A forintgyengülés vesztesei és nyertesei - 2018.07.23
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Egyelőre stabilizálódott a forint árfolyamat, ezért nem lépett az ügyben az MNB. A nemzeti bank és a magyar állam egyébként százmilliárdokat profitál a forint gyengüléséből, de vesztesei is vannak a folyamatnak – mondta Vértes András, a GKI elnöke. Bod Péter Ákos arról beszélt, a vállalkozások számára a stabil fizetőeszköz lenne a kedvező, az MBN pedig nem csak kamatemeléssel tudja befolyásolni a forint árfolyamát.
Nem meglepetés, hogy a jegybank nem lépett a forint gyengülése miatt, mert a magyar fizetőeszköz árfolyama egyelőre megállapodott. Hozzátette, miután a forint/euró váltás fölment 320, majd 330 fölötti értékre is, azzal fenyegetett, hogy a folyamat felgyorsul. Ebben az esetben a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) valamit tennie kellett volna, mostanra azonban az árfolyam „kicsit stabilizálódott” – mondta a Klubrádióban Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Az elemzőcég vezetője megjegyezte, természetesen igaz, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, és a kormány nem szólhat bele a folyamatba, de észre kell venni, hogy a gyenge forint számos ponton előnyös az államnak és a jegybanknak is. Mindkettő pluszpénzhez juthat, az állam a bejövő uniós támogatásokat jóval magasabb forintárfolyamon számolhatja, amivel százmilliárdokat nyerhet. Azok tehát, akik euróba fektettek, nyernek, de a másik oldalon azok, akiknek forintjuk van, de kifizetéseikkor euróban vagy épp dollárban kell elszámolniuk, természetesen veszítenek – mondta Vértes András.

A volt jegybankelnök, Bod Péter Ákos arról beszélt a Klubrádióban, hogy az MBN-nek sok eszköze van az árfolyam rövid távú befolyásolására, olyanok is, amelyek mellett nem kell hozzányúlnia az alapkamathoz. Az egyik a kommunikáció, ha ugyanis azt mondja, foglalkoztatja az ügy, az utalás arra, hogy nem engedi el az árfolyamot. Ezen kívül a kereskedelmi bankokkal kötött üzleteiben lehetősége van árazási változtatásra is, a kamatfolyosó szűkítésére, amely esetben szintén nem kell módosítania az alapkamaton.

Megjegyezte, az alapkamat változtatása politikai ügy is, mert a kormányzat büszke annak alacsony mértékére, de az is tudható, hogy ha valaminek mesterségesen tartják alacsonyan a szintjét, akkor annak meglesz a böjtje – tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint bár a forint gyengesége mellett is lehet érvelni, ő úgy látja, az országnak a stabil, jól kiszámítható fizetőeszköz lenne a legjobb, mert a cégeknek nem kellene azzal foglalkozniuk, mit kezdjenek a forint ingadozásával. Különösen igaz ez egy olyan ország esetében, amely annyira beékelődött a nyugat-európai gazdasági értékláncba, mint a miénk. A magyar gazdaság nagyon sok szereplője kötődik nyugati beszállítóhoz, ezért már az önmagában problematikus, hogy forintunk van – tette hozzá.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pályi Márk
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »