Elveszi a kormányzat az Akadémia pénzének felét - 2018.06.14
Váratlanul megvágja az állam az MTA-nak juttatott összeget, tízmilliárdokat vonnak el a tudományos köztestülettől. Az Akadémia elnöke, Lovász László pár napja a Klubrádióban még arról beszélt, új világot hozhat az innovációs tárca felállítása, de reméli, az eddig tudományra kapott pénzüket ezután sem csökken.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelték a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összköltségvetésének csaknem felét, több mint 25 milliárd forintot – értesült a hvg.hu.

Információik szerint az Akadémián rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze péntekre, s felvetődött egy rendkívüli közgyűlés ötlete is. Az akadémiai kutatóintézet-hálózat finanszírozásának nagy része átkerült a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz – legalábbis ez derül ki a költségvetés tervezetéből.

Hideg zuhany

Az MTA vezetését hideg zuhanyként érte a hír, akik a kutatóintézetek államosításának az első lépését látják a tervben. Az Akadémia önállóságának ilyen mértékű csorbítására az ötvenes évek óta nem volt példa – emlékeztet a portál.

A köztestület elnöke, Lovász László kedden még arról beszélt a Klubrádióban, hogy a kormányzattal nagyon jó a viszonyuk. Kifejtette, hogy feltételezése szerint az újonnan felállított Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozásával más működésmód következik a tárcához sorolt területeken. Ezzel magyarázta, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, Pálinkás János távozik posztjáról.

Lovász László azt is megjegyezte, hogy a hivatal által kezelt pénz nagy része nem a tudományra, hanem az innováció támogatására ment. Hangsúlyozta, reméli azonban, hogy az a pénz – tehát az összeg kisebbik fele –, amit eddig a tudományra fordítottak, ezentúl is ennek a területnek jut.

Új stratégia, új pénzelosztás

Az Akadémia büdzséjének megvágásáról szóló hírek után az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt közölte, hogy Magyarországon egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ennek érdekében meg kell szüntetni a költségvetési forrásgazdálkodás széttagoltságát.

A közleményben kiemelték, Magyarország 2020-ra a GDP legalább 1,8 százalékát tervezi kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítani, amire a hazai költségvetésben és a következő európai uniós költségvetési ciklusban is jelentős forrás áll rendelkezésre. Hangsúlyozták, a tárca feladatai közé tartozik a források lehető leghatékonyabban használásának felügyelete, ezért született döntés arról, hogy az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, mintegy 70 milliárd forint forrás felosztását a jövőben az innovációs tárca koordinálja.

(hvg.hu, Klubrádió, MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pikó András
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »