Újra nyomás alá kerülhet a jegybank - 2018.07.10
Hallgassa meg
Ha a forint árfolyama a következő hónapokban is a jelenlegi szinten marad, az növelheti az inflációt, a pénzromlás mostani üteme azonban még nem kell aggassza a jegybankot. Az MNB ősszel kerülhet újra nyomás alá – mondta a Klubrádiónak Németh Dávid banki elemző.
Amíg a maginfláció nem emelkedik, a Magyar Nemzet Banknak (MNB) nem kell izgulnia – mondta a Klubrádiónak Német Dávid, a K&H bank vezető elemzője. Megjegyezte, az üzemanyagok és dohánytermékek drágulása nélkül az infláció júniusban stagnált volna.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Idén májushoz képest pedig 0,3 százalékos a növekedés. A 12 hónapos inflációs adat az MNB 3 százalékos középtávú inflációs célját.

Németh Dávid szerint nem meglepetés, hogy az alacsony árfolyam még nem látszik meg az inflációs adatban, ehhez ugyanis még túl rövid ideje gyengélkedik a forint.

Hozzátette, hogy ha a forint tartósan, vagyis júliusban és augusztusban is a mostani szinten marad, nőhet az infláció, ami már nyomás alá helyzetheti a jegybankot. A forint árfolyama kedden kora délután 325 forint 50 fillérnél járt, ami fél százalékkal magasabb a hétfői szintnél.

A forint további gyengesége és az infláció esetleges felpörgése ismét felvethetné a kérdést, hogy a piac mennyire tartja hitelesnek az MNB-t. Miközben ugyanis a jegybank nyugtatni próbálja a kedélyeket, a piac egyre inkább azt gondolja, hogy a jelenleg 0,9 százalékos alapkamat emelésével kell megfogni a drágulást – mondta az elemző.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kovács M. Veronika
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »