Kedden folytatódnak a tárgyalások az MTA és az ITM között - 2018.06.22
Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke június 26-án, kedden folytatja a tárgyalásokat a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Palkovics Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével - közölte az MTA kommunikációs főosztálya.
A közlemény szerint a tárgyalások eredményéről Lovász László még kedden délután tájékoztatja az MTA elnökségét.Az MTA célja, hogy a kutatóhálózat működését közvetlenül biztosító összeg, benne a kutatói bérekkel az MTA kezelésében maradjon (ez évi 17,1 milliárd forint a szóban forgó 28 milliárdból). Az MTA továbbá garanciákat kér arra, hogy az ITM-hez kerülő pályázati források szakmai felügyelete továbbra is az Akadémiánál maradjon. Az MTA ezt alapvető fontosságúnak tartja a kutatói szabadság megőrzéséhez.A közleményben kitérnek arra is, hogy a kormány kommunikációjában fontos elem, hogy a források egy kézbe kerülése növeli a hatékonyságot. "Itt 28 milliárd forintról van szó az ITM teljes 1300 milliárdos költségvetéséből. Az alapkutatás igazi hatékonyságát nem az állami befolyás növeli, hanem a nemzetközi kiválósági mércéhez való igazodás jelenti, ami jelenleg is jellemző az MTA-ra" - emelik ki.Leszögezik: az MTA-nak van kutatási stratégiája, amelyben a hangsúly az MTA alapfeladatán, az alapkutatáson van, de fontos részt képez az alkalmazott kutatás, valamint lényeges elem a közös kutatás egyetemi és vállalati partnerekkel. "E kettő egymástól nem elválasztható, közvetlenül alkalmazható kutatási eredményeket csak erős alapkutatási bázison lehet elérni" - írják, hozzátéve, hogy a 10 kutatóközpont és 5 önálló kutatóintézet részletes középtávú stratégiával rendelkezik. "A kutatóhálózat minden egységének van rövid- és hosszú távú kutatási stratégiája is, ezeket a kormány mindig látta és sosem kifogásolta" - írják. A közleményben hangsúlyozzák azt is, hogy az Akadémia nem csinált politikai ügyet a témából. A kormány javaslatáról az MTA elnöksége tárgyalt. Mint részletezik, az elnökség a közgyűlések közti legfőbb döntéshozó testületük, tagjai az Akadémia választott vezetői: az elnök, a főtitkár, a főtitkárhelyettes és a három alelnök, valamint a 11 tudományos osztály elnöke. Az ülésre meghívták az akadémiai kutatóintézetek vezetőit és Palkovics László minisztert is. A kormány javaslatára adott választ az elnökség egyhangúlag fogadta el, és a kutatóintézetek vezetői sem emeltek kifogást. "Így az állásfoglalás az Akadémia lehető legszélesebb körű véleményét tükrözi, politikai hozzáállástól függetlenül. Ez a tudós társaság és a kutatók állásfoglalása egy olyan ügyben, amely a munkájukat érinti"- emelik ki. Az MTA ezt az állásfoglalást kommunikálta - írják, hozzátéve, hogy az elnökség állásfoglalását többek között támogatják a magyarországi tudományos élet legkiválóbb fiatal képviselői, a Lendület-csoportvezetők is.Kitérnek arra is, hogy az MTA éppúgy nem tartja számon tagjai, doktorai, köztestületi tagjai, a kutatóhálózatában alkalmazott munkatársai világnézeti vagy politikai elkötelezettségét, miként számos egyéb jellemzőjüket sem. "A tudományos közösségben mindenkit tudományos teljesítménye alapján ítélnek meg, mivel ez az egyetlen olyan mérce, mely az MTA számára irányadó" - áll a közleményben.(MTI,Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Árpási Bence
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »