PSZ: A kormány megpróbálja feltalálni a sajton a lyukat - 2018.08.07
Hallgassa meg
Az óvodai nevelési alapprogram módosítását kritizálja a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekvédelmi csoport alelnöke problémásnak tartja, hogy a kormányzat a változtatásokról senkivel sem egyeztetett, miközben az pár hét múlva hatályba lép, ráadásul az sem világos, pontosan mik az új elvárások. A keresztény értékek oktatásával kapcsolatban hozzátette, hogy az állami köznevelési intézményekben a világnézeti semlegesség megőrzésére kellene törekedni.
Két nagy problémája is van a Pedagógusok Szakszervezetének az óvodai alapprogram módosításával, amelynek lényege, hogy a nevelés során nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek és a nemzeti jelképek ismeretére.

Az érdekvédelmi csoport alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint az egyik gond az, hogy a változtatás nem ment át a kötelező egyeztetési folyamatokon, és azt sem lehet tudni, pontosan miben kell változtatniuk az óvónőknek.

Ha nyár közepén jön ki a Magyar Közlönyben egy olyan jogszabály-módosítás, amely már szeptember elsejétől hatályos, akkor felvetődik a kérdés, hogy az óvónők azt hogyan, mikor fogják beépíteni az intézményük alapdokumentumaiba, és hogyan tudnak majd a változtatásoknak megfelelni – mondta Gosztonyi Gábor. Megjegyezte, a mostani szabadságolási időszakot követően, nagyjából augusztus 20-tól erre tíz napja lesz a pedagógusoknak.

A PSZ szerint a módosítással a világnézeti semlegesség kapcsán is komoly problémák adódnak. Az például természetes, hogy a nagyobb ünnepekről, mint a karácsony vagy a húsvét, beszélni kell a gyerekeknek, de hogy az ezzel kapcsolatos értékeket hogyan, milyen formában kell erősíteni, meg kellene hagyni a családoknak – véli Gosztonyi Gábor, aki hangsúlyozta, az állami köznevelési intézményekben biztosítani kell a világnézeti semlegességet.

A PSZ alelnöke szerint ráadásul az újabb módosítással a kormányzat épp megpróbálja feltalálni a sajton a lyukat. Az óvodai nevelési országos alapprogramok ugyanis már a hetvenes évek eleje óta tartalmazzák, hogy a foglalkozásokon elő kell venni a most is szóban forgó, szellemi fejlődést szolgáló mondókákat verseket.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Zentai Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »