Leszállni a magas lóról, és visszavenni a baloldali médiát - 2018.06.08
Hallgassa meg
Vérlázító, ahogy a Fidesz-KDNP konzervatív ideológiai masszával próbálja a magyar társadalmat leönteni, és vallásosnak beállítani mindenkit – mondta a Reggeli gyorsban Antal Attila, a Politikatörténeti Intézet munkatársa. Az elemző a baloldallal kapcsolatban is éles kritikát fogalmazott meg, amely szerinte sem politikai innovációra, sem szellemi megújulásra nem költött. A problémák között említette azt is, hogy a baloldali médiát a Fidesz fizeti.

Nagyon fontos lenne szorosabb kooperáció a baloldali intézmények között, mert a baloldaliság igen komoly válságban van az egész világon, bár Spanyolországban vagy Görögországban, igen erős „politikai relevanciával rendelkező tendenciák kezdnek érvényesülni”, amire a magyar baloldalnak is figyelnie kellene – erről beszélt a Klubrádióban Antal Attila, a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének koordinátora.

Másolni nem kell, katasztrófa lenne

A közpolitikai szakértő szerint a magyar társadalomban valóban integrálódtak a baloldali értékek, nagy hagyománya van a szolidaritásnak, társadalmi kohéziónak, a szekuláris államnak, „ezért vérlázító, ahogy a Fidesz-KDNP konzervatív ideológiai masszával próbálja a magyar társadalmat leönteni és vallásosnak beállítani mindenkit.”

Hozzátette azonban, hogy bizonyos klasszikus baloldali értékeket Fidesz magába olvasztott. A magyar társadalom hagyományosan az államtól vár el sok mindent, amire a Fidesz rájátszik. A kormánypárt azonban a baloldali értékeknek kifordította, és ezekből lettek a menekültválsággal kapcsolatos üzenetek, illetve a kormány által sulykolt biztonság hamis ígérete. A kutató-mozgalmárnak ezt látva az egyik szeme sír, a másik nevet – fogalmazott.

Katasztrófa lenne azonban, ha a baloldal a Fidesz sikeresnek tartott politikai modelljét alkalmazná, mert a kormánypárt miközben mindenhonnan beemel ideológiákat a politikájába ultra-nacionalista irányvonalat visz. A baloldal számára nem járható út az, hogy olyan vezetője legyen, akinek diktátori vagy autoriter hajlamai vannak, a vezér alá alárendelődött politikai szerveződés pedig az ő parancsait követi – mondta.

Mire elég a gazdasági és politikai elit kiegyezése?

Antal Attila szerint a baloldal legalább az állam szintjén megpróbálja megvédeni az embereket, ezt mutatja az a szociális jóléti állami konstrukció, aminek a gyökerei a Kádár rendszerig nyúlnak vissza. A jobboldal viszont, főleg a 2000-es évektől kezdve, azt vetette fel, miért ne lehetne az állam is autoriter. Ennek egyfajta betetőzése Donald Trump és Orbán Viktor, akik már nem védik meg a leszakadó csoportokat, nem biztosítanak védőhálót, és elfogadják azt – a rendőrállamtól kezdve a különböző szabadságjogok korlátozásán át –, hogy az állami autokrácia együtt tud működni a piaci autokráciával.

A két autokrácia kiegyezése a Fidesz rendszerében arra elegendő – legalábbis Orbán Viktornak – hogy a felső középosztály egyben maradjon és előre tudjon jutni. Ennek azonban az az ára, hogy a középosztály alsó része és az alatt lévő réteg lemorzsolódik.

Bénító, amit csinálnak, nem ők fogják megújítani a baloldalt

Antal Attila szerint a baloldal lelkét a közösségi igényeket kiszolgáló helyi, és az ezekből kinövő regionális, országos, és akár nemzeteken átívelő kezdeményezések adhatják. Az elmúlt nyolc év egyik legfontosabb tapasztalata, hogy a parlamenti politizálás nagymértékben blokkolja a baloldalt, ezzel politikai innovációt az elmúlt két ciklusban nem tudtak véghez vinni.

Az elemző úgy látja, a baloldal megújulása nem a most látható, magát baloldalinak mondó erőktől várható. Érdemes lenne tehát elgondolkodni a parlamentáris rendszeren kívüli politizáláson, vagy miután ez nem valósult meg, azon, hogy a parlamenti jelenlétet hogyan használják fel másként, úgy, hogy a társadalomhoz elérjenek a törvényhozásban megfogalmazott üzenetek. Mert jelenleg másodlagos csatornákon keresztül valóban kapnak ezek az ügyek valamiféle nyilvánosságot, de ez nem ér el helyi szintre – tette hozzá.

Államfüggővé tett közösségek

A Fidesz annak idején felismerte a közösségszervező erőt, hogy mekkora jelentősége van a polgári köröknek vagy akár a kulturális fesztiváloknak, amelyeket felhasználva konzervatív mázzal leöntött klasszikus identitáspolitikát folytathat. Ez valóban politikai innováció volt a magyar politikában – véli.

Az elemző szerint azt, hogyan válnak ezek a közösségek a Fidesz kitartottjaivá, a közmunkások példája mutatja meg. A Fidesz ezeket a csoportokat államfüggővé tette, vagy így, vagy úgy. Nagyon hasonló közösségeket kellene építeni a baloldalon, de nem azzal a szándékkal, hogy kormányra kerülve államosítsák őket – mondta Antal Attila.

Fel kellene újítani a horni politikát?

Antal Attila kiemelte, sokan gondolják úgy, fel kellene újítani Horn Gyula volt MSZP-s kormányfő politikáját, vagyis a kisember, az átlagember perspektívájából kellene a problémákat megközelíteni. Ebben sok igazság van, de ehhez le kellene szállni a magas lóról.

A feladatot azonban nehezíti, hogy a Fidesz megnyerte magának a vidéki elitet, azokat, akik az anyagi, társadalmi, kulturális erőforrások fölött rendelkeznek. Ez azért kulcskérdés, mert általuk lehet eljutni a szegényebb társadalmi csoportokig.

Baj, hogy a Fidesz fizeti a baloldali médiát is

Az erőforrásokról a szakértő azt mondta, a baloldalnak nem volt olyan finanszírozási politikája, ami a szellemi megújulást szolgálta volna. Kutatóintézetek rendszerét kellene újra létrehozni, amire a rendszerváltás után lett volna lehetőség, de a baloldal még a napilapját, a Népszabadságot is elveszítette. Ez felelőtlenség volt – véli.

Nem a jobboldali modellt kellene másolni, de fontos lenne, hogy ellenzéki pozícióban a média finanszírozása ne a jobboldaltól függjön. Ha ugyanis megnézzük a baloldalhoz köthető napilapokat médiumokat, tévéket, akkor végső finanszírozóként, vagy hirdetőként, vagy a tulajdonosok mellett, ott találjuk a Fideszt – hangsúlyozta.

Gyűlölet cirkó

A Fidesz gyűlöletpolitikájáról Antal Attila úgy vélte, a Fidesz rendszerének a legördögibb része, hogy cirkuláltatja a gyűlöletet. A menekültek, a civil szervezetek és Soros György után szerinte most a bírósági intézményrendszer kerülhet a célkeresztbe, amely szakmai alapon szemben áll a NER-rel.

„Nem vagyunk messze attól, hogy kormány a bíróságokra futtassa ki a gyűlöletkampányt; azt mondja, hogy a bírák migráns simogatók, és támogatják a terrorizmust. Ez a Habony-gépezet cirkuláltatja a gyűlöletet és olyan kalapácsot hoz létre, amivel kis kommunikációs áthangolással bárki agyoncsapható”– mondta Antal Attila, a Politikatörténeti Intézet munkatársa.

A beszélgetés a Reggeli gyors című műsor június 6-ai, szerdai adásában hangzott el, a riporter Pikó András volt.

Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Gálvölgyi János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »