Az Együtt számomra eszköz volt, és nem a cél – Juhász Péter - 2018.06.18
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Rengeteg hibát követtek el, de a választások során csak egy eszközt vesztettek el, ami ma Magyarországon amúgy sem nagyon használható – erről beszélt a Reggeli gyors vendégeként a megszűnt Együtt elnöke. Juhász Péter szerint ha valaki szeretne valamit tenni a társadalomért, azt nem biztos, hogy pártban kell elképzelni, ugyanakkor az ellenzéknek megújulásra van szüksége, mert nincs párt, amelyik 2022-ben leválthatja a Fideszt. Hallgassák meg a teljes interjút a fent található linken!
Kiépült egy egypártrendszer, amelyben az ellenzéki pártok már az állammal állnak szemben – erről beszélt a Reggeli gyors vendégeként Juhász Péter, aki szerint ha valaki szeretne valamit tenni a társadalomért, azt nem biztos, hogy pártban kell elképzelni. A megszűnt Együtt elnöke szerint Orbán Viktor egy maffiaszerűen működő klán vezére, az ellenzéknek pedig megújulásra van szüksége, mert nincs párt, amelyik 2022-ben leválthatja a Fideszt.

„Az Együtt számomra eszköz volt és nem a cél”
– mondta Juhász Péter, a megszűnt párt elnöke, amikor Szénási Sándor a közelmúltról kérdezte. A politikus kifejtette, bár sok pártnál ma célként jelenik meg, hogy kerüljön hatalomra és kormányozzon, ők másképp gondolkodnak. Számukra az Együtt eszköze volt annak, hogy egy jobb Magyarországot építsenek és demokratikus irányba fordítsák azokat a folyamatokat, amelyek ma autokrata irányba mennek.

„A jövőben ugyanezen elvekért fogunk cselekedni. Ebben elveszettünk egy eszközt, de ez az eszköz ma Magyarországon nem is nagyon használható, ezt a választások óta is látjuk. De már előtte is lehetett sejteni, hogy az Orbán-rendszert demokratikus eszközökkel, demokratikus úton, többpártrendszerben gondolkodva nem lehet megdönteni. Az ellenzéki pártok az állammal állnak szemben és nem egy párttal, ezért ha valaki szeretne valamit tenni a társadalomért, azt nem biztos, hogy pártban kell elképzelni.”


Van olyan ellenzéki párt, amit a Fidesz befolyása kordában tart

Juhász Péter szerint valójában nincs szerethető párt az ellenzék palettáján: „Akik szavaztak, valószínűleg nem azért tették, mert szeretik az adott pártot, vagy száz százalékig egyetértenek vele, inkább csak a kisebb rosszat választották és kényszerből szavaztak rájuk.”

Az összefogásról azt mondta, már 2014-ben sem a teljes, elvtelen összefogás híve volt, mert bebizonyosodott, hogy az ellenzéki pártok között van olyan, amelyet a Fidesz befolyása egyfajta kordában tart. Hangsúlyozta, hogy megtisztulásra lenne szükség, az ellenzéki oldalon, de ez nem csak a pártokra igaz, hanem a társadalom más területeire is, például a médiára. „Van olyan médium, amiről azt gondolják, hogy ellenzéki, holott nem az” - fogalmazott a politikus.


Hátrébb toltuk saját érdekeinket az összellenzéki érdekhez képest

Korábban sem pártokban kellett volna gondolkodni? - kérdezte Szénási Sándor. A politikus erre úgy válaszolt, hogy korábban még úgy vélték, van még annyi demokratikus erő a rendszerben, hogy átfordítható legyen az antidemokratikus folyamat. „Ma ezt már nem így gondolom, és nem látom azt, hogy az MSZP vagy bármely más párt képes lesz leváltani a Fidesz-kormányt 2022-ben” - mondta Juhász Péter.

Az Együtt politizálásáról szólva beismerte, rengeteg hibát követtek el, pláne, ha azt nézzük, pártalapon milyen önérdekük lett volna. „Talán az volt az egyik legnagyobb hibánk, hogy a saját érdekeinket toltuk hátrébb az összellenzéki érdekhez képest.”

Szerinte az Együtt már alakulásakor hibát követett el, amikor belement az összefogásba, mert így az értékrendjük „nehezen volt kibogozható”, a választó nehezen tudta eldönteni, hogy egy új vagy egy régi formációról van-e szó.

„Mi a tudatra akartunk hatni a politikával és nem az érzelmekre, és ez sem biztos, hogy sikeres egy ilyen szűk médiatérben” - fogalmazott. Úgy gondolta, mivel nem arról beszéltek, milyen értékeket képviselnek, hanem arról, hogyan lehetne ezt a rendszert leváltani, maguk állították elő azt a helyzetet, hogy egy éven keresztül nem hallhattak mást az emberek az Együttről, minthogy nem érdemes velük semmit kezdeni, mert olyan kicsik, illetve hogy mindig csak összefogni akarnak, vagy épp ellenkezőleg, nem lehet velük összefogni, mert nem hajlandók semmire.

„Azt hiszem, az idő nekünk ad majd igazat: az új pólus, ami az összefogás vállalható részét jelentette volna, elég lett volna minimum a kétharmad megállításához.”


Szeptemberben kiderül, hogyan folytatják

Arról a társadalmi összefogásról, amelynek segítségével visszafizethetik a kampánypénzeket azt mondta, a választók értékelték azt a munkát, amit elvégeztek.
 
„Nagyságrendileg egymillió forint híján összejött a pénz, ami egy felemelő érzés és ezért nagyon hálásak vagyunk, és ez azt vetíti előre, hogy mint közösség, egyben tud maradni az Együtt. Erre szeptemberben fogunk visszatérni mi.”

Ugyanakkor hozzátette, nagyon sokakat „meghülyítettek” azzal, hogy taktikai szavazatra van szükség, és nem arra, hogy az elveik vagy az értékeik mellé kell húzni az ikszet, és ennek elszenvedői lettek ők.


Kevesen érzik a saját bőrükön, hogy a demokratikus deficit mit eredményez a számukra

Juhász Péter beszélt arról is, hogy nagyon tisztelte azokat a civileket, akik a választások előtt szakpolitikai kérdésekben próbáltak közös minimumot létrehozni. Úgy vélte, ezeket a köröket kell szélesíteni, tágítani, de ennek az alapja megint a demokrácia lenne.

„Kevesen érzik a saját bőrükön, hogy a demokratikus deficit mit eredményez a számukra a mindennapi életben, hogy ettől drágul a kenyér, ezért jut be nehezebben az orvoshoz. Emiatt hagyjuk, hogy a médiát a kormányzat bedarálja, és hogy szinte már nincs is a nyilvánosságnak független szereplője. De ezeket nagyon nehéz elmagyarázni."

A volt pártelnök szerint biztos, hogy megmarad a Fidesz megosztó politikája, a kérdés az, hogy az emberek átlátják-e, hogy mi az ő szerepük ebben, és meddig lehet ezt velük csinálni.

„A mi felelősségünk, hogy mit hagyunk, vagy mit nem. Magyarországon a rendszerváltás előtt egy évszázad volt arra, hogy ennek az ellenkezőjére szocializáljanak bennünket: mindig vezérek után kellett menni, mindig meg kellett alkudni, mindig csendben kellett maradni. Egy normális, működő demokráciában nem ilyenek az állampolgárok, hanem kiállnak a saját jogaikért, kiállnak mások jogaiért, összefognak, és van egy társadalmi kohézió minden egyes ügyre. Itt nehéz azt megértetni az emberekkel, hogy ne féljen, hogy elveszti a közmunkáját. Ez az egzisztenciális félelem sokkal erősebb, mint az a tudat, hogy állampolgár vagyok és ez mit ér.”

Juhász Péter szerint, ha ezt nem sikerül megértetni a választókkal, akkor ilyen rendszerben fogjuk leélni az életünket.

„Nagyon sokan vannak, akik azt mondják, hogy elegük volt és elhagyják az országot. Ezért van kevés orvos, szakács, felszolgáló, hegesztő és más szakember Magyarországon. Ezért kéne közösen kiállni és megérteni azt, hogy ez rólunk szól, és nem másokról.”


Orbán Viktort meghazudtolta saját magát

A Fidesz sikerességének oka az Együtt volt elnöke szerint a gátlástalanságban keresendő, és demokratikus módon nem lehetne a Fidesz politikájával tömegeket megszólítani.

„Azokat, akik itt élnek, most nem képviseli a Fidesz, hanem befolyásolja, hülyíti, agymosást hajt rajtuk végre. A Fidesz nem a közjóért cselekszik, hanem az önérdeke szerint befolyásolja a közemberét, és ez nem politika, hanem bűncselekmény. Nem egy politikai vezetőnek tartom Orbán Viktort, hanem egy klán vezetőjének, amely pontosan úgy működik, mint egy maffia. Politikai vezetőként lenézem Orbán Viktort, mert meghazudtolta saját magát. A rendszerváltás környékén felnéztem rá, azért, amiért kiállt, de most pontosan ezen értékeket tiporja, és pontosan úgy viselkedik, mint akik ellen küzdött akkoriban

Juhász Péter ezzel együtt azt is elismerte, hogy az Együtt idealista volt és rosszul politizált, mert nem tudták 
megszólítani az embereket.


Mindenkinek jó lesz

A jövőről szólva azt mondta, nincs olyan félelme, hogy mi lesz vele, miből fog megélni. „Ha valami félelmem van, akkor inkább az, hogy azt a felelősséget, ami abból adódik, hogy mégiscsak egy közismert emberré váltam és hozzám kötnek sok olyan értéket, ami embereknek igenis jelent valamit, azt nem szabad elengedni. Tehát én civilben folytatni fogom. Hogy milyen közösségben és milyen eszközökkel, az más kérdés, de mindenkit arra ösztökélek, hogy ő is csinálja, és akkor mindenkinek jó lesz.”

Az interjú a június 18-i Reggeli gyorsban hangzott el, a műsorvezető Szénási Sándor volt.

(Klubrádió, Kovács M. Veronika)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
M. Dénes Tamás
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »