A játékosaink tudásáért kellene aggódnunk, nem más focisták identitásáért - 2018.07.16
Hallgassa meg
Most már pénz is van elég, egyedül a tudás hiányzik a magyar labdarúgásból – mondta Pető Péter korábban futballbíróként is dolgozó újságíró a Reggeli Gyorsban. Arról is beszélt, szerinte a FIFA a világ egyik legkorruptabb szervezete, a labdarúgásnak pedig minden rezdülése a pénzről szól, így a fejlődését is az üzlet határozza meg.
A videóbíró (VAR) alapjaiban változtatja meg a játékvezetést és a játékot is, ennek jobb a mérlege, pedig korábban azt gondolta, hogy tönkreteszi majd a futballt – nyilatkozta Pető Péter újságíró, volt nemzetközi labdarúgó-játékvezető a Klubrádiónak. Szerinte a videós rendszer mellett szólt a kevesebb rossz ítélet ígérete, ellene pedig a sokat álló játék, de végeredményben a játékvezetés színvonalát javíthatja a változtatás, a világbajnokságon több bíró is anélkül hitt a videós asszisztensnek, hogy maga visszanézte volna az esetet.

„Van azonban olyan szituáció, ami öt bíró szerint büntető, öt másik bíró szerint pedig nem” – hívta fel a figyelmet az újságíró, mondván, hogy a fociban vannak annyira puhák a szabályok, hogy ne legyen minden döntés objektív, például a kezezések, ütközések különböző módon ítélhetők meg.

Hol voltak az orosz huligánok?

Pető Péter szerint az orosz politikai rendszert ismerve nem meglepetés, hogy a világ figyelmét kivívó ünnepségeken rendnek kellett lenni, nem csoda, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök országában nem a rendetlenkedő szurkolókról szólnak a hírek, ugyanis a kelet-európai államban nem csak kérhet, parancsolhat is a politika a huligánoknak.

A volt játékvezető nem látta úgy, hogy az oroszokat segítette a játékvezetés. Más kérdésnek tartja a doppingot, szerinte viszonylag kevés bizonyíték alapján lehet nagy összeesküvés-elméleteket összeállítani, de amennyiben az orosz játékosok doppingolnak, nehéz elképzelni, hogy a többi csapat játékosai versenyképesek lettek volna velük.

Minden rezdülése az üzletről szól

Hitvitát lehet folytatni arról, hogy dél-amerikai vagy az európai foci jobb-e, de az eredmények, és nem csak ezen a világbajnokságon, azt mutatják, hogy az európai nemzetek vannak fölényben – magyarázta Pető. Szerinte ez nem választható el a futballipar fejlődésétől. Az európai ligák a legerősebbek, itt a legnagyobb a verseny, itt vannak a legjobb játékosok, a legtöbb pénz és ebből következik a teljesítmény is. Megjegyezte, hogy a vb-n látott brazil zsenik is Európában fociznak.

Az újságíró kiemelte, hogy az európai topligák elképzelhetetlen méretű háttérrel dolgoznak – egészségügyi szolgáltatás, infrastruktúra, játékszervezés, vagy épp videós elemzőrendszerek segítik a játékot, amelyekkel meg lehet vizsgálni, majd megölni az ellenfél játékát. Tehát Európában akkora a verseny, a pénz és az összegyűlt tudás, amivel nehéz konkurálni.

Pető arról is beszélt, hogy szerinte „a foci minden rezdülése üzleti alapú is, és ez határozza meg a fejlődését”. Hozzátette, hogy a labdarúgás a globális szórakoztatóipar része, mindennel versenyképes, egy focista reklámértéke nem rosszabb egy színésznél, a videóbíróra is pont azért volt szükség, mert hatalmas a tét.

Pont a FIFA mondja …

Pető Péter a föld egyik legkorruptabb szervezetének tartja Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget, a FIFA-t, ami ráadásul képmutató intézmény, mert miközben erőfeszítéseket tesz azért, hogy a játékosoknak ne legyen politikai véleménye, a vezetői Putyinnal és katari sejkekkel töltik az időt, és szó nélkül hagyják, ha rabszolgák hallnak meg a stadionok felépítéséért.

„A FIFA figyelmeztette a kapust, aki a halott barátjának fotóját hordja a meze alatt, az a FIFA, amelyik eladja a vb-rendezéseket”– tette hozzá Pető Péter. Arra is kitért, hogy bár távol akarják tartani a pályától a politikát, az mélyen összefügg a futballal – hogyne szólna a nemzeti identitásról – hangsúlyozta.

Mint mondta, van, aki szerint manapság a nemzetek a labdarúgásban mérik össze erejüket a háború helyett, de ez nem csak nemzetközi meccsekre igaz, két vidéki település rangadója is erről szól.

Nem kellene aggódnunk mások identitásáért

Az újságíró szerint furcsa, ha egyes nemzetek, illetve játékosok identitásáról mások beszélnek, az önmeghatározás ugyanis mindenkinek a saját dolga, ezért is érdekesnek tartja, hogy a politikát uraló bevándorlás téma a futballban is megjelent. Mint fogalmazott, csodálkozva nézi azokat a megmondókat, akik a német identitásért aggódva beszélnek az ország válogatottjával 2014-ben világbajnoki címet szerzett – török, illetve tunéziai hátterű – Mesut Özilről és Sami Khediráról.

A '98-as francia világbajnok csapat is tele volt nem francia hátterű zsenikkel, és az ő identitásukért sem kell aggódnunk – tette hozzá. A két albán származású svájci válogatott játékos is kettős identitásról beszélt, pontosan tudják, hogy kik ők – magyarázta az újságíró.

Az alapoktól kell kezdeni

Pető Péter szerint a magyar labdarúgás felemelésében a játékosok nevelése a kulcs, ezért át kell alakítani a képzés alapjait. Ha ugyanis megnézzük vb-re jutott Európai csapatok kereteit, akkor mindenhol azt látni, hogy van 10-12 játékos, aki top ligában játszik, a horvát középpálya például a Barcelona és a Real Madrid játékosaiból áll, míg nekünk, magyaroknak két felső ligás játékosunk van. Gondolkodhatunk azon, hogy nincs szerencsénk, hogy az időjárás, a pálya vagy a bíró a hibás, de most már pénz is van elég, egyedül a tudás hiányzik a rendszerből – mondta.

Szépséggyilkosság

A Klubrádió műsorában nyilatkozott Dénes Ferenc, sportközgazdász is, aki arról beszélt, a labdarúgásban a játék szépségét gyilkoló taktika jelent meg, ami összefügg a versenyrendszer fejlődésével. A klubok rivalizálásában, meglepően hangzik, de nem a győzelem az elsődleges, hanem a nyereségtermelés, amihez nem kell feltétlenül minden meccset megnyerni. A nemzetek versenye azonban más, ott a győzelem számít, a világpolitikában érzékelhető új hullám megjelenik abban, hogy minden áron nyerni kell, meg kell például ölni a játékot akkor, ha egy nálad nagyobb tudású csapattal találkozol – mondta a sportközgazdász a Reggeli gyorsban.

A beszélgetések a Reggeli gyors július 10-ei, keddi adásában hangzottak el, a riporter Pikó András volt. A műsorrészlet hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bencsik Gyula
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »