Bojár Gábor: Független vállalkozók és a közönség segíthetné a független médiát - 2018.08.07
Hallgassa meg
Az erős polgársággá váló, az állami pénzektől elszakadó üzleti elit támogatása, valamint a médiafogyasztók által fizetett díjak segíthetnék a független magyar média működését – véli Bojár Gábor üzletember.
Először függetlenednie kellene az államtól a magyar gazdasági, vállalkozói elitnek ahhoz, hogy segíteni tudjon egyéb, független intézmények, így a független magyar média fennmaradásában – erről beszélt a Klubrádióban Bojár Gábor, a Graphisoft informatikai vállalkozás alapítója. Az üzletember szerint ugyanis polgári demokráciát nehéz erős polgárság nélkül elképzelni, utóbbi legfőbb jellemzője pedig az, hogy független a hatalomtól.

A magyar gazdaságnak azonban nagyon nagy baja, hogy teljes mértékben átszövik az állami megrendelések, ahelyett, hogy a piaci igények dominálnának. Márpedig az a gazdasági elit, amely állami megrendelésből él, nem tud független lenni, miközben a piacról élni tartósabb, hosszabb távú üzleti sikert jelenthet – hangsúlyozta.

A médiapiacról külső szemlélőként azt mondta, szerinte az egész világon nagyon nagy bajban van a sajtó hagyományos üzleti modellje, amelynek lényege, hogy a szereplők hirdetésekből próbálnak megélni. Bojár Gábor úgy látja, ennek a szisztémának vége, az informatika nagyon megváltoztatta a százéves üzleti modellt, a sajtó nem tudja reklámokból eltartani magát.

Azt, hogy erre mi a megoldás, nem tudja, szerinte talán az, hogy a médiumok minél inkább a vevőikből próbálnak megélni – a rádiók a hallgatóikból, az újságok az előfizetőikből. Épp ezért abszolút támogatja, hogy az internetes oldalak is fizetősek legyenek, bár tudja, nagyon lassú folyamat lesz rászoktatni a hírolvasókat, illetve általában a médiafogyasztókat arra, hogy pénzt adjanak ezekért a szolgáltatásokért – mondta.

Más piacszerű megoldást tehát nem tud elképzelni, állami támogatás esetén ugyanis elkerülhetetlen a függőség, kivéve azt a verziót, ha valamilyen normatív juttatási rendszert lehetne működtetni – tette hozzá.
Az internet esetében még a reklámadó kivetését látja járható útnak, de csak akkor, ha azt legalább európai szinten meg tudnák valósítani a döntéshozók. Az így beszedett összegeket – amelyek zömét méretéből fakadóan főleg a Goggle és a Facebook fizetné – valahogy, például kattintásszám alapján, szét lehetne osztani a tartalomszolgáltatók között.

Arról, hogy ő személy szerint hogyan segíti a független média fennmaradását, Bojár Gábor azt mondta, olvasóként támogatja azt a sajtót, amit fogyaszt, még ha egy előfizetési díjnál nagyobb mértékben is, de nem üzleti befektetőként.

Bojár Gábor a Reggeli gyors augusztus 7-ei, keddi adásában nyilatkozott, a riporter Szénási Sándor volt. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Zentai Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »