Megalkuvás, tisztogatás, nehéz idők - 2018.07.09
Hallgassa meg
Bátorság helyett sok-sok megalkuvásra számít az Akadémia kormánnyal zajló konfliktusában – mondta a Klubrádióban Kertész János, a tudományos testület tagja. A fizikus szerint az MTA szempontjából egyelőre nem reménytelen a helyzet, mert tagjainak túlnyomó többsége elítéli a kormányzat akcióját a kutatási pénzek átcsoportosítására. Igaz, szerinte az is látszik, hogy a hatalom eltökélt akaratának érvényesítésére. Ha megvalósulnának a kormányzati tervek, az teljesen megváltoztatná az Akadémia helyzetét, a testületre vonatkozó törvényt is át kellene írni, valamint attól is tartani lehet, hogy tisztogatások jönnének a tudományos életben – véli az akadémikus.

Az állami költségvetés szempontból nem jelentős tétel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) büdzséjéből tervezett 20-30 milliárd forintos átcsoportosítás a kormányzathoz, de a testület státuszát alapjaiban változtatja meg. Olyannyira, hogy ehhez az Akadémiai törvényt is módosítani kellene – mondta a Reggeli gyorsban Kertész János, fizikus.

Az Akadémia rendes tagja a Klubrádió műsorában hangsúlyozta, hogy az MTA autonóm szervezet, tagjai a teljesítményükkel érik el a címeket, és az alaptörvény is kimondja, hogy a tudomány dolgaiban a tudósoknak kell dönteni. A minisztérium azonban a kormány része, nem tudja, mit hogyan kell csinálni, és valószínűleg az általa összehívott tudósok is inkább a kormány szája íze szerint osztanák a pénzt. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy Magyarországon egymás után számolják fel az autonóm rendszereket.

Tisztogatás lehet belőle

Az alapkutatások helyzetéről azt mondta, ezt a munkát nem lehet elválasztani az alkalmazott kutatásoktól, bár korábban, erre már a szocializmusban is voltak törekvések. Akkor is az alkalmazott kutatásokat szorgalmazták, holott a kettő csak együtt létezhet; előbbi az alapkutatásokra épül – hangsúlyozta.
Az akadémikus arról is beszélt, az alapkutatás Magyarországon rendkívül hatékony, ezzel szemben az alkalmazott kutatásokban rosszul teljesítünk, mert hiányzik a fogadókészség, a cégek nem költenek eleget fejlesztésre.

A tudós szerint a politika lépéseit tekintve akkor is aggasztó a kép, ha jóindulatúan azt feltételezi, a kormányzat döntéseivel valóban az innovációt, vagyis a tudás alkalmazását akarja segíteni. Most ugyanis az látszik, hogy a társadalomtudományokkal kapcsolatos kutatásokat háttérbe szorítanák, és nem indokolatlan a félelem – ez derül ki a kormányhoz közel álló sajtóból –, hogy egyfajta tisztogatással is együtt járhat a folyamat. Ha a pénz a minisztériumnál van, akkor végső soron személyi kérdésekben is a tárca dönthet, kutatócsoportokat szüntethet meg, lehetetleníthet el, intézetek munkáját teheti tönkre. Az Akadémiánál maradó pénz honoráriumokra és az intézményfenntartásra elég, abból kutatást nem lehet finanszírozni – tette hozzá.

Nincs is koncepció, csak az autonómia megszüntetése

Kertész János szerint a legfelháborítóbb az, hogy a kormány erőből politizál, senkivel sem egyeztet, valójában nincs is koncepciója, csak az akadémiai autonómia megszüntetése. Egyelőre úgy tűnik, hogy a pénz összeseprése folyik, és majd csak aztán alakítanak ki valamilyen tervet az összegek kiosztására. A fizikus szerint tehát teljesen jogos az Akadémiának az a követelése, hogy először végig kell gondolni a változtatásokat, és egyeztetni kell az érintettekkel.

Az autonómia elvesztése alapvető csapás lenne a magyar tudományra nézve, és most úgy tűnik, ez elkerülhetetlen, úgyhogy nincs ok az optimizmusra – fogalmazott.

Még egységesek a tudósok

Pillanatnyilag úgy látszik, hogy az akadémikusok túlnyomó többsége, elítéli a kormányzat akcióját, de attól tart, ez az egység felbontható, és vannak jelek, illetve törekvések amelyekből kiderül, hogy a hatalom eltökélt – mondta.

Kertész János szerint az ügyben rendkívüli közgyűlést kell majd összehívni, ahol megmutatkozhat, hogy mennyire egységes a tudóstársadalom. „Nem várok bátorságot, sok-sok megalkuvást várok, de talán a helyzet mégsem reménytelen, nincs támogatottsága a kormány tervének” – mondta.

A tudós hangsúlyozta, hogy az Akadémia közel kétszáz éves intézmény, amelynek voltak dicsőséges és szégyenletes periódusai is A mostani talán nem lesz szégyenletes, de nagyon nehéz idők járnak majd az Akadémiára, és annak tagjaira – nyilatkozta a Reggeli gyorsban Kertész János akadémikus.

Kertész János fizikus, az MTA tagja a Reggeli gyors július 9-ei, hétfői adásában adott interjút, a riporter Szénási Sándor volt. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szénási Sándor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »