Mindenről ugyanaz jutott az eszükbe - 2018.08.08
Hallgassa meg
Rögtön belecsaptak a közepébe az erotikát filmvászonra álmodó alkotók és vállalkozók, vagyis ahogy feltalálták a Lumière fivérek a mozgóképrögzítést, szinte máris elkészültek, és közönség elé kerültek az első szexuális mozitartalmak. Magyarországon is.
Már a múlt század elején működött Budapesten olyan mozi, amely kifejezetten erotikus filmeket kínált a közönségnek. Az uraknak kitalált Ámor filmszínház előadásainak fő attrakciói a vásznon megjelenő fél- vagy teljesen meztelen hölgyek voltak. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején indult éjszakai vetítésekhez az alkotásokat többek között egy ausztriai vállalat szállította, a Saturn-Film, amely szakmányban gyártotta a szexuális darabokat – mondta el a Klubrádióban Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

A több mint százéves erotikus mozgóképeknek csak kis része maradt fenn, de ezekből szeptember elején az intézet Budapesti Klasszikus Filmmaraton című rendezvényén a mostani közönség is megismerhet egy csokorra valót – tette hozzá a szakember. Annak oka, hogy a nemi vágyakra alapozó régi mozitermésnek csak morzsái élték túl az elmúlt száz évet, a némafilmek általános sérülékenysége az oka. A magyar némafilmeknek nagyjából a 93 százaléka semmisült meg vagy veszett el az idők folyamán.

Kurutz Márton arról is beszélt, hogy ezek a filmek Magyarországon sohasem váltak elfogadottá, illetve legálissá, csak az 1989/90-es rendszerváltozás után, amikor újra lehetőség nyílt ilyen filmeket bemutatni.

Az erotika, de legalábbis a pajzánság nem csak az éjszakai vetítéseken jelent meg a múlt század elején, hanem a normál előadásokon is, csak akkor rejtve és a nézőtéren. A besötétített mozik ugyanis a szerelmi együttlétek fontos helyszínei voltak, miután nem nagyon volt más mód az intim elvonulásra, mondjuk egy alkalmazóinál élő cselédlány és egy kimenőre engedett baka számára.

A pajzánság főszerephez jutott a magyar kabaréban is, amely gyakran feszegette a prüdéria által még erősen uralt korszak tabuit. A gramofononline.hu-n hallható őskabaré-felvételek is azt mutatják, mintha a korabeli humoristáknak mindenről ugyanaz jutott volna az eszébe – jegyezte meg a Filmarchívum munkatársa.

A régmúlt idők erotikus filmjeiről szóló beszélgetés az Ötös című műsor augusztus 7-ei, keddi adásában hangzott el, a riporter Bódy Gergő volt. A Kurutz Mártonnal készített interjú hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Nagy Nikolett
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »