Új oldalát mutathatta meg magyarországi akciójával a magánhírszerző cég - 2018.07.10
Hallgassa meg
Máshol is botrányok kerekedtek már a Black Cube körül, de Magyarországon fordulhatott elő először, hogy a magánhírszerző vállalkozás szolgáltatásait választási kampányban vették igénybe – írja a Politico. A New York Times pedig arról cikkezik, hogy ha kinevezik Donald Trump amerikai elnök konzervatív jelöltjét az amerikai legfelsőbb bíróság tagjának, a 21. század dereka után is szilárd jobboldali többség lehet a testületben. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
A magyar kormány által ellenőrzött, Magyar Idők című napilap hétfőn újra közzétette weboldalán azokat a titkosnak mondott NGO-felvételeket, amelyek a hét végén rövid időre eltűntek az oldalról – írja a Politico című amerikai lap európai kiadása. A cikk szerint az eredetileg márciusban publikált felvételek azután tűntek el a Magyar Idők website-járól, hogy múlt pénteken a Politico azt jelentette: a felvételeket a Black Cube elnevezésű izraeli magánhírszerző vállalkozás készítette.

A Black Cube egyik volt alkalmazottja, valamint egy, a cég belső működésére rálátó személy szerint a vállalkozás bekapcsolódott abba a kampányba, amely NGO-k – vagyis úgynevezett nem kormányzati szervezetek – lejáratását célozták az áprilisi magyarországi választások előtt – írja a Politico. A cikk szerzője szerint a hét végén a felvételekkel kapcsolatos összes írás hiányzott a Magyar Idők weboldaláról, miközben a lap archívumának egyéb részei továbbra is elérhetők voltak.

Hétfő délelőtt, azt követően, hogy a független magyar médiában megjelentek a beszámolók, miszerint a felvételek eltűntek, a Magyar Idők – figyelemfelkeltő vörös csíkkal kiemelve – nyilatkozatban jelentette be, hogy soha nem vett le egyetlen cikket sem. A lap szerkesztői azt írták: weboldalukon péntek éjjel műszaki problémát tapasztaltak, ami azt eredményezte, hogy a weboldal átmenetileg elérhetetlenné vált, később pedig nem lehetett hozzáférni néhány régebbi cikkükhöz. A Magyar Idők szerkesztői visszautasítanak minden alaptalan spekulációt – állt a nyilatkozatban, amely nem tartalmazott utalást a Politico pénteki írására. Röviddel a nyilatkozat közzététele után a felvételek és a kapcsolódó cikkek újra megjelentek a weboldalon.

Új oldalát mutathatta meg

A szóban forgó, múlt pénteki Politico-cikkben egyebek közt az olvasható: 2017 decembere és 2018 márciusa között Soros György amerikai-magyar üzletemberhez kötött NGO-kkal hamis identitást használó ügynökök léptek kapcsolatba, és titokban felvételeket készítettek.

Azok az emberek, akik találkoztak az NGO-tisztségviselőkkel és felvételeket készítettek, európai, illetve arab fedőneveket használtak, de – a velük találkozó NGO-képviselők szerint – közülük legalább ketten felismerhető izraeli akcentussal beszéltek.

A felvételeket három héttel a választások előtt kezdte közzétenni a Jerusalem Post című ízraeli lap és a Magyar Idők. Orbán Viktor miniszterelnök a felvételeket arra használta fel, hogy a kampány utolsó napjaiban támadást intézzen a civil társadalom független szervezetei ellen.

A tel-avivi székhelyű Black Cube – írta pénteki cikkében a Politico – már részese volt botrányoknak az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. A magyar kampány azt jelentené, hogy első ízben használták állítólag a Black Cube-ot választási versenyben.

Jobbra tarthat az amerikai legfelsőbb bíróság, még évtizedekig

Donald Trump amerikai elnök Brett Kavanaugh bírót jelölte az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának. A New York Times ezzel kapcsolatos kommentárja megállapítja: Kavanough jelentős mértékben jobbra tolja el az alkotmányos igazságszolgáltatás súlypontját, és – mivel a legfelsőbb bírósági bírák kinevezése élethosszig szól – valószínű, a 21. század derekán is túlmutató időtartamra szilárd jobboldali többséget biztosít a testületnek.

Eddig az időnként valamelyest kiszámíthatatlan Anthony Kennedy bíró szolgált a bíróság legfőbb támpontjaként, és ez a szerep mostantól a Kennedynél sokkal konzervatívabb John Roberts főbíróra száll át.

Sokba kerülhet a győzelmük

A jelölést a szenátusnak meg kell erősítenie. A New York Times szerint a szenátusi demokratáknak most az a dolga, hogy elmagyarázzák az amerikaiaknak, miként ejti túszul alkotmányukat konzervatív radikálisok egy csoportja, ideológiai és nagyvállalati érdekek alapján, és mit jelent majd ez az elkövetkező évtizedekben az elvesztett jogok és az érvénytelenített törvények tekintetében.

Szemtanúi vagyunk annak a globális mozgalomnak, amely a liberális demokrácia eszméje ellen – és olyan országokban, mint például Magyarország és Lengyelország, az annak alapját jelentő független igazságszolgáltatás ellen – irányul, írja a New York Times.

A kommentátor szerint Trump és a szenátus republikánusai a jelek szerint boldogan meglovagolják ezt a hullámot a korlátlan hatalom elérése érdekében. Csaknem bizonyosan meg fogják nyerni ezt a legutóbbi csatát – mármint Kavanaugh törvényhozási megerősítését –, de ez a győzelem sokba fog kerülni a nemzetnek, illetve a legfelsőbb bíróság megmaradt legitimációjának – vélekedik a vezető amerikai liberális lap.

(Kárpáti János/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Suba Krisztina
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »