Óriási szárítógép, amibe az ország került - 2018.08.06
Hallgassa meg
Hazánk hatalmas szivattyúban van, ami csak húzza, és húzza rá a forró levegőt. Az ország felett lebegő turbó dryer egy ideig még biztosan nem áll le. Nem csak a Kárpát-medencében van kánikula, hanem szinte az egész északi féltekén, ami összefügg a klímaváltozással – mondta a Klubrádióban Mika János éghajlatkutató. Manapság könnyebben alakulnak ki a tartós melegért felelős anticiklonok.
Az éghajlatváltozás mindenképpen itt van velünk, és nem csak az az 1 fok számít, amivel melegebb van, mint száz évvel ezelőtt, hanem az is, hogy gyengülnek a nyugati szelek, könnyebben alakulnak ki anticiklonok.

Ezek a leszálló áramlással, sok napsütéssel, mozdulatlan levegővel járó képződmények könnyebben létrejönnek, és tartósabban fennmaradnak – akár hetekig ugyanott tartózkodnak és ugyanolyan jellegű időjárást okoznak – mondta a Klubrádiónak Mika János éghajlatkutató.

Ezeknek több száz kilométer kiterjedésű légörvényeknek a középpontjukban a legmagasabb a nyomás, ezért a szél a centrumtól kifelé mutató spirál mentén fúj. Az anticiklon belsejéból távozó levegő helyébe felülről érkezik az utánpótlás, szárító, felhőoszlató hatású leszálló légmozgások formájában. Ez nyáron akár több hetes kánikulák is okozhat.

Az anticiklon napról napra emeli a levegő hőmérsékletét, amíg át nem adja a helyét egy más képződménynek. Magyarországon tehát további melegedésre kell tehát számítani – mondta a szakember, aki mint hozzátette, azon csodálkozik, hogy még nem vagyunk a 40 fok közelében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten végig hőség lesz, augusztus 8., szerdától már 36 fokos legmagasabb nappali hőmérséklet várható.

Az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára megjegyezte, a kánikula okozta egészségügyi károsodások a rendkívüli meleg első napjaiban a legjellemzőbbek, mert az ember – akárcsak az állat- és növényvilág – néhány nap múltán egyre inkább alkalmazkodik ehhez az éghajlathoz is.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsa Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »