Coolság érzés dolgozik a kormány politikája ellen - 2018.06.18
Hallgassa meg
Van még Magyarországon, ami ellensúlyozza a kormányzat civil szervezetek elleni lépéseit – mondta Scsaurszki Tamás, közösségi alapítványok segítésével foglalkozó szakember. Nem épp könnyebbség, hogy a civil tevékenység megítélését politikai felhangok kísérik, de ma sokkal adakozóbbak és nyitottabbak a magyarok, mint tíz éve. Az önkéntes segítnyújtás pedig kifejezetten cool dolog lett.
Hivatásos civilként definiálja magát Scsaurszki Tamás, aki a Reggeli gyorsban beszélt a szektor mai helyzetéről. A szakember 25 éve dolgozik civil területen, elsősorban olyan közösségi alapítványokban, amelyek más szervezetek munkáit segítik.

Tíz év alatt kinyíltak az emberek

Scsaucsirszki szerint igaz, hogy a civilség kezd átértelmeződni, mert napjainkban egyfajta negatív politikai felhangot kap, ezért a kormányzat civilellenes lépései nem teszik könnyebbé a helyzetet. Másrészt azonban a társadalom sokat változott az elmúlt egy-másfél évtizedben. Például sokkal nagyobb az emberek adományozó kedve, és nyitottabbak az civilségre, mit korábban.

Az alulról jövő kezdeményezések támogatásával foglalkozó Gyökerek és Szárnyak Alapítvány kurátora úgy látja, nagyon sokat fejlődött az adományozási kultúra, a magánszemélyek és kisebb vállalatok is szívesebben adnak pénzt közösségi ügyekre. Felnőtt egy generáció, amely nagyobb felelősséget vállal a környezetéért, bizonyos ügyekért, és ezek mellett kiáll, pénzzel vagy munkával támogatja ezeket. A hozzáállás oly mértékben változott, hogy az önkéntesség kifejezetten cool dolog lett, fel lehet vágni vele – tette hozzá.

Kár lenne a politikán összeveszniük

A szakember szerint ugyan a társadalomnak egy része hajlamos az önkéntességbe, vagy a civil aktivitásba valamilyen politikai ellenzékiséget belelátni, de nem ez a jellemző.

Arról is beszélt, megbélyegző lehet-e egy civil szervezet számára, ha állami pénzeket fogad el. Szerinte mindenkinek joga megválasztani, hogy milyen forrásokból dolgozik, és mérlegelnie, hogy az milyen hatással van a munkájukra. A legfontosabb azonban, hogy a civil szervezetek között ez ne legyen konfliktusforrás, mert a civilség a segíteni akarásban gyökeredzik és az abban résztvevők jobbító szándékában – hangsúlyozta.

Scsaurszki Tamás szerint Magyarországon a politika nem befolyásolja jobban a civil szervezetek irányultságát, mint másutt, mindenhol vannak olyan csoportok, amelyek párthoz kötődnek, kik nyíltan, kik kevésbé egyértelműen. Bár a szektort ezen a prizmán át is lehet nézni, de a civilek többsége nem e szerint definiálja magát – jegyezte meg.

A beszélgetés a Reggeli gyors június 13-ai, szerdai adásában hangzott el, a riporter Pikó András volt.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsahegyi Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »