Komolyabb drágulás jöhet fél év múlva Magyarországon - 2018.06.11
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Idén még nem lesz tartós a 3 százalék körül infláció, a nyári hónapok után ismét csökkenhet a pénzromlás üteme. Jövő év első negyedétől azonban tartóssá válhat a forint vásárlóerejének mostaninál jelentősebb mértékű csökkenése – vélik az Erste Banknál.

A várható nyári emelkedést követően ismét csökkenhet az infláció – mondta az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nyeste Orsolya a Klubrádióban. A szakértő annak kapcsán beszélt erről, hogy az infláció utoljára 2013-ban tapasztalt szintre nőtt idén májusban, a pénzromlás üteme ebben a hónapban éves szinten számolva 2,8 százalék volt.

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban tovább nőhet az infláció, és átlépheti a 3 százalékot is. Ebből azonban nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Tavaly nyáron ugyanis időközi mélypontokon járt az infláció, és mivel akkor nagyon alacsony volt a mértéke, most a bázishatás miatt kissé növekedni fog – mondta a szakértő.

Nyeste Orsolya hangsúlyozta, számításaik szerint a nyári hónapok után lassulni fog a forint vásárlóerő-csökkenésének üteme, és visszatér 3 százalék alá.

Az elemző szerint az infláció alakulása szempontjából a lényeges kérdés inkább az, hogy tartósan mikor éri el a pénzromlás üteme a 3 százalékot. Ennek várható ideje 2019 első negyedéve – tette hozzá.

Nyeste Orsolya arról is beszélt, a mostani drágulást főleg az üzemanyag és az élelmiszerek árainak növekedése okozta.

A forint árfolyamáról is nyilatkozott egy szakértő a Klubrádiónak. Trippon Mariann,  a CIB Bank vezető elemzője szerint trendszerű és nagymértékű forint leértékelődésre nem várható a következő időszakban.

Trippon Mariann szerint a magyar fizetőeszköz jelenleg is tapasztalt gyengülése mögött nem hazai, hanem globális folyamatok állnak, Magyarország fundamentumai erősek. A hivatalos euró devizaárfolyam június 11-én 320,87 forint.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kun Zsuzsa
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »