Heroinista fiú apjaként várja a rendőrség Scherert - 2018.06.11
Hallgassa meg
Az ifjúsági kábítószerezés témáját feldolgozó darabbal lép fel a Teve utcai rendőrpalotában Scherer Péter, aki nem csak a főszereplő apját alakító színészként, hanem rendezőként is részt vett az előadás színpadra állításában. A művész következő projektje egy új Rejtő-előadás Monty Python-beütéssel, álomjelenetekkel Mucsi Zoltánnal és sok melós dumával.

Szokatlan helyszínen készül fellépésre Scherer Péter több színésztársával. Évek óta futó ifjúsági előadássorozatuk következő állomása az Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) lesz.

A fővárosi Teve utcai rendőrpalotában A gyáva című darabot adják elő, amiben egy fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, ellentmondásos családi kapcsolatairól, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia.

A drogfüggő fiú monológja – amit apjával való beszélgetése meg-megszakít – a jelek szerint a BRFK bűnmegelőzési osztályát is megfogta, mert jövő hétre meghívták a társulatot a rendőrpalotába játszani. Scherer szerint „eszméletlenül izgalmas” helyszínről van szó.

Nem csak fiataloknak

A színészekből álló Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös előadását a résztvevő művészek maguk írták, fejlesztették, improvizálták. Scherer nem csak játszik a darabban, a történetbeli apa alakítójaként, de ő a rendezője is, és ez utóbbit tartja a fontosabb feladatának az előadásban.

A gyáva nyolc éve van műsoron, és a 350. előadásához közelít, játsszák a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban, valamint rengeteg vidéki helyszínen is bemutatták, majdnem az egész országot bejárták vele. Scherer hozzátette, hogy a darab nem csak fiataloknak lehet érdekes, ezért a Tháliában „rendes” felnőtt előadásként is színpadra állították.

Ez már nem csak színészkedés

A darabról Scherer elmondta, a fiút alakító Kovács Krisztián úgy játssza a főszereplő heroinista fiút, hogy az már nem is színészkedés, hanem valamiféle inkarnáció, a kitalált karakter megtestesülése, életre kelése. Ennek fogadtatás aztán további hasonló munkákra ösztönözte a társulatot, A gyáva sikerén és farvizén újabb és újabb témák és darabok jöttek, így a Vakság, ami gyengénlátó és látássérült emberek beszámolói, valamint az alkotók írásai alapján készült.

Scherer kiemelte a Soha senkinek című, családon belüli erőszakról szóló előadásukat – ami egy kortárs német regény adaptációja – és az Ady/Petőfit is, ami pedig a két költő párhuzamba állított életrajza. Utóbbi esetében, az iskolai előadásokra költőket, szlemmereket, rockzenészeket is meghívnak beszélgetőpartnernek. A címszereplő költők prózai írásaira alapozó Ady/Petőfiben megjelenik Ady: Petőfi nem alkuszik című írása is, amiben kora politikusait ostorozza. Scherer szerint, ha a XX. század eleji politikusok neveit kivesszük a szövegből, olybá tűnhet, ebben az országban száz év alatt semmi nem változott.

Rejtő találkozása a mai melósokkal

Új Rejtő-előadást is tervez a négytagú Nézőművészeti Kft., amit a budapesti Karinthy Színházban játszanak majd, de kissé rendhagyó módon – kortárs hétköznapi helyszíneket és szövegeket is beépítenek a múlt századi szerző világára építő darabba. Az ötletet az eredetileg építőmérnökként végzett Scherer szakmában maradt barátai adták, akik rendszeresen bombázzák azzal, hogy „a melósok milyen dumákat nyomatnak”, egyikük még le is jegyezte ezeket a szövegeket.

Scherer ötlete ezután az volt, hogy a rejtői párbeszédek egy mai építkezésen is elhangozhatnának. Az ikonikus ponyvaszerző univerzumával ötvözött új történet főszereplője ezért egy brigád, amelyik az épülő Rejtő Jenő-múzeumon dolgozik, pontosabban munkaidőben folyamatosan megy a duma, leginkább a nőkről, pénzről, és hogy miért kell olyan sokat melózni.

Kicsit loptak a Monty Pythontól
 
Schererék a kezdőötlet alapján indult improvizálásokkal építették tovább a történetet, ennek során a Monty Pythontól is „loptak” kicsit, különösen az az abszurd jelenet inspirálta őket, amelyikben a brit szénbányászok magas röptű, értelmiségi jelzővel illethető vitát folytatnak egymással. (Talán erre gondolt?)A magyar brigádtagok is hasonló témát kaptak, körükben a Higgs-bozonról és az üstökösökről folyt a szó.

A történet dramaturgiai fordulópontja egy csodás kimenetelű baleset, az egyik szereplőt megcsapja az áram, elájul, és álmában átkerül a Piszkos Fred, a kapitány szingapúri jelenetébe, ahol emberkereskedők el akarják rabolni. A darabban aztán még maga Rejtő Jenő is megjelenik az áramjárta szereplőnek, Mucsi Zoltán alakításában.

A beszélgetés az Ötös című műsor június 8-ai, pénteki adásában hangzott el, a riporter Gálvölgyi János volt – szintén színész.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kárpáti János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »