Nácizzák az Orbán által buzdított fiatalokat - 2018.08.10
Hallgassa meg
Nincs jó véleménnyel a Der Standrad Orbán Viktor fiatal belga híveiről, akikkel a miniszterelnök Tusványoson beszélgetett. A bécsi lapban arról is cikk jelent meg, hogyan próbál az Orbán-kormány Soros-bérencnek beállítani egy kormányoktól független, nonprofit szervezetet, amely bírálta a Hír TV fideszesítését. Az EurActiv pedig arról ír, Európában hogyan szervezhetik meg magukat a populistákkal szemben a progresszív erők. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

A magyar kormányt bíráló cikket közölt a Der Standard című bécsi lap, az írás szerzője Rubina Möhring, a Riporterek Határok Nélkül osztrák tagozatának vezetője. A nemzetközi, nem kormányzati szervezet – NGO – munkatársa arról tudósítja olvasóit, hogy a Fidesz az ő társaságukat is a Soros György által finanszírozott bevándorláspárti hálózat részének bélyegezte, és azzal vádolta, hogy megpróbál beavatkozni Magyarország médiapolitikájába.

Előzőleg az információszabadságért tevékenykedő nonprofit nemzetközi szervezet bírálta a Hír TV átjátszását a kormánypárt kezébe. A Riporterek Határok Nélkül osztrák tagozata nem részesül Soros-támogatásban – szögezi le Rubina Möhring, és hangsúlyozza: ez a rágalom egyfelől az antiszemitizmus további terjesztését, másfelől az emberi jogi szervezetek megkérdőjelezését szolgálja.

Emlékeztet arra, hogy a Riporterek Határok Nélkül már régóta csípi az illiberális magyar kormányzat szemét. Amikor 2011-ben sajtószabadságdíjat adományozott két magyar szerzőnek, a bécsi magyar nagykövet nyilvánosan bírálta a zsűri döntését.

Pajzs és Barátok és Orbán

A Der Standard egy másik magyar vonatkozású írást is közöl, ismerteti a Le Soir című belga lap csütörtöki számában megjelent beszámolót arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn a Pajzs és Barátok (Schild & Vrienden) nevű, szélsőjobboldali flamand fiatalokból álló szerveződés képviselőivel is beszélgetést folytatott, és arra buzdította őket, „keljenek fel, és harcoljanak”. Az osztrák lap neonáci csoportosulásnak minősíti a Pajzs és Barátokat.

A szervezet akcióról több videó is elérhető az interneten, ezekből többek közt kiderül, hogy az utcán akár erőszakkal is küzdenek az ellen, hogy – mint hangoztatják – az Európa-ellenes balos patkányok, marxisták, multikulturalizmusról álmodozók teljesen megnyissák a határokat, és több százmillió afrikait hozzanak be kontinensünkre.

A Pajzs és Barátok tagjainak egyenruhája is van – legalábbis nyári biztosan –, a szervezet tagjai egyes gyűléseiken és közös boxedzéseiken ugyanolyan drapp színű rövidnadrágot és a logójukkal nyomott kék pólót viselnek.

A videóikból azt is megtudni, bogy nem hisznek a politikai elitben, a pártokban és a belga államban sem, annál inkább a flamand népben, Belgium holland nyelvű, északi közösségében." Egy nép, egy nyelv, egy föld, és ennek Flandriának kell lennie" – szónokolja egyik vezetőjük, aki arról is beszélt, hogy a posztmodern, individualista korszak helyett a háború előtti világ értékeihez nyúlna vissza.

Európa Pulzusa

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál beszámol arról, hogy miközben a különböző, euroszkeptikusnak nevezett populista csoportosulások az Európai Unió puszta létét megkérdőjelező népszavazássá próbálják megtenni a jövő májusi európai parlamenti választásokat, megkezdődött az ellenszerveződés is: a civil társadalom EU-párti platformjai szólítják fel a polgárokat és a progresszív erőket a cselekvésre, a vitára, arra, hogy adjanak választ a populistáknak, védjék meg az uniót.

Az EurActiv áttekintése szerint a szélsőjobboldali unióellenes erők már bejutottak a kormányba Olaszországban, Lengyelországban, Magyarországon és Ausztriában. Matteo Salvini olasz belügyminiszter „a ligák ligáját”, a szélsőjobboldali pártok ernyőszervezetét akarja létrehozni. Ugyanerre törekszik – egy új alapítvány elindításával – Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója.

Erre válaszul a CIVICO Europa és az Európa Pulzusa nevű szerveződés kezdeményezte, hogy teremtsék meg Európa Szövetség név alatt az a koalíciót, amelyen belül a civil mozgalmak, véleményvezérek, politikusok és polgárok vitákban újratervezhetik a kontinens jövőjét.

Az elkövetkező hónapokban polgári gyűléseket kívánnak szervezni, majd az eseménysor jövő januárban egy Európai Megújulási Kongresszus nevű tanácskozásba torkollana, amivel felkészülnének a májusi európai választásokra.

Meglepő szövetség

„Az önző nemzeti koalíciók háborúhoz vezetnek. Egyesíteni akarjuk Európa polgárait, nem fogjuk (újra) feláldozni jövőnket a nacionalizmus oltárán” – hangoztatják az Európa Szövetség kezdeményezői, akikről az EurActiv azt írja, hogy ösztönzést merítenek Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Lendületben elnevezésű mozgalmából.

A cikk szerzője ugyanakkor hozzáteszi: Macronnak is megvannak a saját elképzelései a jövő májusi európai választásokra való felkészülésről. A francia elnök elsősorban Albert Riverával, a Ciudadanos nevű spanyol politikai párt emelkedő népszerűségű vezetőjével, Matteo Renzi volt olasz miniszterelnökkel, valamint Christian Lindnerrel, a német szabad demokraták főnökével együttműködésben dolgozik Európa-projektjén – írja az EurActiv.

Ez az értesülés annyiban meglepőnek mondható, hogy Lindnert és pártját eddig inkább az euroszkeptikus jobboldallal legalábbis kacérkodó, ha nem is egyértelműen oda tartozó politikai tényezőként tartották számon.
A brüsszeli uniós hírportál felveti azt a kérdést is, ezek az új Európa-párti törekvések nem sodorják-e veszélybe az Európai Parlament liberális pártcsoportját. Ez a tömörülés Guy Verhofstadt flamand politikusnak, Belgium volt miniszterelnökének a vezetésével az egyik legszilárdabban uniópárti frakció a mostani összetételű Európai Parlamentben.

(Kárpáti János/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pályi Márk
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »