Külföldi krónika a magyar demokrácia lebontásáról – a főszerepben Orbán Viktor - 2018.07.17
Hallgassa meg
Három írásban mutatja be az izraeli Haaretz című lap, hogy miként alakítja át Orbán Viktor kormányfő a magyarországi demokráciát egy másik, neki jobban tetsző rendszerré. A cikksorozat apropója, hogy a magyar politikus – mint az újság fogalmaz – hamarosan lelki társához, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz látogat. A külföldi sajtó fő témája kedden természetesen nem a magyar kormányfő politikája volt, hanem az előző napi Trump-Putyin találkozó. Az amerikai elnök úgy tűnik, nagyon leszerepelt a hazájában, a demokrata és republikánus politikusok, valamint a lapok sem spórolnak a negatív jelzőkkel.
Otthon visszaütött Donald Trump amerikai elnök azon igyekezete, hogy újraindítsa az amerikai-orosz kapcsolatokat, miután nem volt hajlandó kiállni az Egyesült Államok hírszerző közösségének az álláspontja mellett, amelynek lényege, hogy Moszkva beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Az elnök köntörfalazását mindkét nagy párt, a republikánusok és a demokraták is elítélték, ráadásul Trump elidegenítette magától szövetségeseit is. Így összegzi a National Public Radio, vagyis az amerikai közrádió a hétfőn Helsinkiben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott csúcstalálkozó legfőbb visszhangját.

A megbeszélésen Trump felvetette ugyan a beavatkozás ügyét, de készpénznek vette Vlagyimir Putyin tagadását, holott mindössze néhány nappal ezelőtt emelt vádat egy amerikai nagyesküdtszék 12 orosz hírszerző tiszt ellen az elnökválasztási folyamattal kapcsolatban.

Semmi oka, hogy kétségbe vonja Putyin szavait

A National Public Radio szó szerint idézi Donald Trump szavait, amelyek a csúcstalálkozó záró sajtóértekezleten hangzottak el. „Nagy a bizalmam a hírszerzési embereimben. De azt kell mondjam önöknek, hogy Putyin elnök rendkívül erős és erőteljes volt ma a tagadásban. Dan Coats – ő az amerikai nemzeti hírszerző szervezetek közösségének az igazgatója – azzal jött hozzám, és néhányan mások is, hogy úgy hiszik, Oroszország volt az. Itt van nekem Putyin elnök. Éppen most mondta, hogy nem Oroszország volt az. Én azt mondom: nem látom semmi okát, hogy miért lett volna.”

A rádió idézi John McCain arizonai republikánus szenátort, aki szerint nehéz felmérni, mekkora kárt okozott Trump naivitása, az önkényurak iránti rokonszenve, az viszont egyértelmű, hogy Helsinki tragikus tévedés volt.

Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus elnöke is azt hangoztatta, az Egyesült Államoknak arra kell összpontosítania, hogy rámutasson Oroszország felelősségére, és hogy véget lehessen vetni a demokrácia elleni aljas orosz támadásoknak.

Feje tetejére állította a világot

Előbbi véleménnyekkel állnak összhangban az amerikai lapokban a csúcstalálkozóról megjelent cikkek megállapításai. Csak néhány példa.

A New York Times szerkesztőségi kommentárja szerint Trump Putyin lábához feküdt. A Washington Post azt írja, a pillanat azt követelte Trumptól, hogy álljon ki Amerika mellett, ehelyett meghajlott. A Wall Street Journal arra hívja fel a figyelmet, hogy Trump hozzáállását mindkét párt törvényhozói úgy minősítették, hogy az az Egyesült Államok ellenfele melletti felsorakozás volt.

A Politico szerint Trump nyálas csókja, amit Putyinnak adott, új világrendet pecsételt meg, az amerikai elnök a feje tetejére állította a barátok és az ellenségek globális definícióját. A Boston Globe kommentárja egyenesen azt a kérdést teszi fel, hogy az ellenségnek nyújtott segítséggel Trump nem követett-e el hazaárulást.

Nem mindig érdekelte az oroszokat

A Trump irányvonalával erősen rokonszenvező Fox News hírtévé ugyanakkor exkluzív interjút tett közzé Vlagyimir Putyinnal, és abban az orosz elnök nevetségesnek minősítette a beavatkozás vádját, és azt is tagadta, hogy az orosz titkosszolgálatoknak bármiféle kompromittáló információjuk lenne Donald Trumpról, aki – még jóval elnöksége előtt, dúsgazdag üzletemberként – fényes külsőségek közepette szépségversenyt szervezett Moszkvában.

„Nem akarom megsérteni Trump urat, de amíg be nem jelentette, hogy indulni kíván az elnökségért, csak egy volt a számos gazdag amerikai közül, és egyáltalán nem érdekelt bennünket” – bizonygatta Putyin az amerikai riporternek, hogy annak idején nem fordítottak erőforrásokat Trump szoros megfigyelésére.

A különleges viszony feltételei

Nem csupán az amerikai politikai körökben és médiában keltettek felzúdulást Donald Trump kijelentései, hanem az európai médiakommentátorok is megrökönyödéssel fogadták a Helsinkiben elhangzottakat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című mérvadó német konzervatív lap kommentátora döbbenetesnek nevezi, mi mindent hajlandó az amerikai elnök a Kremlnek felkínálni azért, hogy kivételes amerikai-orosz kapcsolatokról lehessen beszélni.

Donald Trump – írja a Frankfurter Allgeimeine – vörös szőnyeget terített Vlagyimir Putyin elé, amikor úgy állította be a dolgokat, hogy a rossz amerikai-orosz viszonyt Amerika butasága, valamint Mueller különleges ügyész vizsgálata okozta, és korántsem a Kelet-Európa elleni orosz agresszió. Putyin számára – olvasható a német lapban – elfogadható a Washingtonnal való különleges viszony, ha annak jegyében elismerik a Kreml igényét a kelet-európai orosz befolyási övezetre, és ha nem bírálják autoriter berendezkedését.

Orbán lelki társához látogat

A külföldi médiaszemle magyar témája ezúttal a Haaretz című izraeli lap háromrészes sorozata, amelyet kedden indított Magyarországról. Az alkalmat az adta, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő – mint a felvezető fogalmaz – ellátogat lelki társához, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz.

A szerdán kezdődő izraeli Orbán-látogatáshoz időzített cikksorozat azt mutatja be, miként bontja le Orbán a magyarországi demokráciát. A Haaretz szerint a magyar vezető, ideológiai partnere támogatásával, a menekültválságot az ország demokráciájának az aláásására használja fel. A háromrészes sorozat első eleme a szerb-magyar határvidékről keltezett beszámolót tartalmaz.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Nemes Nagy Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »