség csorbításának minősülő új lengyel szabályozás miatt indult a múlt hónapban.

Az unós jog tiszteletben tartásán őrködő testület úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Varsónak, miután első hivatalos levelére nem kapott kielégítő választ. Ha ennek nyomán sem változtatják meg a lengyelek a jogi szabályozást a brüsszeli bizottság által igényelt módon, akkor a következő szakasz az lehet, hogy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé utalják az ügyet.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pataki Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »