Vb utáni francia vélemény a KDNP-s fociszakértésről - 2018.07.17
Hallgassa meg
Franciaországban is téma, hogy mennyire „fehér” a válogatottjuk, de ma a meghatározó vélemény az, hogy a bevándorló hátterű játékosokkal csak gazdagodott a csapat – mondta a Klubrádióban Joel Le Pavous francia újságíró. Hollik István kereszténydemokrata politikus a vb-döntő előtt azt írta, a mérkőzésnek Európa jövője szempontjából is fontos üzenete lehet, mert egy bevándorlóország játszik egy keresztény állam csapatával.
Régóta téma Franciaországban a labdarúgó-válogatott játékosok származása alapján vizsgált összetétele. A bevándorlás kérdésének előkerülésével párhuzamosan ez már az ötvenes években is szóba jött, amikor a francia foci első aranygenerációja volt születőben Raymond Kopa vezérletével – mondta a Klubrádióban Joel Le Pavous, Magyarországon élő francia újságíró.

A kiemelkedő tehetségű Kopa lengyel bevándorlók gyermekeként született, és az 1958-as vb-n a francia válogatottal bronzérmet szerzett, valamint őt választották meg a torna legjobb játékosának. A külföldi hátterű francia focisták közül az újságíró későbbi példaként a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb és legismertebb válogatottját, az olasz bevándorló családból származó Michel Platinit említette.

Fehérítés és gazdagodás

Egyesek egész radiális véleményt fogalmaztak meg a kérdésben: a francia labdarúgó-szövetségen belül a 2000-es, illetve a 2010-es években voltak olyan hangok is, hogy a válogatottban túl sok az afrikai, illetve arab származású játékos, ezért „fehéríteni” kellene a csapatot.

Bár a vita évtizedek óta folyik, ma a meghatározó vélemény az, hogy a bevándorló hátterű játékosokkal gazdagodott a válogatott. Az 1998-as vb-győztes, majd a 2000-es eb-n szintén elsőhelyezett csapat vezető játékosa volt az algériai származású – de Franciaországban született – Zinédine Zidane, vagy az ugyancsak világhírű, afrikai felmenőkkel bíró Lilian Thuram is. Utóbbi sportoló 142 mérkőzéssel a franciák válogatottsági rekorderre is lett.

Már nem csak szöveg a testvériség

Most, 2018-ban pedig Franciaország szintén egy olyan csapattal tudott világbajnokságot nyerni, amelyben nagy számban vannak bevándorlók gyerekei. A győzelem valódi nemzeti ünneppé vált Franciaországban, és csak kevesen beszéltek a csapat kapcsán a migrációról – kevesebben, mint például 2014-ben, amikor a franciák „csak” a negyeddöntőig jutottak, kikapva a későbbi világbajnok Németországtól – mondta Joel Le Pavous.

A 2018-as vb-győzelem tehát nagyon fontos pillanat volt a nemzet egysége szempontjából is, különösen az elmúlt évek merényletei kapcsán felgyűlt feszültség közepette. A közbeszédben előkerült az egyenlőség és testvériség fogalma is, amelyek ugyan szerepelnek a francia alkotmányban, de nagyon sokáig hiányoztak a mindennapi társadalmi életből. A vb-győzelem után ezeket az eszméket most akár egész nyáron ünnepelhetné Franciaország – mondta.

Tudják, honnan jöttek

Megemlítette még, hogy az említett francia focisták jellemzően hátrányos helyzetből indultak az életben, amire Emanuelle Macron francia elnök is utalt, amikor arra figyelmeztette a játékosokat, sohase felejtsék el, honnan jöttek. Legalább egy játékos biztosan van, aki megfelel az államfői elvárásoknak, a vébé legjobb fiatal játékosának járó díjat is elnyerő Kylian Mbappé a vb-n keresett félmillió dollárját beteg gyerekek javára ajánlotta fel. A Paris Saint-Germain 19 éves csatára egy olyan általa korábban is támogatott alapítványnak adja a pénzt, amely beteg gyerekek számára biztosít sportolási lehetőséget.

Mbappé – aki félig kameruni, féli algériai származású – Párizs egyik szegény, bevándorlók lakta elővárosában nőtt fel, ahonnan a foci által tudott kiemelkedni. Mint Joel Le Pavous fogalmazott a francia csapat külföldi hátterű játékosainak többségéről elmondható, hogy a labdarúgás segítségével jobban be tudtak illeszkedni a francia társadalomba.

A KDNP és a francia válogatott

A francia újságíró kitért a KDNP-s parlamenti képviselő, Hollik István Facebook-posztjára, amelyben a politikus a francia-horvát vb-döntő előtt azt írta, a mérkőzésnek „Európa jövője szempontjából is fontos üzenete lehet, hiszen egy bevándorlóország játszik egy nemzeti identitására büszke, keresztény országgal”.

Joel Le Pavous ennek kapcsán megjegyezte, a francia válogatott tagjai közül összesen ketten születtek mostani hazájuk területén kívül, kevesebben, mint a horvát csapat esetében. A lényeg azonban nem ez, a vitának nem arról kellene szólnia, hogy ki honnan származik, hanem, hogy hogyan játszott a vb-n, amire a válasz az, hogy remekül, és a francia játékosok megérdemelték a világbajnoki címet – tette hozzá Joel Le Pavous, Magyarországon élő francia újságíró.

A beszélgetés a Reggeli gyors június 17-ei, keddi adásában hangzott el, a riporter Dési Jéános volt. Az interjú hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Árpási Bence
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »