Pálinkás: Érthetetlen döntés, összeomolhat a magyar kutatás-fejlesztés - 2018.07.23
Hallgassa meg
Nagyon változatos módon próbálták rávenni arra, hogy alányúljon egyes kutatási pályázatoknak, de soha nem zsarolták vagy fenyegették, ezért jogilag megfoghatatlan, ami történt – mondta a Klubrádióban Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal volt elnöke. A tudós, aki korábban az MTA elnöki posztját is betöltötte, az akadémiai források átcsoportosításáról is nyilatkozott. Hangsúlyozta, ha a kutatások támogatásáról a jövőben nem szakmai alapon határoznak, akkor a magyar kutatás-fejlesztés összeomlik, és megindulhat a legkiválóbb szakemberek elvándorlása.
Nincs annyi erő a magyar tudományos életben – főként politikai értelemben –, ami a kutatásfinanszírozás átalakításáról hozott kormányzati döntést megfordíthatná. Utóbbi csak akkor történne meg, ha a jövőben nem a tudományos közösség véleménye alapján, és nem a kutatások tényleges értéke alapján döntenének az anyagi támogatásokról. Utóbbi esetben ugyanis a magyar kutatás-fejlesztés összeomlana – mondta a Klubrádióban Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal volt elnöke.

Az is lehet azonban, hogy remek szakmai döntések születnek majd, érdemes tehát megvárni az első néhány értékelést, ami reményei szerint nyilvános lesz – tette hozzá a tudós, aki 2015-től vezette a hivatalt, majd idén leváltották.

Nem az utcai tiltakozásnak van a legnagyobb ereje

Pálinkás József annak nem sok értelmét látná, ha a kutatók utcára mennének tiltakozni a változtatások ellen, és nem csak azért mert összesen pár ezren vannak, hanem mert a politika azonnal „rácuppanna” az akcióra, és azt mondhatnák, hogy megint politikai vita zajlik, holott nem erről van szó. Pálinkás József emlékeztetett rá, ezt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László is többször kifejtette, és a tudományos köztestület nem kérte, hogy bármelyik párt demonstráljon az ügyben.

Abban az esetben, ha az MTA-tól az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz átcsoportosított kutatási pénzekről nem szakmai alapon döntenek majd, a legerősebb tiltakozás az lesz, hogy kutatók sokasága, és a legkiválóbbak fogják elhagyni az országot. Ez nem csak azt jelenti, hogy elveszítünk száz embert, hanem azt is, hogy egy-egy távozó kiszáll olyan munkákból, amelyekben további tíz másik kollégával dolgozott együtt – mondta Pálinkás József, aki korábban maga is betöltötte az MTA elnöki posztját.

Palkovics túlbuzgalma

Az országgyűlés július 17-én, kedden fogadta el, hogy a jövőben Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyeli az MTA költségvetési támogatását, tehát az eddigi gyakorlattal szemben nem a tudományos köztestület dönthet a kutatási támogatások elosztásáról.

Pálinkás József szerint ez azért súlyos helyzet, mert az alaptörvény szerint az MTA autonóm szervezet, amelynek akadémiai törvényben foglalt közfeladata, hogy fenntartsa kutatóhálózatát. Most azonban a fenntartótól elveszik az intézményrendszere költségvetését, és egy másik szervhez, egy minisztériumhoz rendelik. Ez az érthetetlen eljárás talán az új tárcavezető – Palkovics László – túlbuzgalmával magyarázható – véli Pálinkás József.

Eleinte bevette a cselt

A tudós arról is beszélt, az elmúlt három évben, az innovációs hivatal elnökeként nagyon változatos módon próbálták rávenni arra, hogy alányúljon egyes kutatási pályázatoknak, de soha nem zsarolták vagy fenyegették, ezért jogilag megfoghatatlan, ami történt. Az néhányszor előfordult, hogy elhívták vacsorázni, hogy ott beszélgessenek az adott ügyben, de ő ezeket az invitálásokat elhárította, mondván, hivatalos dolgot hivatalosan, az irodájában beszéljenek meg.

Megkeresések nem csak politikusoktól, hanem kutatóktól is jöttek, például azzal a felvezetéssel, hogy szeretnék bemutatni a nagyszerű kutatásukat. Ezt a cselt, mint mondta, egyszer-kétszer be is vette, aztán, amikor elment hozzá az illető, kiderült, nem azt akarja bemutatni, hogy az adott területen hol tart a világ, hanem konkrét pályázat sikeréhez kéri a közbenjárását. „Próbálta azt mondani, hogy hát ez nagyon fontos, és milyen fontos lenne, ha én úgymond segíteném őt ezen a területen.” Pálinkás szerint azonban korábban szándékosan olyan eljárásrendet alakított ki, és működtetett a hivatalban, hogy kívülről senki nem tudjon beleszólni a döntésekbe, amit rendkívül fontosnak tart.

Nem tudott volna a szemükbe nézni

Pálinkás József szerint, ha akár egyetlen alkalommal megengedte volna magának azt, hogy a pályázatok értékelésekor előre megmondja kollégáinak, mely indulókat kell beválogatni a nyertesek közé, akkor a munkatársai úgy érezhették volna, más esetekben is tehetnek ilyen szívességeket. Ezzel azonban az egész rendszer vált volna hiteltelenné, ami mindenkinek nagy baj, a bírálóknak és a pályázóknak is. Ráadásul azt sem tudja, ezek után hogy nézett volna a szemébe azoknak a kiváló kutatóknak, barátainak, akik részt vettek az értékelésben. Mint megjegyezte, olyan emberekkel dolgozott együtt, akik szinte mindegyike biztosan föláll ilyen esetben, és azt mondja, „kedves, Jóska, többet mi biztosan nem veszünk részt ilyen dologban”.

A Pálinkás Józseffel készített interjút július 21-én, szombaton a Hetes Stúdióban hangzott el, a riporter Szakonyi Péter volt. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsa Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »