Új, szexi és populista kultúrát hirdet az országnak Orbán híve - 2018.07.13
Hallgassa meg
Nem az Esterházy vagy Jancsó képviselte kulturális mércére van szüksége az új Magyarországnak, a sztenderdeket a plebejusabb értékek alapján kell meghatározni, amelyek összhangban vannak a Fidesz-szavazó VIII. kerületiek világával is – erről beszélt a Klubrádióban Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Szerinte populista, jobboldali világot kell teremteni a magyar kultúrában, a nemzeti erőknek használatba kell venniük az Akadémiát, az egyetemeket, a színházakat és a zenei életet is. A politikailag hűséges kulturális szereplők nyugodtan lakják be új környezetüket, és hozzanak létre remekműveket! Bár utóbbit csak vicces megfogalmazásnak szánta – tette hozzá a Terror Háza munkatársa. Békés Márton Spiró Györgyről is beszélt.

Új konzervatív kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon, az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablonoktól, hogy például „az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír”– mondta a Klubrádióban Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

Az intézmény munkatársa a Megbeszéljük című műsorban annak kapcsán nyilatkozott az általa szükségesnek tartott új kurzusról, hogy július 6-án cikk jelent meg tőle a kormánypárti Magyar Időkben Saját mércét kell teremteni címmel.

Mint a Reggeli gyorsban mondta, a kívánatos változásokhoz a második lépés az, hogy a jobboldal használja a korábban a baloldali-liberális oldal által gyarmatosított művelődési intézményeket. Magyar idős cikkében Békés Márton az MTA-t, az egyetemeket, színházakat, valamint a könyvkiadást, a zenei életet és a galériákat nevezte meg a jobboldaltól eluralt területekként. Szerinte a konzervatív kulturális dekolonizáció elsődleges feladata a művelődési és média-intézményrendszer átalakítása.

Posztkommunista, SZDSZ-es magyar filmművészet

Az új korszak megteremtését azért sürgeti, mert úgy látja, a rendszerváltoztatás után, egészen 2010-ig inkább a baloldali-liberális erőknek kedvező kulturális miliő érvényesült. Bár közben működött a jobboldali Antall-, majd az első Orbán-kormány is, ezen a területen mégsem tudott kellően hatni a jobboldali szellemiség. Békés Márton szerint a rendszerváltoztatást követő kultúra világa tehát a posztkommunizmus fogalmával jellemezhető.

Példaként említette az általa a kortárs valóság tükrének tekintett filmművészetet, amelyben, mint mondta, tetten érhető a baloldali, liberális konszenzus továbbélése, „annak a bizonyos szürkeállománynak, az SZDSZ-es rendszerváltó demokratikus ellenzéknek is a továbbélése”.

Új ország épül

Most tehát, a jobboldal 2010-zel kezdődött győzelemsorozata után a politikai rendszer cseréjén kívül a kulturális korszakváltást is végre kell hajtani, a konzervatív értékek alapján. Új századot, új országot kell építeni, széles társadalmi csoportot összefogó politikai rendszerre, kultúrára van szükség. A polgári Magyarország már megvalósult álmát ki kell egészíteni a népi, plebejus, vagyis az egész országot felölelő Magyarország álmával. A baloldali-liberális konszenzus túl szűk keret volt XXI. századi, emelkedő hazánk számára – véli.

Megjegyezte, hogy Józsefvárosban a vasárnapi időközi polgármester-választáson a kerület peremterületein élők igen nagy arányban szavaztak a Fideszre, ami a kormánypárt számára jel, azt mutatja, hogy a kevesebbet kereső plebejus réteg számára meg kell nyitni a csatornákat, képviselni kell őket.

A választásokon a Fidesznek adott példátlan, történelmi jelentőségű felhatalmazáshoz tehát másféle kulturális mércék, sztenderdek társulnak, mint amit Jancsó vagy egy Esterházy lefektetett – utalt az elmúlt évtizedek magyar filmművészetének és irodalmának két meghatározó alakjára. Az új mércét Békés Márton szerint a társadalom szélesebb köreit elérő népibb, plebejusabb értékek alapján kell meghatározni.

Szexi populizmus, ásatag liberalizmus

A meghaladni tervezett kulturális korszak kapcsán kitért rá, a látszat valóban az, hogy az elmúlt évtizedekben mintha az „urbánus” írók jutottak volna tovább, és nem a népiek, aminek szerinte az is oka, hogy a Frankfurti Könyvvásáron, a Budapesti Könyvfesztiválon vagy épp a könyvhéten még mindig az előbbiek helyzeti előnye érződik. Pedig ma konzervatívnak, népinek, nemzetinek lenni nem csak, hogy szexi és menő, de forradalmi is, szemben az ásatag múltat képviselő jórészt urbánus és liberális szerzőkkel.

Forduljunk egymás felé!

Ennek kapcsán megemlítette, hogy mindennap hallgatja – az általa baloldalinak és „valami régihez ragaszkodónak” minősített – Klubrádiót, mert nem csak a saját jobboldali világára, „bevallottan populista közegeire” akar figyelni, hanem szeretné megérteni, és reflektálni arra is, ami például ezen az adón zajlik. Nagyon nem jó, ha az egyes politikai oldalak szomszédvárakká meg gettókká válnak, ehelyett nagyon nagy kíváncsisággal kell egymás felé fordulni – tette hozzá.

Vitázzon, éljen, alkosson a jobboldal!

Minderről azonban vitát kell folytatni a választásokon 2006 óta folyton-folyvást hatalmasakat nyerő jobboldalhoz kötődő közösségen belül. Ezt nem lehet megspórolni, olyan kérdésekről van szó, amelyeket már tíz éve meg kellett volna vitatniuk, akár azt is, hogy Spiró György író vagy más szerző része-e a konzervatív, jobboldali gondolatkörnek. Mint megjegyezte, ő például Kassák Lajost szívesebben olvassa, mint Wass Albertet, amiről szintén lehet vitázni, „ízlés és sok minden más mentén”.

Arra is kitért, hogy az új kulturális miliő létrehozásában és belakásában a lojalitás, a politikai hűség ugyan nagyon fontos, de nem elég, mert kell a tehetség és a szorgalom, valamint a vitakészség is, amivel mint hangsúlyozta, jó barátja, L. Simon László költő, fideszes politikus, volt kultúráért felelős államtitkár is egyetért, akárcsak főnöke, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária. „Vitatkozzunk és éljünk, az egész kulturális miliőt nyugodtan lakjuk be, és hozzunk létre remekműveket!” – mondta Békés Márton a Klubrádióban. Igaz, arra a riporteri megjegyzésre, hogy ezek a szólamok mintha a szocialista realizmus időszakát idéznék, hozzátette, „csak viccből” mondta, amit mondott.

Békés Márton a Megbeszéljük július 10-ei, keddi adásában adott interjút, a riporter Bolgár György volt. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Zentai Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »