Náciveszélyhez hasonlítják a bevándorlást - 2018.07.11
Hallgassa meg
A második világháborút megelőző európai politikai helyzet jutott a Fox News kommentátorának eszébe elnézve a kontinens mai migrációval kapcsolatos problémáit. Az EurActiv pedig arra utal, hogy a héten kezdődő NATO-csúcson Magyarország ellenében is megvédhetik Ukrajna érdekeit. A Financial Times pedig Erdogant hasonlítja Orbánhoz, és nem fordítva. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
A Fox News nevű, erősen konzervatív szemléletű amerikai tévécsatorna weboldalán egy Cal Thomas nevű, Amerika-szerte eléggé ismert kommentátor terjedelmes írása olvasható, amely a címében azt a kérdést teszi fel, ráébred-e végre Európa az ellenőrizetlen bevándorlás veszélyeire.

Thomas azzal a hasonlattal él, hogy Európa nagy része aludt, vagy éppenséggel tagadta a probléma súlyát, amikor hatalomra jutottak a nácik, és újra fejleszteni kezdték a hadsereget, megsértve az első világháborút lezáró versailles-i szerződést. Most, főleg észak-afrikai és más muszlim térségekből évek óta tartó, szemmel láthatóan zabolátlan bevándorlás után, néhány európai nemzet kezd ráébredni arra, mit jelenthet ez országára nézve, és ellenlépéseket tesz, abban a reményben, hogy még nem késő.

Magyarországnak nincs gondja

A Fox News kommentátora felhozza Sebastian Kurz osztrák kancellár példáját, akit – nyilván az osztrák belpolitikáról szerzett ismereteinek kissé felszínes volta miatt – szélsőjobboldaliként említ, és akinek – a Daily Mailből szerzett értesülése szerint – az a terve, hogy családostul kiebrudaljon 60, Törökország által támogatott imámot, és bezárasson hét mecsetet a politikai iszlám elleni fellépés jegyében. Szintén megemlíti Cal Thomas Milos Zeman cseh elnököt, és idézi azt a kijelentését, hogy a muszlimok számára „gyakorlatilag lehetetlen” a modern Európába való beilleszkedés. Németországgal kapcsolatban azt írja a Fox News szerzője, hogy friss közvélemény-kutatási adatok szerint a németek többsége ellenzi Angela Merkel kancellár irányvonalát, amelyet a nyitott ajtók politikájaként jellemez.

„Magyarországnak nincs gondja a muszlim bevándorlókkal. Egy kormányszóvivő azt mondta nekem a múlt nyáron tett látogatásom során, hogy azért nincs, mert Magyarországon nem létezik úgynevezett jóléti program, és így a bevándorlók olyan országokba mennek, ahol kedvezményekben részesülnek” – osztja meg Magyarországról szerzett ismereteit az olvasókkal a vezető konzervatív amerikai tévécsatorna kommentátora.
Ébredezés

Cal Thomas ezen európai példák alapján arra a következtetésre jut, hogy az öreg kontinens egyes részei ébredezni látszanak, szemben Kanadával és az Egyesült Államokkal, ahol – Trump elnök kivételével – továbbra is tagadják azt, amit néhányan folyamatos inváziónak tekintenek.

Állításának alátámasztására Cal Thomas különböző, Kanadában, illetve az Egyesült Államokban működő muzulmán vallási oktató központok példáját hozza fel, idézve az általuk hirdetett tanok közül azokat a tételeket, amelyek a muszlimokat erőszakra buzdítják az ő hitüket nem vallókkal szemben. Felteszi a kérdést, hogy ezeket az iszlám iskolákat és mecseteket miért nem záratják be.

NATO-csúcs: megvédhetik Ukrajna érdekeit, Magyarország ellenében is

A napi aktualitások közé tartozik a NATO szerdán Brüsszelben kezdődő kétnapos csúcstalálkozója, amelynek előestéjén a magyar külügyi tárca közölte, hogy Magyarország továbbra is blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációját, a kelet-európai állam oktatási törvényének kisebbségellenes kitételei miatt.

Az EurActiv című brüsszeli hírportál azt írja, hogy Petro Porosenko ukrán elnök Magyarország ellenállásának dacára részt vesz a NATO-csúcson. A portál emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök megakadályozhatja közös nyilatkozat elfogadását. „Orbán baráti viszonyban van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” – írja, mintegy háttérmagyarázatként az EurActiv. A cikkből kitűnik, hogy Porosenko és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a csúcstalálkozó keretein kívül fog közös nyilatkozatot tenni. A hírportál megjegyzi: Ukrajna, miként Grúzia is, szeretne csatlakozni a NATO-hoz, de a katonai szövetség néhány tagállama úgy gondolja, hogy egy ilyen lépés szükségtelenül elmérgesítené a viszonyt Oroszországgal.

Az EurActiv beszámol arról, hogy a Reuters hírügynökség idézett egy nevének mellőzését kérő ukrán diplomatát, aki szerint Kijev egyértelmű biztosítékot kapott az amerikai féltől arra nézve, hogy „Ukrajna érdekeit megerősítik és megvédik” a csúcstalálkozón. Az EurActiv ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy Donald Trump amerikai elnök, amikor néhány nappal ezelőtt azt kérdezték tőle, elismerheti-e az Egyesült Államok a Krím félsziget orosz bekebelezését, csak annyit mondott, hogy „ezt majd meglátjuk”.

Erdogant hasonlítják Orbánhoz, nem fordítva

A londoni Financial Times a törökországi helyzetről, az ország gazdasági lehetőségeiről, illetve Recep Tayyip Erdogan elnök egyszemélyi hatalmának a kiteljesedéséről közölt cikket. A lap írásában kitér arra: Erdogannak most már joga van több tucatnyi vezető állami tisztségviselő minden felülvizsgálat nélküli kinevezésére.
Ennek kapcsán a Financial Times megjegyezi: az, hogy az Erdogan család orvosa kapta meg az egészségügyi miniszteri posztot, az az ember, aki magánkórház-hálózatot is tulajdonol, egyenesen az olyan autoriter nacionalisták forgatókönyvéből származik, mint amilyen például az orosz Vlagyimir Putyin vagy a magyar Orbán Viktor. Mindez Törökországot távolítja az európai demokráciától a kvázi közép-ázsiai modell irányába – írja a Financial Times.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kálmán László - Nádasdy Ádám
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »