Főszerepben a gyilkos magyar transzvesztita - 2018.06.04
Hallgassa meg
Thrillert tervez Almási Tamás rendező az alföldi tanyavilág egykori hírhedt sorozatgyilkosáról, Pipás Pistáról. A nőből lett férfi éveken át ölt Szeged környékén, áldozatai kivétel nélkül olyan férfiak voltak, akiktől feleségeik bármi áron meg akartak szabadulni. A film főszereplője nem csak a mitikus alakká vált Pipás, az alkotás még inkább a halálos ítéleteket kimondó asszonyokról szól.
Körömrágósan izgalmas játékfilmet szeretne készíteni Almási Tamás rendező a nemek harcáról, egy majdnem száz évvel ezelőtti valós történet alapján, amelynek központi figurái Pipás Pista, a transzvesztita sorozatgyilkos és az átokházi asszonyok. A stáb az előkészületek végén tart, terveik szerint hamarosan kezdődhet a forgatás.

Ütötték-verték, erőszakolták

Pipás legendákkal sűrűn körüllengett életútjának részletei tisztázatlanok, a gyilkosságok idejéről, börtönéveiről és a bűncselekményeket megelőző éveiről is többféle verzió kering. Ami biztos, hogy hírhedté vált korszakában nőből férfivá lett – külsőségeiben és viselkedésében is –, majd pénzért férfiakat gyilkolt Szeged környékén az átokházi tanyavilágban, amiért aztán halálra ítélték.

Almási Tamás szerint a nő fiatalkorában valahol Nyugat-Magyarországon egy birtokon szolgált, ahol a férje vagy az uradalmi kocsis, esetleg maga az uraság, éveken át ütötte-verte, szexuálisan bántalmazta. Az asszony ezért a harmincas évek elején elmenekült az Alföldre. Azt, hogy bosszút állt-e az őt kínzó férfin – vagyis már a transzvesztita korszakát megelőzően is gyilkolt-e – nem tudni biztosan.

A nőkkel jobban szót értett

A tanyavilágban egy egyedülálló nő nem tudott volna megélni, olyan munkát vállalni, amivel fenntarthatja magát. A Fődi Viktória néven született nő az érkezése után férfiként kezdett öltözni és viselkedni – nadrágot hordott, dohányzott, kocsmázott –, az álcázást pedig megkönnyítette, hogy robusztus testalkata volt, és talán még gyenge bajusza is serkent. A harmincas éveiben járó jövevény rendkívüli ereje és munkabírása miatt hamar tekintélyt szerzett a környéken, ahol napszámosként dolgozott.

A nő aztán Átokházán egy másik asszony megbízásából gyilkolt először, aki feltehetőleg látva, hogy az izmos ember valahogy a nőkkel jobban szót ért, megkérte, segítsen neki megszabadulni iszákos, bántalmazó férjétől. Az első áldozat valószínű, egy Dobák Antal nevű férj lehetett, akinek – mint aztán többi áldozatának is – hurkot vetett a nyakába, és felhúzta az istálló gerendájára, úgy rendezve a helyszínt, hogy a bűncselekmény öngyilkosságnak tűnjön.

Később a Dobáktól elvett pipa vált a transzvesztita gyilkos egyik ismertetőjelévé és névadójává. A későbbiekben Pipás Pista néven emlegették a környéken, és bár csak néhány gyilkosságot bizonyítottak rá, feltételezések szerint nyolc-tíz év alatt, amíg el nem fogták, több tucat férjjel is végezhetett, pénzért.

A bűz miatt tudták meg, kicsoda

Pipást egy szegedi nyomozó buktatta le, aki régi, „döglött ügyek” aktáit kezdte vizsgálni. Az egyik verzió szerint 1932-ben egy tanyasi asszony kottyantotta el a csendőröknek, hogy Pipás miféle megbízások teljesítéséról vált hírhedté a pusztában. A tagbaszakadt gyanúsítottat elfogták, akire egyes adatok szerint kettő, más források szerint három gyilkosságot bizonyítottak rá. Pipásról ekkor még nem tudták, hogy valójában nő, ez csak azután derült ki, hogy nem volt hajlandó levenni a ruháját és fürdeni, miközben már bolhás és nagyon büdös is volt. Ez a fegyőröknek és a cellájában vele együtt fogva tartott férfiaknak sem tetszett, ezért leszedték róla a gúnyáját.
  
A bíróság Pipást halálra ítélte, legendájának egyik változata szerint egy általa korábban gyilkolásra használt kötéllel akasztották fel. Ezzel szemben Pipást nem végezték ki, van, aki szerint Horthy Miklós kormányzó kegyelmének köszönhetően, de Almási Tamásnak erről nincs információja. A nőből lett férfi a negyvenes évek elején halt meg a börtönben, állítólag májbetegségben.

Nem voltak egyedül

Egy ideig Almási Tamás is próbálta tisztázni az egymásnak ellentmondó részleteket Pipás életútjában, de aztán letett róla, mert tulajdonképpen más izgatta a történetben. Filmesként, egy valós események által inspirált, de fiktív történet alkotójaként kevésbé a transzvesztita életútja, mint inkább az őt gyilkolásra buzdító nők figurája foglalkoztatja.
  
A fő kérdés számára, hogy ezek az asszonyok miért és miért ilyen módon akartak megszabadulni a férjeiktől, hogyan jutottak el a halálos ítéletig. A filmben szereplő női közösség szinte karfelemeléssel, egyöntetűen dönt élet és halál kérdésében, hogy valakit meg kell-e ölni vagy nem – tette hozzá.

A dilemma túlmutat az átokházi és környéki eseteken, mert hasonló férjgyilkosságok Magyarország más vidékein is előfordultak a múlt század első harmadában, a legismertebb a tiszazugi méregkeverők esete, amiről 2002-ben Pálffy György készített mozifilmet.
   
Ezek már nem azok a nők

Almási tervezett filmje a valódi Pipás-történetnél tíz évvel korábban játszódik, 1921-1924 között, nem sokkal azután, hogy tömegével tértek haza asszonyaikhoz az első világháborús hadifoglyok, akik rengeteg gyilkolást láttak néhány év alatt, és maguk is öltek, a brutalitást pedig hazaviszik magukkal.
  
Közben azonban az asszonyok is megváltoztak, rájöttek, hogy egyedül is képesek boldogulni, eltartani magukat és gyerekeiket. Ehhez hozzátartozik, hogy korábbi énjükhöz képest nekik is ridegebbé, brutálisabbá kellett válniuk, akár azáltal is, hogy a jószágok leölése az ő rutinfeladatukká vált. A nők tehát megérezték az erejüket, ami óhatatlanul ütközéshez vezet, amikor megérkeznek a korábbinál is erőszakosabb, elnyomóbban viselkedő férfiak.
  
A háború előtt a férj verhette a feleségét, nem volt különösebb következménye, a világ fordulása után azonban az asszonyok úgy döntöttek, válaszolnak – mondta tervezett játékfilmjéről Almási Tamás rendező.
  
Az interjú az Ötös című műsor június 1-jei, pénteki adásában hangzott el, a riporter Sugár Ágnes volt. 
Az új moziról és Pipás Pista történetéről további információk, érdekes részletek hallhatók a beszélgetésről készült hangfelvételen, amelyet a cikk elején kattinthat!
  
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Fon Gabi
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »