Tolvaj magyarokat kaptak el Auschwitzban - 2018.07.16
Hallgassa meg
Az egykori lengyelországi koncentrációs tábor helyén kialakított múzeumban lopáson ért magyar turistákról, Orbán Putyinhoz intézett megható mondatairól és a fasiszta idők visszatérésének veszélyeiről is írnak a külföldi újságok. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
Az Európai Bizottság által Oroszországra kivetett szankciók kifejezetten károsak a magyar-orosz kapcsolatok viszonylatában is – idézte Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavait a Kreml szóvivője a kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi találkozójáról. A Nyezavíszimaja Gazéta szerint az orosz szóvivő ezt azzal egészítette k, hogy Orbán úgy véli, a szankciók nélkül sokkal intenzívebb lenne a két ország közti együttműködés, nem esnének el üzleti lehetőségektől. Az MTI-nek nyilatkozó magyar szóvivő azonban a megbeszélésnek erről a részletéről egyáltalán nem számolt be.

Orbán meghatotta Putyint

A Kreml szóvivői irodája a sajtóközléseknél aprólékosabb beszámolót adott, a beszélgetés egy részletét pedig szó szerint is közölte. Az orosz elnök örömét fejezte ki, hogy ígéretének eleget téve Orbán Viktor kiutazott a foci-vb döntőjére, valamint hozzátette, tudja, hogy a magyar kormányfő nagy focirajongó, és ő maga is jó focista hírében áll.

Majd áttért a folyó ügyekre, így dicsérte, hogy 25 százalékos kereskedelmi forgalomnövekedés következett be a két ország között, s szépen profitálnak ebből az Oroszországban dolgozó magyar munkavállalók is. Megjegyezte, hogy a gépkocsigyártás és a gyógyszeripari együttműködés is virágzó, utóbbi, azaz a magyar gyógyszerek 4 százalékot tesznek ki az orosz piacon.

Az atomerőművi együttműködés rendben halad – konstatálta megelégedéssel Putyin. Orbán Viktor hálálkodott, hogy a vb-nek köszönhetően két napot Szentpéterváron és hármat Moszkvában tölthetett. Minden olyan szép, hogy nem érti azokat a budapestieket, akik a moszkvai Nagyszínház helyett a bécsi Operát választják. A július 11-12-ei brüsszeli NATO-csúcstalálkozóra Szentpétervárról ugrott át – árulta el Orbán Putyinnak. A szankciók feletti sajnálkozás – amit a Nyezavíszimaja Gazéta is megemlített – azzal az orbáni mondattal is kiegészült, hogy „ Biztosíthatom önt arról, hogy Magyarország érdekelt Oroszország és a Nyugat kapcsolatainak normalizálódásában.”

Putyint meghatotta, hogy az európai kultúra részeként Orbán két várost, Moszkvát és Szentpétervárat is megemlítette, így hozzátette: én is két gyönyörű dolgot tudok, hogy hasonlóan szép Buda és Pest. No persze sok más is van – tette hozzá az orosz elnök.

A fasiszta idők visszahozásáról ír a német lap

A Putyin szócsövének tekinthető és támogatott Russia Today orosz nyelvű kiadása szerint Orbán felajánlotta Putyinnak, hogy tájékoztatja őt a NATO brüsszeli csúcsán történtekről. A szankciók kapcsán pedig egy korábbi hírt kommentált a cikk, miszerint Olaszország is közbenjár a Moszkva elleni szankciók beszüntetése érdekében és Róma kész tárgyalni a Krím-félsziget ügyében is – eltérve a korábbi kormány merev álláspontjától. S itt az amerikai elnök, Donald Trump is bejön a képbe, aki nemegyszer tett utalást arra, hogy a Krím mindig is Oroszország része volt, nem is érti, miért kell ebből olyan nagy ügyet kreálni.

Trump és Putyin hétfői találkozójukon Helsinkiben erről is beszélni fognak az előzetes értesülések szerint. Ezt írja például a Süddeutsche Zeitung is a háború utáni rend felborulásáról szóló cikkében. Az írás nyitómondata meglehetősen provokatív, eszerint Putyin és Trump, a két populista nacionalista a Nyugat liberális rendjét akarja megbontani, s a 30-as évek fasiszta időit visszahozni azzal, ahogy a demokráciát aláássák. Brüsszelben Trump egyértelmű jelét adta annak, hogy a NATO stratégiai jelentősége nála nem számít, ahogy a 70 éve fennálló liberális világrend sem.

A magyar zsidóság belső konfliktusait elemzik Izraelben

A Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija közti nézetkülönbségeket sem mellőzve a Times of Israel a magyar zsidóságról látleletet adva Orbán július 18-án esedékes izraeli útjához időzítve írt cikket.
A lapban közöltek szerint abban egyetértenek az egyébként sok irányzathoz és közösséghez tartozó zsidók, hogy a magyar miniszterelnök látogatása jót tesz a magyar-izraeli kapcsolatoknak. A Mazsihisz elnökéről, Heisler Andrásról pedig köztudott, nem feltétlen híve Orbán Viktornak és politikájának, sőt, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Budapesten járt, akkor ő volt az egyedüli a zsidóságban, aki a Stop Soros kampány miatt bírálta Orbánt, és elvárta volna Netanjahutól, hogy elhatárolódjék az egyébként szerinte antiszemita felhangú kampánytól.

A lengyeleket igen, a magyarokat nem. Miért?

Judith Sargentini, a Magyarországról készített uniós jelentéstevő szerint itt az ideje, hogy az Európai Néppárt felelősségteljesen viselkedjen azon a szeptemberi szavazáson, ahol a hetes cikkelyt kívánják alkalmazni Magyarország ellen a jogállam és a demokrácia alapelveinek be nem tartása okán. Sargentini még fel is szólította a CDU és a CSU képviselőit az Európai Néppártban, szemükre vetve, hogy Lengyelországot felelősségre akarják vonni, de csak azért, mert ő nem tagja a Néppártnak. Míg Orbán Viktorék igen. S emögött nem áll más, mint a néppárti többség megőrzésének a szándéka – írja a német Der Stagesspiegel.

Auschwitzi téglákat loptak volna

Végül egy kis hír: két magyar turista, egy 30 éves nő és egy 36 éves férfi téglákat akart ellopni az auschwitzi koncentrációs tábor krematóriumának romjaiból. A magyar látogatók az egykori lengyelországi koncentrációs tábor helyén kialakított múzeum területén elemelt téglákat a táskájukba rejtették, de a rendőrök megtalálták náluk. A PAP lengyel hírügynökség beszámolóját idéző Die Welt szerint a két tolvajt pénzbírsággal büntették.

(Csernyánszky Judit/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szunyogh Szabolcs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »