A szoborvita és a Fidesz ellenfeleinek száműzése - 2018.07.12
Hallgassa meg
Nagy Imre ahhoz a balliberálisnak nevezett politikai csoporthoz köthető, amelyet a kormánypárt száműzne a közéletből, így nem meglepő, hogy a fideszesek többsége az '56-os kormányfőt is törölné a közös múltból – mondta Eörsi László történész. Szerinte ez indokolhatja a Vértanúk téri Nagy Imre-szobor eltávolításának szándékát is, miközben a politikus szerepéről vitatkozóknak lenne módja a konszenzusra.

Nagy Imre, néhai miniszterelnök megítélése a rendszerváltás óta folyamatosan nagyon viharos, most úgy tűnik, a kormányoldalon a „likvidálás” hívei kerültek többségbe, és talán már Orbán Viktor miniszterelnök is velük ért egyet – mondta a Klubrádióban Eörsi László történész. Az '56-os felkelés eseményeinek kutatója szerint Nagy Imre annak a – fideszes terminológiával – balliberálisnak nevezett politikai oldalnak az idolja, amelyet a jelenlegi hatalom száműzne a közéletből. Ennek jegyében szerintük az '56 után kivégzett kormányfő is minél inkább törlendő a közös múltból, szobrának pedig nincs helye a Parlamenthez közeli Vértanúk terén. A kormánypárti sajtóban indult nagyon erős Nagy Imre-ellenes támadások ezen törekvések beteljesítésének előkészületei lehetnek – tette hozzá.

Arról is beszélt, ha nem az lenne a fideszesek fő baja, hogy a Nagy Imrét mindig is támogató liberális értelmiség száműzendő, akkor nem lenne elfogadott a kormánypárton belül a rengeteg volt kommunista, akik esetenként komoly pozíciókat is betöltenek. Tehát úgy tűnik, a kommunisták is lehetnek jók, ha az ő szekerüket tolják – fogalmazott.

A kurzustörténészek a diktatúrák sajátjai

A kutató arról is beszélt, egy történésznek nem számíthatna, milyen politikai viták folynak egy adott korszakról. Úgy vélte, az elvárásoknak megfelelni vágyó kurzustörténészek a diktatúrák sajátjai, a demokráciákban ilyenek nincsenek. Ahol függetlenül működik a kultúra és a tudomány, ott nincs ilyen veszély, de Magyarországon jelenleg sajnos nem ez a helyzet, akárcsak a Kádár- és a Rákosi-rendszerben. A tudományos kutatás feladata, hogy független legyen a közbeszédtől, az ilyen-olyan vélekedéstől, és csakis tudományos alapokon tárja fel a valóságot – fogalmazott.

Hangsúlyozta azonban, az egyes történelmi korok megítélése nem egyszerű, akárcsak konszenzust kötni ezekről, de a közös értékek megtalálásával lenne rá mód, tehát semmiképpen sem a kirekesztéssel kellene kezdeni az ítéletalkotást.

A diktatúra belemagyaráz

Eörsi László szerint azért lehet különösen fontos '56 a hatalomnak, mert annak értelmezése a legitimációs folyamat része volt a rendszerváltáskor. Vagyis, ha elfogadjuk, hogy ez egy munkás-önigazgatásra épülő közösségi gondolatot fontosnak tartó, baloldali eseménysor volt, akkor azt gondolják, nem erősítheti a jobboldalt.

A hatalom ma mindent, ami a baloldalhoz kötődik, tűzzel-vassal igyekszik irtani, de ez nem csak most, és nem csak nálunk történik így. Az összes diktatórikus rendszer hasonlóan működik, keresi, belemagyarázza a történelembe tettei igazolását, hogy aztán azt propagandájában felhasználhassa.

Kommunista volt, demokrata lett

Eörsi László szerint Nagy Imre moszkovita kommunistából élete utolsó éveire teljes mértékben demokratává vált, ami tudomása szerint páratlan átalakulásnak számít a szovjet korszak történetében.

A történész arról is beszélt, alaptalan az a vád, hogy Nagy Imre évtizedekkel korábban részt vett az orosz cári család megölésében. A magyar kommunista a kivégzéskor bizonyíthatóan több ezer kilométerre tartózkodott a gyilkosság helyszínétől, ezért az ennek ellenkezőjéről szóló állítások rossz indulatú kitalációk, szándékos karaktergyilkosságnak tekinthetők. Az más kérdés, hogy hitt a szovjet rendszerben, és rendszeresen jelentéseket írt. A Magyarországon az ötvenes években begyűjtési – padlássöprő – miniszterként vállalt szerepe, valamint a német nemzetiségűek kitelepítésében való részvétele miatt sem lehet éppen pozitív színben feltüntetni. Az első komoly váltását 1953. július 4-i beszéde jelenti, amit kormányfői kinevezése után mondott, és amelyben új szakasz kezdetét hirdette meg az ország építésében – véli a történész.

Eörsi László arról is beszélt, szerinte érdekes a jobboldali pártok viszonyulása Nagy Imréhez. Úgy véli, nagyon súlyos torzítás, hogy úgy tekintenek rá, mintha szemben állt volna a forradalom eszmeiségével, holott ő nem csak az értelmiség körében, hanem az egyszerű melósok körében is kirívóan népszerű volt, sokáig a forradalom és szabadságharc leverése után is.

Az Eörsi László történésszel készített interjú a Reggeli gyors című műsorban hangzott el július 11-én, szerdán, a riporter Dési János volt. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »