A szüleink idejében még igazságtalanok, de letisztultak voltak a családon belüli viszonyok - Szél Dávid - 2018.06.04
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Berögzült nemi szerepekről, a szülői kontroll fontosságáról és az elengedésről is beszélt a Reggeli gyors vendége, Szél Dávid. A családi és párkapcsolati tanácsadó szakpszichológus szerint ma a nőknek és férfiaknak egyaránt sokféle, sokszor egymásnak ellentmondó szerepben kellene helytállni, ami gondokat okozhat a párkapcsolatokban, megváltoztathatja a kapcsolaton belüli viszonyokat. Az Apapara és a Lelki betevő című blogok szerzője szerint ha a társadalom reagálna a családon belüli szerepek elmozdulására, akkor a politikának reflektálnia kellene erre a jelenségre, de egyelőre nem efelé megy a dolog, hanem arra, hogy a nők szüljenek több gyereket.
Mit jelent a férfi emancipáció? – kérdezte Szénási Sándor arra a bemutatkozásra hivatkozva, amely szerint a szakpszichológus egyik fő törekvése a férfiak emancipációja. 

„Ez egy kétirányú folyamat” – válaszolta Szél Dávid – „nem lehet csak az egyik nemmel foglalkozni, illetve ezeket össze kellene hangolni a másik nem törekvéseivel is. Ezért is fontos lenne, hogy a férfiak vagy az apák is vegyék ki a részüket a családi feladatokból és ezek ne anyai vagy női privilégiumok legyenek.”

A hetvenes évek óta nem változott a helyzet 

Szénási Sándor felvetette, hogy az aktívabb apai szerepvállalás ma már nem ritka, de a szakértő ezt cáfolta, szerinte ez még mindig csak egy nagyon szűk rétegre jellemző. A szakpszichológus úgy vélte, a hetvenes évek óta nem sokat változott a helyzet, az akkor rögzült nemi szerepek ellen nehéz bármit is tenni. „A kérdés az, hogy amikor egy nő ugyanúgy nyolc-tíz órát dolgozik, mint egy férfi, akkor miért ő végzi az otthoni, családi teendők nagy részét.” 

Nem csak én vagyok ügyetlen

A blogokról beszélgetve a szakértő elmondta, gyerekkora óta érzékeny az egyenjogúság témájára, és bár édesanyja és a nagymamája is pszichológus, írásai nem szakmai elemzés keretében mutatják be a gyerekek életét. „Amikor a feleségem terhes lett, a saját szórakoztatásomra elkezdtem írni egy kispapa blogot. Ez ugyan megszűnt a gyerek születésével, de hamarosan egy másik helyen Apapara címmel gyűlni kezdtek a mostani írások.”

A blogger elmondta, gyereknevelés szempontjából egy könyvet talált hasznosnak. Ez kérdéseket vetett fel, amelyeket aztán többféle módon megválaszolt, vagyis elmondtA, milyen következményei lehetnek az egyes döntéseknek.

„Abban bízom, hogy az én blogom is annyira felszabadító, mint ez a könyv, hogy aki olvas az ügyetlenkedéseimről, rájön, nincs egyedül.”

Veszítenek-e a kontrollból a szülők, amikor a gyerek óvodás vagy iskolás lesz? Illetve mennyit vesz el tőlem az intézmény a gyerekből? – kérdezte Szénási Sándor.

„Rengeteget vesz el, de eddigre a döntő részt már letette a szülő az asztalra” – válaszolta a szakértő, majd kifejtette: „A hétéves gyermeknek már beépült a felettes én, vagyis addigra már a szülő akkor is ott van, ha fizikailag nem lehet jelen. Egy akkora gyereknek egy csomó mindennel kapcsolatban tudnia kell, hogy helyes, vagy sem.”

A szakember beszélt a szülői kontroll fontosságáról és arról, hogy a szülői hierarchiának nagy szerepe van a gyereknevelésben; szükséges kontrollt gyakorolni, de nem szabad túlzásba vinni.

„Tudni kell elengedni a gyereket, nem csak akkor, amikor elkezdi az önálló életét, de akkor is, amikor táborba indul, vagy a barátaival szervez programot. A szülőség mértéke és minősége folyamatosan változik és néha nehéz belőni, hogy milyen mértékű vagy minőségű szülőségre van szükség. Van egy angol kifejezés, a ’goodness of fit’, amit magyarra kb. úgy lehet fordítani, hogy az illeszkedés jósága. Ez arról szól, hogy lehet érzékelni azt, hogy a gyereknek mikor vagyunk túl sok, vagy mikor vagyunk túl kevés.”

Vannak-e olyan párkapcsolati problémák, amiket a külvilág okoz? – kérdezte Szénási Sándor.

„Sokféle, sokszor egymást kizáró szerepekben kellene helytállni, ami problémát okoz. Sok párkapcsolatban küzdenek a felek a komplexebb szerepelvárás miatt. Erre ráadásul mintánk sincs, mert a szüleink idejében még igazságtalanok, de letisztultak voltak a viszonyok.”

Arra, a kérdésre, hogy lehet-e ennek a következménye, hogy visszafordulunk az egyszerűbb modell felé, a szakértő úgy válaszolt: „Ha van egy alulról jövő kezdeményezés, hogy egyenlítődjenek ki a családon belüli szerepek, akkor arra a társadalomnak reflektálnia kell, és ha a társadalom elmozdul, akkor a politikának is reflektálni kellene. De egyelőre nem efelé megy a dolog, hanem arra, hogy a nők szüljenek több gyereket. És még mindig az a válasz az apának, aki a beteg gyerekéhez szeretne hazamenni, hogy van annak a gyereknek anyja is, ezek anyai dolgok.”

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a szakember már találkozott a praxisában olyan párkapcsolati problémákkal, amelyeket az alábecsült, de mégis túlterhelt női szerep okozott. Kifejtette, hogy még ilyenkor sem jelenthető ki egyértelműen, hogy a férfi nem vesz részt a család életében, de rendszerint csak este ér haza, mert a család egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy többet legyen otthon, mert elveszítheti a munkáját, vagy nem tudja kifizetni a gyerek különóráit.

„Ez egy csapdahelyzet, nehéz erre férfiként okosan reagálni. De egy nagyon jó mondatot olvastam egy interjúban, ami szerint nem az a gazdag, akinek sok pénze van, hanem az, akinek kevesebb is elég. És talán az lehetne a megoldás, ha eszerint élnénk.”

Az interjú a június 4-i Reggeli gyorsban hangzott el.
 
(Klubrádió, Kovács M. Veronika)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pályi Márk
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »