Egy ostoba döntés is kellett a populisták erősödéséhez - 2018.08.08
Hallgassa meg
Most először komoly esély látszik arra, hogy összeomoljon az Európai Unió, amelyet Trump, Putyin, a populizmus, valamint az afrikai és közel-keleti állapotok is nehéz helyzetbe hoznak – erről ír a a New York Times. A lap külpolitikai kommentátora attól is tart, hogy a nemzetközi kapcsolatok a 19. századi szintre fejlődnek vissza. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
Az, amit általában a Nyugatnak nevezünk, két pilléren nyugszik: az Egyesült Államokon és az európai demokráciákon, amelyek ma az Európai Uniót alkotják. E két pillér közül az egyik, az európai, soha nem látott támadások kereszttüzébe került, és most először kérdésessé vált, hogy nem fog-e összeomlani – írja a New York Timesban a lap külpolitikai kommentátora, a háromszoros Pulitzer-díjas Thomas Friedman.

A szerző a közelmúltban Itáliában tett látogatást, és ott folytatott politikai beszélgetései alapján úgy fogalmaz: Olaszországból különösen jól látható az európai demokráciák ellen három irányból indított támadás forrása: Nyugat felől Donald Trump, Kelet felől Vlagyimir Putyin, dél felől pedig az afrikai és közel-keleti felfordulás.

A NATO legostobább döntése

Ami ez utóbbit illeti, Friedman szerint Itáliát most az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország 2011-ben hozott felelőtlen döntésének az árnya kísérti: megbuktatták Moamer el-Kadhafit, Líbia erős emberét, de magára hagyták az országot, nem maradtak ott, hogy segítsenek felépíteni az új rendet. Ez – írja a New York Times kommentátora – a NATO eddigi története legostobább döntésének bizonyult.

A Kadhafi elleni lázadás hajtóereje ugyanis a legkevésbé sem a demokrácia iránti vágy volt, hanem a kelet-líbiai törzsek haragja. A Nyugat hagyta, hogy Líbiában a törzsek és milíciák kezdjenek harcot a hatalomért és az olajért, és a rend hiánya szülte az afrikai és arab menekültek, illetve gazdasági migránsok áradatát, az Olaszországba irányuló embercsempészetet.

Mintegy „felemelték a fedőt” Afrikáról, és az Európába érkező tömegek civakodáshoz vezettek az országok között, ki fogadja be ezeket az embereket, és az egész a legtöbb országban a nacionalista populisták megerősödésével ütött vissza.

Magyarországot is okolja az olasz populizmus erősödéséért

Thomas Friedman megírja, hogy egy olasz kormányzati tisztségviselő azt panaszolta neki: az olasz gazdaság több száz millió eurót veszített az Oroszország elleni szankciós intézkedésekben való részvétel miatt, ami azt célozta, hogy eltérítsék Moszkvát a Közép-Európába való betolakodástól, és eközben olyan közép-európai országok, mint például Magyarország, egyetlen olyan migránst sem hajlandóak átvenni, aki az olasz partoknál jutott be Európába.

Rómában azért van most bevándorlásellenes kormány, mert a világ és az EU hátat fordított Itáliának – fejtegette egy olasz menekültügyi szakértő az amerikai publicistának.

Putyin érthető, Trump talány

Az európai demokráciák ellen Kelet felől érkező támadás értelmezése nagyon egyszerű Thomas Friedman szemében: Putyin régóta törekszik az EU gyengítésére és hiteltelenítésére, és támogatást nyújtott az olasz unióellenes pártoknak, illetve a brexitre törekvőknek is.

Trump már nagyobb talány a New York Times szerzőjének, hiszen a második világháború óta Európa és Amerika partnersége volt az alapja annak, ami a világot szabadabbá, stabilabbá és virágzóbbá tette. Friedman felidézi, hogy most viszont az amerikai elnök kemény brexitet javasolt a brit kormányfőnek az Egyesült Államokkal való szabadkereskedelem fejében. Donald Trump az EU-t nem partnernek, hanem ellenfélnek tekinti, és a jelek szerint az unió széttöredezettségét részesíti előnyben, abban a reményben, hogy akkor jobb üzletet köthet az egyes országokkal.

A New York Times publicistája szerint azonban az újszerű globális kihívások miatt ma is szükség lenne az Egyesült Államok és az EU stratégiai partnerségére, mert ha a világ visszatér a 19-20. századi hatalmi vetélkedés időszakába, akkor „ki fogja megírni a 21. század új viselkedési szabályait?”

A zöldségekkel is gond van

A szélsőségesen aszályos időjárás négy évtizede nem tapasztalt mértékű válságot okoz az Európai Unió zöldségpiacán – írja az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál, az Európai Gyümölcs- és Zöldségtermelők Szövetségének, a PROFEL-nek a tájékoztatása alapján.

Eszerint a száraz forróságnak betudhatóan, ami a júliust a kontinens nagy részén végigkísérte, különösen Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon és Lengyelországban keletkeztek súlyos károk a termésben.

A leginkább a fagyasztott termékek élelmiszeripara és a konzervipar érzi meg a válságot. A friss zöldség értékesítésében is jelentkezik azonban áruszűke, illetve rendszertelen kiszállítás. A zöldbab és a borsó esetében a 20-50 százalékot is elér a terméscsökkenés mértéke. A hagymatermés is 15-50 százalékkal alacsonyabb a szokásosnál, de szintén visszaesett a cukkini és a spenóttemés.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az extrém szárazságra tekintettel enyhíti az úgynevezett zöldítési követelményeket, és hajlandó előbbre hozni bizonyos támogatások kifizetését a gazdák számára.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Arató András
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »