Mindent úgy csináltak, mint a kormánytámogató civilek, de hiába - 2018.07.12
Hallgassa meg
Nem reagált a Magyar Villamos Művek a Transparency International Magyarország támogatási kérelmére. A korrupció megfékezéséért dolgozó szakmai szervezet a sikeres kérelmezőnek számító CÖF receptjét próbálta ellesni, még arra is figyelt, hogy a szükségesnek tűnő formai hibákat elkövesse.
A Transparency International Magyarország Alapítvány a Civil Összefogás Fórum (CÖF) mintájára próbált írásos formában pénzt kérni a Magyar Villamos Művektől (MVM). Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója a Reggeli gyorsban elmondta: az elmúlt bő egy hónapban semmilyen választ nem kaptak az MVM-től.
A CÖF/CÖKA részére az MVM 2016-ban 508 millió forintot juttatott a közgondolkodás javítására és a civilitika alapjainak a kidolgozására.

A Transparency International Magyarország azonban úgy sem jutott eredményre az állami cégnél, hogy „véresen komolyan” gondolták a kérelmüket, még arra is külön figyelmet fordítottak, hogy ugyanazokat a formai hibákat kövessék el, mint korábban a CÖF. Például nagyon ügyelte rá, hogy ne a formanyomtatványt használják, hiszen a CÖF esete azt mutatta, hogy a nagy összegű, soron kívüli civilszervezeti támogatásoknak az MVM-nél ez nem feltétele – mondta a Klubrádió műsorában a korrupció megfékezéséért dolgozó szakmai szervezet munkatársa.

Ligeti Miklós szerint arra is ügyeltek, még véletlenül se keltsék azt a látszatot, hogy alapítványuk hirtelen a romaintegrációra vagy épp a szélerőművek elterjesztésére akar fókuszálni, ezért a támogatást a közpénzt használó vállalatok átlátható működését segítő kutatásokra, illetve ehhez kapcsolódó tananyagok kidolgozására és oktatására kérték.

Úgy látszik azonban, az MVM nem gondolja, hogy közpénzből működő állami vállalatként rászorulna ezekre a tanácsokra. A korábbi tapasztalatok szerint azonban a Transparency kérésének teljesítése nem volt teljesen idegen a cégtől, mert évekkel korábban még együttműködött a független szervezettel. Az MVM akkoriban nagyon is részt vett a vállalati átláthatóság és közpénzgazdálkodás témájában indított Transparency-programokban, és elég jó pontszámokat kapott az átláthatósági felmérésen – mondta Liget Miklós.
Ligeti Miklós a Reggeli gyors július 12-ei, csütörtöki adásában nyilatkozott, a riporter Rózsa Péter volt.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsahegyi Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »