Külföldön is felfigyeltek a magyar rabszolgatörténetre - 2018.06.14
Hallgassa meg
A modern kori kizsákmányolás és rabszolgatartás drámáját bemutató magyar filmmel, újabb, a pornóipart is elemző antiszemita összeesküvés-elmélettel, valamint Orbán Viktor vélt mentorával is foglalkozik a nemzetközi sajtó. Lapszemle a Klubrádióban.
Budapest a budapestiek otthona, akiket zavar és megterhel a hajléktalanság látványa és az azzal járó „kellemetlenségek” – idézi az Euronews Bajkai István fideszes képviselőt, aki a probléma megoldására az egykor gránitszilárdságúnak hirdetett alaptörvény újabb módosítását kezdeményezte. A politikus – aki Orbán Viktor miniszterelnök egykori jogásza – azt reméli, ezzel a hajléktalanok problémája egyszer s mindenkorra a múlté lesz.

Már az Euronews is tudja azonban, hogy nem igaz Bajkai azon állítása, senkinek nem kellene utcán töltenie az éjszakát, mert van elég hajléktalan szállás. A több mint 30 ezer otthontalanra ugyanis 11 ezer férőhely jut. A Menhely Alapítvány javaslatát is ismerteti a cikk: lakásokat kellene felújítani, bérelni az államnak, és kormányzati támogatást nyújtani a lakbérekhez. A cikk azt gyanítja, az alaptörvény-módosítás valódi célja csupán kampányfogás az önkormányzati választás megnyerésének érdekében.

Pornóipari összeesküvés-elméletet is gyártottak az antiszemiták

Az iowai Steve King republikánus képviselő megosztott egy neonáci tweet üzenetet, és egyáltalán nem zavarja, még bocsánatot sem kér – írja a Vox magazin. A továbbított gondolat megfogalmazója a brit Mark Collett volt, aki azt állította, hogy a pornóipar tulajdonképpen zsidók összeesküvése a keresztény családok elpusztítására.

A politikus még ki sem vergődött ebből a botrányból, amit követett egy másik: Európa felébredt, mert az olasz kormánynak volt mersze visszafordítani a menekültekkel teli hajót, s vajon Amerika is felébred? Mert itt lenne az ideje – véli King. A fehérek felsőbbrendűségét nyíltan hirdető konzervatív honatya a Vox megfogalmazása szerint dicséri a szélsőjobboldali magyar és olasz kormányt, sőt az osztrákot is, akik riadót fújtak a keresztény Európa megmentéséért.

Nem erősségünk a diverzitás, fogalmaz tweeter üzenetében, és idézi Orbán Viktor gondolatát, miszerint bizonyos kultúrák összekeveredése nem magasabb rendű életet fog hozni, hanem visszavet egy sokkal rosszabb minőségű társadalom irányába. Kingnek megtetszett Sebastian Kurz osztrák kancellár felszólítása is a német-olasz-osztrák tengely létrehozására, hogy megállítsák az illegális migrációt. A cikk a legnagyobb problémának azt látja, hogy Amerikában egyre hangosabb a Kinghez hasonlóan vélekedők kórusa, és egyre több szavazót sikerül megnyerni a rasszista mozgalomnak.

Magyar rabszolgatörténet

A film erejéről ír a Voice of America az Egy nő fogságban című magyar alkotás kapcsán, ami most a Sheffield Doc Fesztiválon mérettetik meg. Tuza-Ritter Bernadett filmje nemcsak a modern kori kizsákmányolás és rabszolgatartás drámáját mutatja be, de kiderül a film segített Marison, hogy megszökhessen fogva tartóitól. Ők tíz éven át nemcsak elvették a fizetését, hanem napi húsz órán át dolgoztatták is. Megfosztották mindenétől, leginkább szabadságától és emberi méltóságától. Rendes ennivalót sem kapott, csak a maradékot dobták oda neki, lányát sem láthatta. A gyárban keresett fizetését Etának, a háziasszonynak kellett odaadni.

Mindez Magyarországon történt, s ezzel a filmmel sikerült felhívni a figyelmet arra a világszerte több mint 40 millió rabszolgasorban élő emberre is, akiknek élete eddig sokunk elől rejtve maradt.

Az amerikai Sundance filmfesztiválon már sikert elért magyar film újabb és újabb fesztiválokon kerül a figyelem középpontjába.

Orbán és Putyin ötödik hadoszlopa

Le Pen, Orbán és Wilders az oroszok ötödik hadoszlopát alkotják, akik elszántan küzdenek Európa szétverésén – adta közre az Európai Unió „főmuftijának” szavait az orosz kormányzati propaganda médium, az angol nyelvű Russia Today. Főmuftinak pedig Guy Verhofstatdot hívja, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetőjét, aki úgy látja, az előbb említett politikusok a Brexit mellett kiálló brit Nigel Farage-zsal együtt orosz pénzből és a titkosszolgálatok segítségével dolgoznak a Kreml háttércsapataként.

Farage pártjából, az euroszkeptikus brit UKIP-ból visszatámadtak a volt belga kormányfőre, mondván soha egy fityinget nem kaptak Putyinéktól, ellenben epésen megjegyzik, hogy valószínűleg azért nem említette Soros Györgyöt, mert ő viszont tőle kap pénzt, mi több, milliárdokat osztogatott szét különféle uniós kampányokra. Farage szerint Verhofstadt igazi uniós nacionalista.

A magyar-amerikai barátság erősítéséért

A Magyarország Barátai Alapítvány gondozásában megjelenő Hungary Today pedig az amerikai nagykövetség budapesti keltezésű Facebook-bejegyzéséről ír, amelyből megtudjuk, jövő pénteken érkezik Budapestre az új amerikai nagykövet, David B. Corstein, aki a magyar-amerikai barátság megerősítésén fog dolgozni.

(Csernyánszky Judit/Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pataki Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »