Legalább egy év haladékot szeretne az MTA - 2018.07.17
Hallgassa meg
Ha megmaradna az eddigi kutatástámogatási rendszer, akkor juthatna rá idő, hogy az ebben bejelentett változtatásokat alaposan megbeszélje az Akadémia és a kormányzat – mondta a Klubrádióban a Török Ádám, a testület főtitkára. Az MTA munkatársa szerint legkevesebb egy évig még meg kellene őrizni a mostani szisztémát. Orosz példa jutott eszébe az itthoni vitáról.

Időt szeretne nyerni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a kutatási pénzeinek jövő évi átcsoportosításáról zajló vitában – erről beszélt a Klubrádióban Török Ádám. a köztestület főtitkára.

Mint mondta, azzal lenne elégedett, ha régi támogatási rendszer visszaállna legalább egy évre, és ez alatt lenne idő az egész ügy alapos megbeszélésére, most ez nem állt rendelkezésre. Az átcsoportosítás lényege, hogy a jövőben a tudományos testület helyett a kormányzat dönthetne az érintett összegek elosztásáról.

Egyre fogyó Akadémia

Török Ádám szerint ha az eddigi támogatási rendszer nem marad meg, rövid távon sok minden akkor sem változik, ezt Palkovics Lészló, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője is megígérte. A kérdés a hosszú táv, az, hogy például öt év múlva milyen helyzetben lesz az MTA. A mostani változásokat ugyanis úgy is értelmezni lehet, hogy az Akadémia mérete, súlya, befolyása lassan elkezd csökkenni, és kérdés, hogy ez hogyan folytatódik.

Az orosz példa

Török Ádám a tudományos világ és a kormányzat közötti vita kapcsán az orosz példát is megemlítette. A kelet-európai országban négy-öt éve a politikai hatalom az ottani akadémia nagyon komoly reformját tervezte, ami messzebb ment volna, mint a jelenlegi magyar elképzelés, de az irányuk ugyanaz volt.

Ebből azonban az orosz tudomány és közélet ellenállása nyomán jelentősen visszavettek, ami Török Ádám szerint az orosz politikai rendszerben meglepő fordulat volt. Oroszországban tehát a közvéleménynek mégis volt valami súlya, bár ezt nem azért mondta, hogy optimizmust keltsen, csak megemlítette, hogy ilyen is előfordult – tette hozzá.

Egyáltalán miért Palkovics foglalkozik vele?

Török Ádám arról is beszélt, szerinte koncepcionális kérdés, hogy a kormányzat mennyire ismeri el az alapkutatások jelentőségét, de az is megválaszolandó, hogy egy innovációs minisztériumnak lehet-e feladata az alapkutatások irányítása, ellenőrzése.

Kitért rá, hogy az Európai Unió friss innovációs eredménytábláján a magyar helyezés 2010 óta két helyet romlott, lényegében változatlan pontszám mellett, miközben a felmérés készítői a magyar innovációs politikában komoly javítanivalót látnak. Ez pedig felveti, hogy talán nem az innováció világának szereplői, hanem irányítói környékén is lehetne javítanivalót keresni – véli.

A törvény elfogadása után folytatódhat az egyeztetés

Lovász László, az MTA elnöke az MTI-nek hétfőn azt nyilatkozta, a 2019-es költségvetési törvény elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések az Akadémia valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium között annak az összegnek a felhasználásáról, amely a tudományos testülettől a tárcához kerülhet át.

Lovász László felidézte, hogy a költségvetési törvényjavaslat szerint az MTA összesen 40 milliárd forintos alaptámogatásából 28 milliárd forint kerülne az ITM-hez. Az Akadémia elnöke szerint ez a lépés nem javítja a tudomány hatékonyságát és a végrehajtási szakaszban, a konkrét döntéseknél az akadémiának keményen kell majd érvelnie a saját szempontjai, „az alapkutatások, a kutatói függetlenség megfelelő értelmezése mellett”.

Palkovics László innovációs technológiai miniszter még július 6-án lapinterjúban azt mondta, a kutatásra szánt források elosztásához meg kell határozni a prioritást élvező területeket. Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét, nem elfogadható az az érv, hogy „majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része” – fogalmazott a tárcavezető.

(Klubrádió, MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Korpás Krisztina
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »