Kik ezek az emberek? Meg ne lássanak velük! - 2018.08.08
Hallgassa meg
Az értékrendet nem találni sehol, csak a kormányzati szándék kritika nélküli kiszolgálását – mondta György Zsombor újságíró a sajtó hatalomhoz közeli részéről. A Magyar Hang című hetilap főszerkesztője, aki előtte a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese volt, propagandáról, az újságírás fontosságáról és mostani lapjáról adott interjút a Klubrádiónak.
Klubrádió: Vállaljátok, hogy nehéz helyzetben lévő szakmai közösség vagytok?

György Zsombor: Nem szégyen nehéz helyzetben lenni, az egész szakma, a valódi szakma nehéz helyzetben van Magyarországon. Csak szigetek maradnak a nagy tengeren, de az összefüggő nagy szárazföld, ami az újságíró szakmát jelentené, eltűnőben van.

A szigetek közötti kommunikáció viszont mintha átugorná az ideológiai, világnézeti különbségeket, amik sokszor elválasztották egymástól az újságírókat. Ez a rosszban a picike jó?

Nagyon megváltozott a helyzet. Korábban is hatalmas különbségek voltak, mondjuk a Magyar Nemzet és a Népszabadság újságírói között, de ezek reális vitákon alapultak, ha találkoztunk egymással, akkor nem egymás megsemmisítésére törekedtünk, hanem lefolytattunk egy legitim vitát. Mára egy volt népszabadságos újságíróval, persze nem ideológiai szempontból, de egy platformra kerültünk. A másik oldalt ma már a propaganda jelenti, amit ideológiailag nehéz megfogni, az értékrendet nem találjuk sehol, csak a kormányzati szándék kritika nélküli kiszolgálását. Jelentős részben azzal töltik az idejüket, hogy a küszködő, valódi szerkesztőségeket, vagy az éppen munkanélküli vált újságírókat gyalázzák. Ez nem újságírás.

Magyar Hang néven hetilapként folytattátok a Magyar Nemzet megszűnése után. Van igény ma konzervatív, demokrata lapra?

Azt szoktuk mondani, hogy a legnagyobb ellenfél az apátia, nagyobb ellenfél, mint a politikai nyomás vagy a propaganda. Ezt le kell küzdeni, igény szerencsére van.

Hogy juttok el az olvasókhoz, illetve az előfizetőkhöz?

A Magyar Nemzet mögött állt nyolcvan év, az ember szerette vagy nem, de tudta, hogy mi az. Mi még küzdünk azzal, hogy nem feltétlenül tudják az emberek, hogy kik vagyunk, ezért vagyunk kint rengeteget az utcán, próbálkozunk a közösségi médiában, rendezvényeket is fogunk szervezni. A lap kapható szinte mindenhol az országban, nagyjából hétezer példányt el tudunk belőle adni. Ez nem kevés, ennél jóval alacsonyabb példányszámú kormányzati lapok léteznek, és kapnak rengeteg állami támogatást, mi ilyet nem kapunk, és nem is kérünk. A célunk az, hogy tízezer fölé menjen az eladott példányszám, akkor meg tudnánk állni a saját lábunkon, fapadosan működve, de megélhetést tudnánk biztosítani annak a húsz-huszonkét embernek, aki velünk tart.

Javatokra írható, hogy nem szorultok be Budapestre, sok írásotok szól a vidéki világ problémáiról. Olvasók is vannak már vidéken?

Tudatos döntés volt, hogy nem szabad beszorulni a Nagykörútra, alapszabály, hogy saját vidéki történet nélkül nem jelenhet meg a lap. A fogyasztói réteg viszont mégiscsak nagyvárosi, főleg budapesti, az eladott újságok nagyjából 55-60 százaléka a fővárosban megy el. Akadnak ugyan vidéki előfizetők, de tény és való, hogy országos lapot igazán csak a nagyvárosokban lehet érdemben értékesíteni. Ezt akkor is tapasztaljuk, ha mi megyünk ki árulni az utcára, a Fény utcai piac előtt örömmel beszélgettek velünk, és sorban álltak az újságért, Kecskeméten pedig menekültek előlünk. Az apátia mellett az emberekben van egy megmagyarázhatatlan félelem, hogy kik ezek az emberek, meg ne lássanak velük. Ezt is le kell küzdeni, de ezért is szép küldetés ez.

A hírek arról szólnak, hogy újra indulhat a Magyar Nemzet. Ha ez megtörténik, az okozhat nektek gondot?

Hiteles információt nehéz szerezni erről. Korábban mi is kaptunk híreket egy tervről, hogy a Magyar Idők helyére térne vissza a Magyar Nemzet, hiszen a Magyar Időket nem igazán sikerült bejáratni, a Nemzet pedig egy brand, még akkor is, ha ez már nem ugyan az a Nemzet lesz, ami az elmúlt években volt, de nem is ugyanaz, ami 2015 előtt. Minden, amit bekebeleztek, az propaganda termékké vált, nem feltételezhetjük, hogy a Magyar Nemzet esetében ez másként lenne. Pedig az emberek joggal mondhatják, hogy tele vannak problémákkal, nem magunk miatt kell a sajtóról ennyit beszélni, hanem azért, hogy a valódi hírek, a valódi információk eljuthassanak az emberekhez. Ehhez pedig szükség van a megmaradt kis szigetekre, nem véletlenül az a kormányzati szándék, hogy ezeket a szigeteget ellehetetlenítsék.

Az interjú a Reggeli gyors augusztus 8-ai, szerdai adásában hangzott el, a riporter Pikó András. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Papp Réka Kinga
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »