Orbán már a nyugatiak spájzában van - 2018.08.07
Hallgassa meg
A keleti eredetű nacionalizmus nem állt meg a Nyugat határán – erről ír a Frankfurter Rundschau. A Die Welt arról cikkezik, Brüsszel aggódik, hogy egyes tagállamok aranyútleveleivel trójai falovak jutnak be az EU-ba. A Der Standard pedig azt taglalja, a magyar kormány szerint Soros tehet arról, ha olvad a magyar sajtó szabadsága, és ezt valaki szóvá teszi. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Az európai jobboldali populizmusról, az Európai Uniót fenyegető keleti eredetű nacionalizmusról közöl terjedelmes cikket a Frankfurter Rundschau című német lap.

Az elemzés szerzője szerint fennáll az a veszély, hogy az Európa nyugati felébe is átcsapó, keletről érkező nacionalista hullám egyesíti a nyugati nacionalista áramlatokat. Felhívja a figyelmet arra: immár nem teljesen igaz az az állítás, hogy a nemzeti konzervatívok Budapesten és Varsóban már kormányon vannak, nyugatabbra azonban nem. Hiszen ott van Olaszország, ahol már szintén a populisták a döntéshozók, és Sebastian Kurz osztrák kancellárnak is populista koalíciós partnere van.

Az Európai Unió, amilyennek azt megismertük, a vártnál akár gyorsabban is a múlt ködébe veszhet a Frankfurter Rundschau értékelése szerint.

Trójai falovak aranyútlevéllel

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az uniós tagállamok tartózkodjanak az állampolgárság nyakló nélküli megadásától harmadik országok állampolgárainak – nyilatkozik a nagy példányszámú hamburgi Die Welt című napilap keddi számában Vera Jourová, a brüsszeli testület igazságügyi kérdésekért felelős cseh uniós biztosa.

Mint mondja, a Bizottság aggodalommal tapasztalja az úgynevezett „arany útlevelek” egyre növekvő számban történő kiadását olyan személyeknek, akik jelentős mértékű befektetésekre hajlandók a kiszemelt EU-országban. Gyakran drága ingatlanok megszerzésével is összekapcsolódik a tartós tartózkodási engedély vagy éppen az állampolgárság megszerzése.

A kedvezményezettek többnyire kínaiak, vagy a volt Szovjetunió utódköztársaságaiból valók.

Brüsszel újra nekifutna
 
Jourová az interjúban felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen okmányok birtokában a kedvezményezettek szabadon mozoghatnak az egész unióban. „Nem akarunk trójai falovakat” – fogalmaz a cseh EU-biztos.
Jourová szerint néhány tagállamnak többet kellene tennie azért, hogy bűnözők ne kaphassanak állampolgárságot, amivel fenyegethetik Európa biztonságát, illetve pénzmosási műveleteket hajthatnak végre. Ne legyen az EU a bűnözés, a korrupció és a piszkos pénz kikötője – mondja az uniós biztos a Die Weltnek.

Mint közli, az Európai Bizottság már idén ősszel új uniós irányelvtervezetet kíván előterjeszteni ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Az Európai Parlament már 2014-ben elítélte azt a gyakorlatot, hogy útlevelet, illetve vízumot adnak ki jómódú befektetőknek, és nagyobb átláthatóságot követelt az ilyen eljárások terén.

Túlzásoktól tartanak magyar óvópedagógusok

Szintén beszámol a Die Welt – a Népszava cikkét ismertető, német nyelvű hírügynökségi jelentések alapján – arról, hogy az Orbán-kormány, miután már korábban előírta a hazafias nevelést a gimnáziumok számára, most az óvodáknak adta utasításba a hazaszeretet, a nemzeti önazonosság, a keresztény kulturális értékek hangsúlyozását a pedagógiai tevékenység során.

Az óvodapedagógusok – teszi hozzá a cikk – meglepődve vették tudomásul az új előírást, nem világos számukra, miként kellene még erőteljesebben kiemelniük ezeket az értékeket, hiszen a magyar népmesék például már eddig is mértékadó szerepet játszottak az óvodai programok kialakításakor. Félő, teszik hozzá, hogy most túlzásokba fognak esni.

Kritizálták a Hír TV fideszesítését, tehát Soros emberei

A Fidesz azzal vádolta meg a hét végén a médiaszabadság védelmével foglalkozó, Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezetet, hogy úgymond része Soros György bevándorláspárti hálózatának, és finanszírozása is ettől a hálózattól ered. Erről számolt be a minap a Der Standard című bécsi lap, az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján.

A Riporterek Határok Nélkül előzőleg kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyik barátja átvette az eddig kormánykritikus Hír TV-t. Ez – hangoztatta a nem kormányzati szervezet – újabb olyan lépés a kormányfő és pártja részéről, amely arra irányul, hogy ellenőrzés alá vonja a magyar médiát.

Romlott a sajtó helyzete Magyarországon – Soros tehet róla

A magyar hatóságok a Riporterek Határok Nélkül szerint egyúttal mind erőteljesebben korlátozzák a sajtó szabadságát, és azt, hogy a sajtó a demokrácia védelmezőjeként lépjen fel. A sajtószabadságlistán Magyarország 180 ország közül jelenleg a 73. helyen áll, ami két hellyel rosszabb pozíció, mint a tavalyi.

A Fidesz minderre azzal válaszolt, hogy a Riporterek Határok Nélkül, Soros újabb bevándorláspárti szervezeteként, megpróbál beavatkozni a magyar médiaügyekbe és a magyar politikába.

Soros György – olvasható az osztrák médiabeszámolóban – Magyarországon egyes számú közellenségnek számít. Az Orbán-kormány azt állítja róla, hogy menekültek milliói előtt akarja megnyitni Európa kapuit. Ő azonban többször visszautasította ezeket az állításokat, és azt hangoztatta, hogy a magyar kormány valótlanságokat terjeszt róla.

(Kárpáti János/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Jávor Dénes Marcell
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »